Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

SID στον Spectrum; Ναι, γιατί όχι;

Καθώς το Kickstarter campaign για τον ZX Spectrum Next πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του, σχεδόν όλα τα stretch goals έχουν πλέον ολοκληρωθεί, καθώς οι απανταχού backers αγκάλιασαν τον Next με αγάπη, στοργή, καλοσύνη και, φυσικά, χρήματα. Και πώς μπορείς να κάνεις κι αλλιώς, άλλωστε; Μιλάμε για ένα μεγαλεπήβολο project που μπορεί να χαρακτηρισθεί απλά ως "too good to be true" και σίγουρα όλοι οι backers θα σταυρώνουμε τα δάκτυλά μας με αγωνία και θα σιγοψιθυρίζουμε προσευχές στους θεούς του computing μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι αποστολές των μηχανημάτων...


Έτσι λοιπόν, όχι μόνο (μέσα σε μία μέρα) εκπληρώθηκε ο στόχος των £250.000, αλλά μέχρι τώρα "κερδίσαμε" και τα παρακάτω:

- Μεγαλύτερη FPGA κατά 60%

- Προσθήκη slots για WiFi module και επέκταση μνήμης

- Το παιχνίδι REX Next

- Ένα ολοκαίνουριο παιχνίδι της σειράς Dizzy από τους Oliver twins

- Επέκταση της onboard μνήμης από τα 512ΚΒ στο 1ΜΒ

Και, αν μαζευτούν ακόμα £14.000 στις 5 ημέρες που απομένουν (λογικά θα συμβεί) όλοι οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες του Next θα τον παραλάβουμε μαζί με ένα καλοτυπωμένο "κανονικό" manual σε χαρτί, όπως γινόταν τότε που τα καταναλωτικά αγαθά είχαν ψυχή και δεν αποτελούσαν απλά μια εφήμερη δόση καπιταλιστικής ικανοποίησης...

Λόγω λοιπόν της μεγαλύτερης FPGA, ο Spectrum Next θα "φιλοξενεί" 3 chips ήχου ΑΥ-3-8912 αλλά θα έχει χώρο και για μερικά ακόμα chips. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, ο Henrique Olifiers ανέβασε ένα video στο οποίο μας δείχνει τον Next με ένα SID στην FPGA του (ναι, μιλάμε για το SID του Commodore 64) το οποίο, σε συνδυασμό με τα 3 chips ΑΥ-3-9812 δίνει στον υπολογιστή out of this world ηχητικές δυνατότητες - τουλάχιστον με τα standards των 8bit μηχανημάτων (και όχι μόνο). Άντε, και με μια Paula στο μέλλον!


Φυσικά, εξυπακούεται ότι ο τίτλος της ανάρτησης είναι ολίγον τι πλασματικός, καθώς, όπως διαβάσατε, η δυνατότητα για SID υπάρχει μόνο στον Spectrum Next και όχι σε οποιονδήποτε ZX Spectrum. Αλλά, από την άλλη, κι ο Next Spectrum δεν είναι;

2 σχόλια:

  1. "...μαζί με ένα καλοτυπωμένο "κανονικό" manual σε χαρτί, όπως γινόταν τότε που τα καταναλωτικά αγαθά είχαν ψυχή και δεν αποτελούσαν απλά μια εφήμερη δόση καπιταλιστικής ικανοποίησης..."

    Πες τα, πες τα χρυσόστομε...


    "Άντε, και με μια Paula στο μέλλον!"

    Και να χαλάσει η ακουστική αισθητική του Spectrum; :P
    Πάντως η προσθήκη μιας "paula" είναι το μόνο εύκολο - η Paula δεν είναι καν chip ήχου, ένα σετ από 4 configurable DMA digital-to-analog converters είναι απλώς (με αρκετά "αναγνωρίσιμη χροιά" πάντως). Ακόμη και η πιο απλή ημιτονοειδής κυματομορφή πρέπει να είναι αποθηκευμένη σε μορφή samples στην (chip) RAM, η Paula δεν κατανοεί "περιγραφές ήχων" παρά μόνο raw PCM audio data.

    Οπότε μια και οι μνήμες που θα χρησιμοποιηθούν στο remake είναι κατά πολύ γρηγορότερες από τις original, μπορούν να μπουν εμβόλιμα έξτρα memory cycles ώστε ένας DMA processor να μπορεί να κάνει Paula-like δουλειά χωρίς κατά τα άλλα να θίγεται η απόδοση του συστήματος.
    (Κάτι ανάλογο (extra chip RAM cycles) (θα) κάνει ο Jens στην A1200 reloaded)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, καλή η Paula - πόσο μάλλον μια Paula on steroids! - αλλά δεν λέει να χαλάσει η ακουστική αισθητική του Spectrum: μεγαφωνάκι, το tune του Manic Miner (those were the days!) και φύγαμε!

      Πάντως, τα καταφέραμε: από χθες επιτεύχθηκε και ο στόχος του manual! Ειλικρινά, κάθομαι και το σκέφτομαι και νομίζω ότι η τελευταία συσκευή που αγόρασα και είχε πλήρες, "τσουπωτό" manual ήταν ένα ηχοσύστημα 5.1 με DVD της Pioneer, του 2003. Α, και κάποια DVD recorders "φέτες" παρόμοιας εποχής που είχα αγοράσει. Έκτοτε, το απόλυτο χάος... :-(

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.