Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Rising Force demo για τον Atari ST

Κάποτε, υπήρξε μια εποχή που οι ST coders δεν κρύβονταν πίσω από το δάχτυλό τους, προσποιούμενοι ότι "έλα μωρέ, κι ο STE είναι ST, δεν είναι;" ώστε να δημιουργούν demos που - χάριν ευκολίας - να τρέχουν μόνο στα "enhanced" μοντέλα της σειράς. Κάποτε, υπήρξε μια εποχή που οι ST coders γνώριζαν ότι η βασική target πλατφόρμα τους ήταν ένα 16μπιτο μηχάνημα χωρίς εξωτικό hardware για τα γραφικά ή τον ήχο, χωρίς blitter και άλλα καλούδια, το οποίο όμως, έστω κι έτσι, στα σωστά χέρια μπορούσε να είναι υπεύθυνο για εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κάποτε, υπήρξε μια εποχή που κυκλοφορούσαν demos σαν το Rising Force (αλήθεια, ο τίτλος αναφερόταν στον ST ή στο ίδιο το group που δημιούργησε το demo, άραγε; Η απάντηση είναι "σε τίποτα από τα δύο", καθώς ήταν απλά ο τίτλος του τελευταίου - τότε - album του group του Yngwie Malmsteen!), τα οποία έτρεχαν σε "απλούς" ST, και εντυπωσίαζαν με τα εφέ τους, αλλά πολύ περισσότερο με... τον ήχο τους!


Τι, μπερδευτήκατε; Γιατί άραγε, όμως; Αφού τον τελευταίο καιρό κάνω γενναίες προσπάθειες να σας αποδείξω ότι το AY-3-8910 ήταν ένα πραγματικό αξιόλογο soundchip (δείτε εδώ και εδώ). Στην περίπτωση του Atari ST το chip ήταν μεν το ίδιο, αλλά δεν παραγόταν από την General Instrument αλλά από την Yamaha, και έφερε τον κωδικό YM2149F. Είτε έτσι είτε αλλιώς πάντως, αναφερόμαστε στο ίδιο κομμάτι πυριτίου που εφοδίαζε με ηχητικές δυνατότητες τους ZX Spectrum 128, Amstrad CPC, Oric-1 & Atmos, MSX, Atari ST αλλά και το... Vectrex (όπως πολύ σωστά μου υπενθύμισε ο καλός μου φίλος GeoAnas)!

Επιστρέφοντας στο Rising Force, το εν λόγω demo είναι μια παραγωγή του group Holocaust από το μακρινό 1993. Είναι αρκετά μεγάλο σε διάρκεια, με parts λιγότερο ή περισσότερο εντυπωσιακά (που πάντως σε καμία περίπτωση δεν κουράζουν), και επενδεδυμένο με ένα υπέροχο tune, που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί η καλή μουσική επένδυση στα demos είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας αφού οι δυνατότητες σαφώς και υπάρχουν...

Υπήρξε λοιπόν κάποτε, όπως έγραφα και στην αρχή, μια εποχή που τα demos φτιάχνονταν για τον (original) Atari ST και είχαν την ποιότητα του Rising Force. Δυστυχώς, αυτή η εποχή έχει χαθεί προ πολλού πλέον...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.