Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Pang για Atari 8bit

Το Pang (ή Buster Bros ή Pomping World - ανάλογα με την ήπειρο οι ονομασίες ποικίλουν!) νομίζω ότι το ξέρετε όλοι, καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστούς αλλά και playable arcade τίτλους. Το παιχνίδι εμφανίστηκε το 1989 στα "ουφάδικα" και το μετέφερε - και με μεγάλη επιτυχία, μάλιστα - ένα χρόνο αργότερα η Ocean στους home υπολογιστές. Και ενώ οι Spectrum και Commodore 64 έτυχαν πολύ καλών - σε σχέση με τις δυνατότητές τους, πάντα - ports, αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η μη μεταφορά του παιχνιδιού σε Amstrad CPC! Η Ocean, αγνοώντας επιδεικτικά την τεράστια user base των χρηστών Amstrad CPC 464/664/6128 αποφάσισε να κυκλοφορήσει το παιχνίδι μόνο σε Amstrad CPC 464 Plus/6128 Plus/GX 4000 (προφανώς είχε πέσει μαρούλι κάτω από το τραπέζι από την πλευρά της Amstrad ώστε να "σπρωχτούν" με ποιοτικό software τα νέα μηχανήματα, δε μου το βγάζετε απ' το μυαλό!). Το καλό βέβαια είναι ότι η έκδοση που τελικά κυκλοφόρησε για τους "αναβαθμισμένους" CPC ήταν μάλλον το καλύτερο port του Pang που έγινε ποτέ για 8bit πλατφόρμα, πλησιάζοντας κατά πολύ τις 16bit εκδόσεις αλλά και αυτήν του "ηλεκτρονικού". Τον καιρό εκείνο λοιπόν, αν και κυκλοφορούσαν ακόμα στην αγορά, τα 8bit μοντέλα υπολογιστών της Atari αποτελούσαν μάλλον παρελθόν και δεν θα μπορούσαν με τίποτα να χαρακτηρισθούν ως "βιώσιμη πλατφόρμα" με τεχνολογία που είχε τις ρίζες της στους Atari 400/800 του 1979! Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφέρω ότι η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της 8μπιτης πλατφόρμας της Atari ξετυλίγεται στο κύριο θέμα του 12ου τεύχους του περιοδικού Retro Planet, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Μπούρας και το οποίο συνιστώ να διαβάσετε!

Όπως λοιπόν καταλαβαίνει εύκολα κανείς έχοντας διαβάσει τα παραπάνω, η Ocean (και καμία άλλη εταιρία for that matter) δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να μεταφέρει το Pang στα 8bit μοντέλα της Atari. Τίποτα δεν έχει τελειώσει όμως μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι. Έτσι λοιπόν, και στα πλαίσια της Silly Venture 2016, οι tebe, ooz, Vidol και stRing παρουσίασαν τη νέα δημιουργία τους, που δεν είναι άλλη από τη μεταφορά του Pang στα Atari XL/XE (δεν γνωρίζω εάν τρέχει στα παλαιότερα Atari 400 και 800).


Το παιχνίδι λοιπόν είναι μεν το Pang που όλοι γνωρίζουμε, σε μία μάλιστα πολύ αξιόλογη μεταφορά, αλλά ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι διαφορετικός, ενώ το ίδιο ισχύει και με τις εικόνες του φόντου αλλά και το sountrack. Και όχι μόνο όλα αυτά διαφέρουν από τα πρωτότυπα, αλλά είναι και πολύ χειρότερα αυτών!

Τώρα, το γιατί συνέβη αυτό είμαι μάλλον εντελώς αναρμόδιος να σας το απαντήσω, το γεγονός όμως είναι ότι είναι κρίμα, καθώς έχουμε κλασική περίπτωση του τύπου "έφαγε τον γάιδαρο και κόλλησε στην ουρά" (!), καθώς οι tebe, ooz, Vidol και stRing έκαναν το δύσκολο κομμάτι της μεταφοράς και παραμέλησαν το εύκολο!

Όπως και να 'χει τους αξίζουν προφανώς συγχαρητήρια για τη δουλειά τους - άλλωστε η υλοποίηση του Pang στα Atari XL/XE είναι ό,τι πλησιέστερο στο Pang κυκλοφορεί στην πλατφόρμα, έτσι δεν είναι; Μπορείτε να κατεβάσετε το παιχνίδι από εδώ. (Πηγή: Indie Retro News).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.