Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Τα adventures της Magnetic Scrolls ξαναζωντανεύουν στον ZX Spectrum Next

Το όνομα της Magnetic Scrolls πρέπει να το αντίκρισα για πρώτη φορά σε κάποιο αγγλικό περιοδικό για home computers κάπου μεταξύ 1985 και 1986. Προτού καν κυκλοφορήσει ο πρώτος τίτλος της εταιρίας, το The Pawn, το παιχνίδι είχε γίνει γνωστό για τα γραφικά του, και κυρίως αυτά της εισαγωγικής οθόνης του, που έγραφαν (τότε) ότι χρησιμοποιεί και τα 512 χρώματα της παλέτας του Atari ST. Το The Pawn ήταν ένα text/graphics adventure game που, αφού αρχικά εντυπωσίαζε τον χρήστη με τα εξαιρετικά, υψηλής ανάλυσης γραφικά του, στη συνέχεια τον κέρδιζε με την πλοκή και το λεξιλόγιό του.


Μετά την επιτυχία και την αναγνώριση του The Pawn, η Magnetic Scrolls κυκλοφόρησε και άλλα adventure games που έμελε να γίνουν κλασικά στο είδος τους, μέχρι που - και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του ενδιαφέροντος του αγοραστικού κοινού για τους τίτλους περιπέτειας - τελικά έπαψε την λειτουργία της το 1992. Στα 8 περίπου χρόνια της ύπαρξής της, η Λονδρέζικη εταιρία δημιούργησε και κυκλοφόρησε, πέραν του The Pawn, τα The Guild of Thieves, Jinxter, Corruption, Fish!, Myth και Wonderland. Η πλειοψηφία των παιχνιδιών αυτών, παρότι ήταν κομμένα και ραμμένα για τα μέτρα των 16μπιτων υπολογιστών, κυκλοφόρησε και στα δημοφιλή 8bit μηχανήματα της εποχής, με κορυφαίες τις εκδόσεις για Amstrad CPC οι οποίες εκμεταλλεύονταν την υψηλή ανάλυση του Mode 2 του μηχανήματος (640x200 pixels). Αν κάποιο μηχάνημα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "αδικημένο" από τις μεταφορές στο format του των παιχνιδιών της Magnetic Scrolls αυτός ήταν ο ZX Spectrum της Sinclair, καθώς σε αυτόν τα περίφημα γραφικά των adventure games της εταιρίας έλαμπαν δια της απουσίας τους. 

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, αλλά πλέον διαπιστώνουμε με χαρά ότι ο διάδοχος του πνευματικού τέκνου του sir Clive Sinclair, ο περίφημος ZX Spectrum Next, έχει πλέον την τιμή να είναι ο μοναδικός υπολογιστής της σειράς Spectrum στον οποίο θα μεταφερθούν αυτούσιες οι "πλήρεις" εκδόσεις των παιχνιδιών της Magnetic Scrolls, με γραφικά και τα πάντα!

Η Strand Games ανέλαβε το έργο της μεταφοράς και ήδη οι 3 πρώτοι τίτλοι (The Pawn, The Guild of Thieves και Jinxter) είναι διαθέσιμοι προς δωρεάν download, ενώ αργότερα - και εκτός απροόπτου - θα μεταφερθούν και οι text/graphics εκδόσεις των υπολοίπων 4 παιχνιδιών (Corruption, Fish!, Myth και Wonderland). Για ένα νέο μηχάνημα όπως είναι ο ZX Spectrum Next φυσικά το πλήρες lineup των παιχνιδιών της Magnetic Scrolls είναι ένα εξόχως χαρμόσυνο νέο, καθώς εμπλουτίζει την software library του υπολογιστή με 7 εξαιρετικούς adventure τίτλους (φυσικά μπορεί κανείς πάντα να τρέξει και μερικές χιλιάδες (!) από τα adventure games του παλιού Spectrum). Επίσης, η Strand Games ετοιμάζει και εκδόσεις όλων των παραπάνω παιχνιδιών και για σύγχρονες πλατφόρμες, ήτοι Windows, MacOS, Linux αλλά και iOS και Android.


Για περισσότερες πληροφορίες - αλλά και για να κατεβάσει τα παιχνίδια για τον ZX Spectrum Next - μπορεί όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί το website της εταιρίας. (Πηγή: Vintage is the New Old)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.