Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Εκατό-εκατό-κατοστάρα-εκατό!

Ο τίτλος της ανάρτησης τραγουδιόταν εν χορώ από τους φιλάθλους στα γήπεδα μπάσκετ μέχρι και τη δεκαετία του '80, όταν η ομάδα που υποστήριζαν έφτανε τους 100 πόντους (στη συνέχεια, και στο πνεύμα των "μοντέρνων" καιρών αντικαταστάθηκε από συνθήματα που αφορούσαν τις σεξουαλικές συνήθειες των μανάδων των αντιπάλων). Έτσι έμεινε και σε κάποιους από εμάς που προλάβαμε εκείνες τις εποχές να σιγοψιθυρίζουμε "Εκατό-εκατό-κατοστάρα-εκατό" όταν συνέβαινε κάτι που ο πρώτος τριψήφιος αριθμός σηματοδοτούσε το ότι έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη: τα επεισόδια μιας σειράς, τα τεύχη ενός περιοδικού, η ηλικία κάποιου, οι πόντοι της ομάδας μας στο NBA Live (και αργότερα στο NBA 2K), τα χιλιόμετρα που έπιασε το παπί μας, και πάει λέγοντας...

Ποιος να μου έλεγε πριν από 6-7 χρόνια, όταν πρωτοανακάλυψα το The Spectrum Show του Paul Jenkinson, ότι αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά από βιντεάκια που η θεματολογία τους περιστρεφόταν γύρω από τον αειθαλή "γομολάστιχα" θα έφτανε κάποια στιγμή τα 100 επεισόδια!

Προφανώς, το να φτιάξει κάποιος ένα ενδιαφέρον video σχετικό με τον ZX Spectrum είναι αφενός εφικτό και αφετέρου άξιο συγχαρητηρίων (τουλάχιστον από όσους έχουν ένα ενδιαφέρον για το αντικείμενο). Το να το κάνει όμως αυτό επί 8 συναπτά έτη μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει με ποιότητα σταθερά ανοδική και θέματα που παραμένουν ενδιαφέροντα δεν είναι απλά άξιο συγχαρητηρίων, αλλά (θα έπρεπε να) προκαλεί θαυμασμό, εκθειαστικά σχόλια και κριτικές και πολλούς επαίνους. Δεν ξέρω αν ο Paul ενδιαφέρεται για όλα τα παραπάνω ή απλά του φτάνει που κάνει το κέφι του ασχολούμενος με το αγαπημένο του μηχάνημα, προσωπικά πάντως αυτή η συνέπειά του και η στοχοπροσήλωσή του με αφήνουν άφωνο (ναι, το ξέρω, τα έχω ξαναγράψει αυτά, αλλά ο άνθρωπος καταφέρνει κάθε τόσο και λιγάκι να (ξανα)ξεπερνά τον πήχη που ο ίδιος τοποθέτησε τόσο ψηλά!).

Εκατό επεισόδια, λοιπόν. Εκατό βιντεάκια με την Spectrumίλα να ξεχειλίζει, με την αγάπη ενός αγνού και γνήσιου fan του μικρού μεν, θαυματουργού δε 8μπιτου υπολογιστή που προσέφερε το 1982 στις μάζες ο Sir Clive Sinclair να είναι έκδηλη σε κάθε δευτερόλεπτό τους. Εκατό επεισόδια που αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι τα πάντα είναι δυνατά, αρκεί κάποιος να τα θέλει πολύ και να είναι διατεθειμένος να στρώσει κάτω τον κώλο του (συγγνώμη για το αγοραίο της έκφρασης), να κοπιάσει και να ιδρώσει προκειμένου να τα επιτύχει. Και ο Paul Jenkinson είναι αυτός ο κάποιος και κατά συνέπεια, όπως έγραψα και παραπάνω, του αξίζουν συγχαρητήρια και απλόχερο χειροκρότημα καθώς άνθρωποι σαν κι αυτόν είναι οι πυλώνες του hobby μας, είναι αυτοί που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και σε άλλους, περισσότερο νωχελικούς, ώστε να ασχοληθούν και αυτοί, να ψαχτούν και αυτοί, να κάνουν και αυτοί, να δημιουργήσουν και αυτοί.

Φυσικά και ο ίδιος ο Paul, αναγνωρίζοντας περί τι milestone επρόκειτο, κάθισε και έφτιαξε ένα υπέρ του δέοντος χορταστικό εκατοστό επεισόδιο, διάρκειας μίας ώρας και εννέα λεπτών, που πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει στο έπακρο κάθε λάτρη του ZX Spectrum. Αλλά τι σας γράφω, μπορείτε να τα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι όλα αυτά παρακολουθώντας απλά το ίδιο το video:

Το καλό της όλης ιστορίας είναι ότι ο Paul ήδη δεσμεύτηκε για τα επόμενα δέκα επεισόδια, ενώ ομολογεί ότι έχει ήδη στα χέρια του hardware για παρουσιάσεις για άλλα 20 βιντεάκια! Να είναι καλά ο άνθρωπος, να συνεχίσει να μας χαρίζει videos γνήσιας Spectrumικής απόλαυσης για πολλά-πολλά ακόμη χρόνια!

Και επειδή είχα παραλείψει να αναφερθώ με ξεχωριστή ανάρτηση σε αυτό, περίπου ένα μήνα πριν κυκλοφόρησε (φυσικά) και το 99ο επεισόδιο του The Spectrum Show. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω και έχει και αυτό το ενδιαφέρον του, καθώς, μεταξύ άλλων, ο Paul εξηγεί πώς μπορεί κάποιος να εξομοιώσει τον ZX Spectrum Next! Ψηθήκατε τώρα, έτσι;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.