Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Όλα τα παιχνίδια του Atari ST στο πιάτο σας!

Αυτό που διαβάσατε, και μάλιστα σε ένα μόνο αρχείο (εντάξει, ένα συμπιεσμένο αρχείο). Για να αποφύγω τις περιττές εισαγωγές και προκειμένου να μην επαναλαμβάνομαι, σας θερμοπαρακαλώ να διαβάσετε την αρχική ανάρτηση σχετικά με το θέμα εδώ. Το κάνατε; Ωραία λοιπόν, προχωράμε...

Διαβάσατε λοιπόν για το Atari ST compilation disk player που έφτιαξε ο Dimfil. Σήμερα βρίσκομαι στην ευτυχή θέση να σας ανακοινώσω ότι πέραν την επερχόμενης Ανάστασης του Κυρίου θα έχουμε και την ανάσταση του... ST, καθώς η τελική έκδοση του προγράμματος του Δημήτρη είναι έτοιμη και μπορείτε να την κατεβάσετε και να λιώσετε στα παιχνίδια!

Φυσικά, οδηγίες του τύπου "κατεβάστε αυτό, μετά κατεβάστε εκείνο, μετά βρείτε τα παιχνίδια, μετά βάλτε τα στον τάδε φάκελο κ.ο.κ" δεν είναι ό,τι καλύτερο μέρες που 'ναι, οπότε σας έφτιαξα ένα αρχείο που περιέχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ (ναι, και τα compilation disks, ήτοι τα παιχνίδια) για να μπορείτε απλά να τρέχετε το πρόγραμμα και να παίξετε. Καλό, έτσι;

Κατεβάστε λοιπόν το συμπιέσιμο του Atari ST compilation disk player v1.0 από εδώ και αποσυμπιέστε το όπου προτιμάτε (φτιάχνει δικό του φάκελο). Εκτελέστε το εκτελέσιμο αρχείο.

Στο κάτω μέρος της οθόνης όπου και βλέπουμε το πεδίο αναζήτησης, γράψτε το όνομα του παιχνιδιού που επιθυμείτε να παίξετε. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να θυμηθείτε παλιά, ένδοξα μεγαλεία με το Defender of the Crown. Γράψτε λοιπόν "DEFENDER" (χωρίς εισαγωγικά) και πατήστε το κουμπί Search στα δεξιά (ή, απλά, Enter).

Βλέπουμε ότι εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα στο κάτω μέρος της οθόνης. Δώστε βάση τώρα: επειδή στο αρχείο που κατεβάσατε εμπεριέχονται ΟΛΑ τα compilation disks των Automation, Pompey Pirates, Medway Boys κλπ, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε σε ποια δισκέτα περιέχεται το παιχνίδι που θέλετε από το το κάτω παράθυρο και να την επιλέξετε στο επάνω παράθυρο. Στο παράδειγμά μας λοιπόν, επιλέγουμε το Automation Disk 82 και πατάμε το κουμπί Play επάνω δεξιά (ή κάνουμε διπλό κλικ επάνω στην επιθυμητή δισκέτα). Αυτό ήταν!


Εδώ θα πρέπει να αναφερθώ στις 2 επιλογές "Select keyboard as controller" και "Select joystick as controller" στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης του Atari ST compilation disk player: στο Defender of the Crown δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο, αφού το παιχνίδι το χειριζόμαστε με το ποντίκι. Σε άλλα παιχνίδια όμως που παίζονται με joystick όπως π.χ. τα Silkworm, Kick-Off κλπ εάν επιλέξουμε χειρισμό με πληκτρολόγιο θα χρησιμοποιήσουμε τα βελάκια και το δεξί πλήκτρο Ctrl, ενώ αν επιλέξουμε joystick θα παίξουμε το default joystick που θα υπάρχει εγκατεστημένο στα Windows.


Υπάρχουν και μερικά κουμπιά (ή συνδυασμοί πλήκτρων) που είναι χρήσιμο να γνωρίζετε καθώς χρησιμοποιούνται από τον εξομοιωτή (Hatari). Έτσι λοιπόν, ανά πάσα στιγμή εναλλάσσουμε την απεικόνιση από παράθυρο σε πλήρη οθόνη με το Esc, ενώ με το Q κάνουμε quit από τον εξομοιωτή και επιστρέφουμε στην οθόνη του Atari ST compilation disk player. Με το δεξί Alt και το Ο ανοίγουμε την οθόνη των επιλογών του Hatari, κάτι που είναι χρήσιμο π,χ, σε περίπτωση που θέλουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι που απαιτεί και 2η δισκέτα και πρέπει να αλλάξουμε το image file που έχουμε εισαγάγει στο disk drive.

Αυτά, εν ολίγοις. Μία συλλογή με σχεδόν όλη την gaming software library του Atari ST, ένα υπέροχο πακέτο που μπορεί να ενισχύσει τη νοσταλγία σας χαρίζοντάς σας δεκάδες ώρες διασκέδασης και ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για την διαχείριση όλου αυτού του όγκου παιχνιδιών (και compilation disks). Σχεδόν όλη η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο ST σαν να λέμε, έτοιμη να την απολαύσετε χάρη στην δουλειά του Dimfil και των δημιουργών του Hatari. Τους ευχαριστούμε όλους λοιπόν και σας αφήνω τώρα για να παίξω Sensible Soccer (not!). Καλή Ανάσταση σε όλους!



21 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και με υγεία.

    Εύγε και στους δυο σας (dony και dimfil) για αυτή την εξαιρετική δουλειά.
    Τρομερά χρήσιμο και εύκολο στην χρήση πρόγραμμα.
    Θα λύσει τα χέρια σε πολλούς (ανάμεσά τους και εγώ) που ζητούν μια γρήγορη λύση για ST εξομοίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε, Alex!

      Αυτό που γράφεις ήταν ακριβώς ο σκοπός του όλου project: εύκολα και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις να μπορέσει ο καθένας να αποκτήσει πρόσβαση στην βιβλιοθήκη των παιχνιδιών του ST. Ευχόμαστε να το χαρείτε!

      Διαγραφή
  2. Εγώ ήδη έχω αρχίσει να το ξεψαχνίζω και το βρίσκω πολύ βολικό και χρήσιμο.
    Χωρίς να θέλω να φανώ αχόρταγος ή αχάριστος, αν κάνατε και τίποτα παρόμοιο για την βιβλιοθήκη των demos του ST, θα ήταν ευχής έργον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ μαζί σου! Αν μπορεί κάπου να βρεθεί κάποια αντίστοιχη συλλογή και κάποιο αρχείο με τα περιεχόμενά της, τότε η εφαρμογή του Δημήτρη προσαρμόζεται εύκολα. Απλά προσωπικά δεν έχω υπόψη μου κάποια τέτοια συλλογή με πολλά demos μαζεμένα. Γνωρίζεις εσύ κάτι; Έχεις κάποιο link;

      Διαγραφή
    2. Fujiology είναι η απάντηση που ψάχνεις, αλλά επειδή υπάρχει ήδη το Demozoo (που στην ουσία είναι το frontend) δεν ξέρω κατά πόσο έχει λόγο ύπαρξης μια desktop εφαρμογή για μια τόσο τεράστια συλλογή!

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη, απ' ότι βλέπω το Fujiology έχει μονάχα κάποια .xls αρχεία με τα περιεχόμενα - δεν έχει κάποιον εύκολο τρόπο να τρέχεις κατευθείαν το demo που θες. Τα λέω σωστά ή κάνω λάθος;

      Διαγραφή
    4. Εδώ το πλήρες... Είναι τεράστιο!
      ftp://fujiology.untergrund.net/users/ltk_tscc/fujiology/

      Διαγραφή
    5. Θενκς! Νομίζω ότι εκεί το βρήκα και εγώ.

      Διαγραφή
  3. Θέλω να σου πω για κάτι που παρατήρησα.
    Το EmuTos έχει αρκετές ασυμβατότητες και κάποια παιχνίδια δεν τα φορτώνει.
    Για παράδειγμα, στην 1η δισκέτα της Automation τα παιχνίδια Robotron, Star Raiders και Football Manager δεν φορτώνουν.
    Επίσης στην 2η δισκέτα της Automation τα παιχνίδια Trantor και Plutos δεν δουλεύουν με EmuTos.
    Μόλις αλλάξω το Emutos σε κάποιο άλλο εργοστασιακό ROM τα προβλήματα εξαφανίζονται.

    Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο είναι νόμιμο να συμπεριλάβετε original ROM αρχεία στο πρόγραμμα αλλά, αυτό θα έλυνε πολλές ασυμβατότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Alex, έχεις απόλυτο δίκιο. Εκ παραδρομής μου ξέφυγε εμένα, δεν πήρα χαμπάρι ότι στην τελική έκδοση της εφαρμογής ο Δημήτρης είχε βάλει το EmuTOS αντί του TOS παρά αφού είχα ανεβάσει την συλλογή και την ανάρτηση. Κατέβασε αυτό: https://www.dropbox.com/s/pfpcl76tog66k0j/hatari.zip?dl=0 και κάνε το extract μέσα στον φάκελο data (και "replace all") και θα είσαι εντάξει.

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστώ για το αρχείο αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα και θα σου πω γιατί.

    Το zip αρχείο που μου έδωσες έχει μεν το σωστό tos.img όμως το exe του προγράμματος δείχνει να φορτώνει το tos.img που βρίσκεται μέσα στον φάκελο \data\tos και όχι από τον φάκελο \data\hatari.

    Μόλις αντικατέστησα το tos.img μέσα στον φάκελο \data\tos με το δίκό σου tos.img (από το zip αρχείο που μου έστειλες), σταμάτησε να ξεκινάει με Emutos και αρχίζει κανονικά.

    Με το άλλο θέμα των compilations για τα demos δεν έχω κάτι στο μυαλό μου.
    Υπέθεσα ότι μέχρι τώρα θα έχουν βγάλει κάτι αντίστοιχο και για demos.
    Θα ψάξω όμως και αν βρώ κάτι θα σε ενημερώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, τώρα με έστειλες: επειδή κι εγώ δεν ήξερα ποια ROM διαβάζει, έβαλα παντού την κανονική ROM του ST (OK, μονάχα μία δεν αντικατέστησα) και όπου χρειάστηκε την έκανα rename σε EmuTOS.img. Τσέκαρα ότι λειτουργεί σωστά και μετά έφτιαξα ένα .zip από την δική μου εγκατάσταση - γι' αυτό και σου γράφω ότι με έστειλες! Όπως και να 'χει, θα ανεβάσω σύντομα μια τελική έκδοση με τις κανονικές ROMs να ησυχάσουμε.

      Για το άλλο για κάτσε να δούμε αυτό που λέει ο Δημήτρης...

      Διαγραφή
    2. Βρε σεις, κανείς δεν διάβασε το Readme στο GitHub!
      Η εφαρμογή διαβάζει το tos.img από το data/tos...

      https://github.com/dimfilhub/Atari-ST-Comp-Disks-Player

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη, δεν θα το πιστέψεις: εγώ βρήκα το readme από την εγκατάσταση του προγράμματος, το άνοιξα, και βλέποντας περί τίνος πρόκειται σκέφτηκα "μπράβο στον Δημήτρη, έφτιαξε και επεξηγηματικό readme" και το έκλεισα! Ως κλασικός κομπιουτεράς πρώτα ξεκινάω να αντικαθιστώ αρχεία και μετά ψάχνω για manual!

      Διαγραφή
  5. Λοιπόν μετά από υπόδειξη του φίλου μου Δημήτρη που έχει το ΥΤ κανάλι petsasjim1, σου δίνω ένα λινκ για μια συλλογή που υπάρχει με όνομα fujiology.
    https://files.scene.org/browse/demos/compilations/fujiology_vol1/

    Αν κατεβάσεις μόνο το xls αρχείο και το ανοίξεις, θα δεις ότι η συλλογή είναι θηριώδης.
    Περιλαμβάνει όχι μόνο demos του ST αλλά και δισκέτες περιοδικών, software για Falcon και software για ΤΤ.

    Δεν ξέρω κατά πόσο είναι πρακτικό να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια συλλογή.
    Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να γίνει κάτι για τα demos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σου πω, ό,τι πει ο Δημήτρης! Τι θέμα με τα demos είναι ότι μάλλον δεν θα ξέρουμε για ποιον τίτλο να κάνουμε αναζήτηση!

      Διαγραφή
    2. Alex, μάλλον σου ξέφυγε η απάντηση που έδωσα παραπάνω στον Πάνο...
      Έδωσα link για την "πηγή" του Fujiology το οποίο έχει φτάσει πλέον στην έκδοση v2.1 (νομίζω δεν συντηρείται πια αλλά δεν υπάρχει και λόγος)...
      Είναι πραγματικά τεράστια συλλογή, όχι μόνο για ST, και το Demozoo επί της ουσίας λειτουργεί ως frontend για το Fujiology ώστε να είναι ευκολότερη η αναζήτηση.
      Μια desktop εφαρμογή για τα demos πιστεύω δεν θα είναι ιδιαίτερα λειτουργική. Συνήθως στα demos δεν γνωρίζουμε καν τον τίτλο ή πάντως δεν έχουμε το ίδιο εύρος πληροφόρησης όπως στα games. Εύκολα φτιάχνουμε εφαρμογή που να τα παρουσιάζει σε treeview με όποια ομαδοποίηση θέλουμε, μαζί με αναζήτηση, αλλά σε τι θα βοηθήσει το χρήστη αυτό; Δε νομίζω ότι προσφέρει και πολλά.
      Στα compilation disks είχε νόημα γιατί ψάχνεις για κάτι συγκεκριμένο μέσα σε ένα χάος από images. Υπήρχε ανάγκη να βρεις τι είναι που. Αλλά στα demos; Κάθε demo βρίσκεται στο δικό του image οπότε αναζήτηση κάνεις πανεύκολα και μέσα από το λειτουργικό σύστημα, δεν χρειάζεται εφαρμογή.
      Η μόνη χρησιμότητα που μπορώ να δω και να αξίζει τον κόπο είναι αν υπάρχει κάπου μια online database με API ώστε να μπορούμε να βλέπουμε πληροφορίες για το κάθε demo. Κάτι σαν το TheGamesDb ή το IGDB για τα παιχνίδια.
      Αυτό, ναι, να το δούμε...

      Διαγραφή
    3. Σωστά όσα γράφεις, Δημήτρη. Σωστό επίσης και ενδιαφέρον και το τελευταίο: μία εφαρμογή που θα μας παρουσίαζε πληροφορίες και screenshots από κάθε demo θα είχε σίγουρα θέση στα... αγαπημένα μας!

      Διαγραφή
  6. Ναι πολύ σωστά.
    Αυτό δεν το σκέφτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Dimfil
    Σωστός Δημήτρη, το έγραψες και εγώ δεν το διάβασα από βιασύνη.
    Πάσχω και εγώ σε αυτό το θέμα. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.