Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Ο C64 είναι εδώ! - μέρος τρίτο με όλες τις απαντήσεις!

Μετά τις 2 προηγούμενες αναρτήσεις που αφορούσαν τον ολοκαίνουριο TheC64 (δείτε εδώ και εδώ) και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα videos που σας παρέθεσα - αν και στο YouTube εμφανίζονται νέα κάθε μέρα - θα μπορούσαμε να πούμε ότι πήραμε μια καλή ιδέα από το μηχάνημα. Όμως, αν θυμάστε, είχαμε κάποιες ενστάσεις, κάποιες απορίες, και κάποιες προσδοκίες του τύπου "θα φτιαχτεί αυτό με κάποια μελλοντική αναβάθμιση;". Ε, λοιπόν, το γεγονός είναι ότι σχεδόν κανένα video ή άλλου τύπου review δεν μας απάντησε σε τίποτα απ' όλα αυτά. Δυστυχώς...


Κι όμως, οι απαντήσεις υπάρχουν. Υπάρχουν, και είναι μαζεμένες όλες σε ένα μέρος, ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Πού; Μα πού αλλού, στο manual του TheC64! Προσέξτε, όχι στο Quickstart Guide που δίνεται τυπωμένο μαζί με το μηχάνημα, αλλά στο πλήρες και αναλυτικότατο manual που μπορεί κάποιος να βρει στο website της Retro Games Ltd., ακριβώς εδώ.


Λοιπόν, το εν λόγω manual είναι αναλυτικότατο, αρκετά επεξηγηματικό, απαντάει σχεδόν στα πάντα, και είναι ολόκληρο φτιαγμένο στο στυλ του official εγχειριδίου του Commodore 64. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το κατεβάσετε και να το μελετήσετε, ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με τον TheC64. Είναι ενδιαφέρον ανάγνωσμα και, το κυριότερο, δείχνει έμπρακτα ότι οι δημιουργοί του μηχανήματος δεν άφησαν τίποτα στην τύχη.

Έτσι λοιπόν, μετά την πρώτη - γρήγορη - ανάγνωση που έκανα, νομίζω ότι απαντήθηκαν όλες οι απορίες μου, και μάλιστα με τον καλύτερο, αναμενόμενο ή μη, τρόπο. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαμε λοιπόν είναι οι παρακάτω:

- Ο υπολογιστής μπορεί με το που τον ανάβουμε να ξεκινάει κατευθείαν στην BASIC, είτε σαν Commodore 64, είτε σαν VIC-20.

- o TheC64 έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί disk images, tape images αλλά και cartridge images και από τα 2 μηχανήματα. Όποιος μάλιστα ενδιαφέρεται για ταξίδι πίσω στον χρόνο, οι tape images φορτώνουν με την original ταχύτητα, οπότε μην ακούσω από κανέναν ότι "δεν έχει την ίδια αίσθηση"!

- οι disk images φορτώνουν είτε με turbo loader είτε με την κανονική ταχύτητα (για έξτρα συμβατότητα) και μπορούν να είναι write protected ή μη. Το μηχάνημα δημιουργεί μόνο του blank disk image για να σώζουμε από την BASIC ό,τι φτιάξουμε (ναι, άρα εκτός από το να διαβάζει αποθηκεύει κιόλας!). Αυτό ισχύει και σε VIC-20, αλλά και σε Commodore 64 mode.

- το κυριότερο, υποστηρίζονται παιχνίδια και/ή demos που εκτείνονται σε πάνω από ένα .D64 image file. Άρα, αν θέλετε να απολαύσετε την creme de la creme της demoscene, ο TheC64 θα γίνει ο καλύτερος φίλος σας!

- σε VIC-20 mode μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος επέκτασης μνήμης επιθυμούμε, αλλά και συνδυασμούς αυτών, φτάνοντας μέχρι και τα 32ΚΒ.

- σε κάθε disk image μπορούμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο text αρχείο με κατάληξη .CJM, στο οποίο να αποθηκεύουμε τις custom ρυθμίσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και πάλι, χωρίς κανένα περιορισμό στο μηχάνημα.

- το Scroll Lock λειτουργεί κανονικά, σαν διακόπτης. Δεν "κουμπώνει" πατημένο, αλλά παρόλα αυτά συμπεριφέρεται όπως σε οποιονδήποτε 8μπιτο Commodore.

Μετά από όλα τα παραπάνω, νομίζω ότι οι απορίες μας απαντήθηκαν: εξομοιώνει cartridges, η BASIC λειτουργεί κανονικότατα με ανάγνωση & εγγραφή δισκετών, και υποστηρίζονται προγράμματα με πολλαπλά disk images, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οποιοδήποτε μέγεθος επέκτασης μνήμης επιθυμούμε στον VIC-20. Ε, μετά από όλα αυτά λέω να προτρέξω λιγάκι και να καταλήξω σε ένα βιαστικό (;) συμπέρασμα, πριν έρθει στα χέρια μου ο TheC64: το μηχάνημα αξίζει τα λεφτά του, και μπορεί να υποκαταστήσει στο 95% έναν κανονικό Commodore 64 ή VIC-20 με τα στάνταρ περιφερειακά τους (joystick, disk drive, κασετόφωνο). Τώρα, το μόνο που μένει στους ανθρώπους της Retro Games Ltd. να κάνουν είναι να υλοποιήσουν και εξομοίωση Commodore 16 & Plus/4 στο μηχάνημα!

Take my money now!!!


14 σχόλια:

  1. Οπότε αν καταλαβαίνω σωστά από τον άνθρωπο που κάθισε και διάβασε το εγχειρίδιο χρήσης, το ρημάδι το manual, ο THEC64 είναι συμβατός με πρακτικά το πλήθος λογισμικού - games, application, demos - του αυθεντικού C64. Έμμεσα βγάζω το συμπέρασμα να ψωνίσω και εγώ έναν τέτοιο αντί του original.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικά, ναι, δεν βλέπω τον λόγο να μπλέξεις με το original μηχάνημα, custom τροφοδοτικά, recap, κάποια συσκευή για να φορτώνεις τα προγράμματα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο από τη στιγμή που μπορείς να τα κάνεις όλα με τον TheC64 και σε ιδιαίτερα όγική τιμή...

    Η μόνη μου ένσταση αφορά το θέμα του joystick, αλλά υπόσχομαι να δώσω απαντήσεις σε αυτό όταν με το καλό θα έχω κι εγώ στα χέρια μου έναν TheC64. Θεωρώ ότι με τον έναν (joystick USB) ή μετον άλλον (adaptor) τρόπο, θα λυθεί και αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μηχάνημα το έχω στα χέρια μου. Έτρεμα όταν άνοιξα το κουτί κ το αντίκρισα. Η μάνα μου, πέταξε τον 'original' commodore 128 με τον οποίο μεγάλωσα πριν καμία 20 χρόνια χωρίς να πάρω γραμμή.

    Ότι διάβασες ισχύει. Από πλευράς κατασκευής, είναι σίγουρα ελαφρύτερο μα με πολύ καλά πλαστικά και πολύ ποιητική δουλεία στις θύρες. Τα πλήκτρα κουνιούνται ελαφρώς κ αν και είναι μηχανικά, δε βγάζουν τον ίδιο ακριβώς ήχο (αν είσαι πιουρίστας κ σε νοιάζει). Όσον αφορά το joystick, εγώ δεν χρησιμοποιούσα ποτέ αυτό στα νιάτα μου, είχα πάντα ένα μεταλλικό ορθογώνιο (landscape) το οποίο το κρατούσες εύκολα στα δυο σου χέρια. Το συγκεκριμένο είναι μόνο για επαφή με επιφάνεια, είναι αδύνατο να παίξεις διαφορετικά. Από άποψη κατασκευής είναι αρκετά στιβαρό για πλαστικό. Ο μοχλός ανταποκρίνεται μια χαρά σε ότι παιχνίδι έχω παίξει μέχρι τώρα. Τα κουμπιά του, ιδιαίτερα το fire δεν με ενθουσίασε, το τέσταρα σε ένα shoot em up και δεν είχε το αποτέλεσμα που θα ήθελα - βέβαια, έχω να παίξω τριάντα χρόνια και όσο να’ναι δε μπορώ να θυμηθώ πως ήταν τότε η ανταπόκριση. Επίσης νιώθω πως αν πωρωθείς θα το ξεχαρβαλώσεις εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας τις εντυπώσεις σου από τον TheC64. Το είχα μάθει ότι τα πλήκτρα δεν παράγουν τον ίδιο ήχο, αλλά, είτε είσαι purist είτε όχι, πρέπει στην όλη εξίσωση να μπει και να εκτιμηθεί και η χαμηλή τιμή του μηχανήματος (σε σχέση με αυτά που προσφέρει). Στα 120€ ας μην έχει 100% την ίδια αίσθηση το πληκτρολόγιο, θα το αντέξουμε! :D

    Όσον αφορά το θέμα του joystick τα έγραψα παραπάνω: θα κάνω τις δοκιμές μου και θα διαπιστώσουμε τι παίζει και τι όχι. Αν αναγκαστούμε να περιοριστούμε στο (ιμιτασιόν) Competition Pro θα είναι σοβαρότατο μειονέκτημα, αλλά ευελπιστώ ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Παναγιώτη θα περιμένω να μας πει κ΄λαποιος αν τελικά κατάφερε να συνδέσει σε αυτό τα παλια χειριστηρια του ανερουση! Αν το κάνουν τότε μιλάμε για ότι καλύτερο εχει βγει για c64!

      Διαγραφή
    2. Δεσμεύομαι να σου πω εγώ όταν θα έρθει στην Ελλάδα!

      ;-)

      Διαγραφή
  5. Στο Amazon με τα μεταφορικά βγαίνει περίπου 145-150 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπομονή μέχρι τον Γενάρη που θα μπορούμε να το πάρουμε από εδώ με 119€. Άλλωστε, με γιορτές κλπ. και τώρα να το πάρεις από Amazon, Γενάρη θα το παραλάβεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχουμε πληροφορίες ποιος θα το φέρει ή περιμένουμε από skroutz;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nope, απολύτως τίποτα φίλε: εγώ από εσάς περίμενα!

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω κάτι, χλωμό το βλέπω όμως - όχι απίθανο προφανώς.

      Διαγραφή
    3. Ε, όπως και να 'χει, κάποιος θα το φέρει. Αλλιώς θα το παραγγείλουμε από εξωτερικό - δεν θα είναι και η πρώτη φορά, άλλωστε, έτσι δεν είναι; :p

      Διαγραφή
    4. Προφανώς Παναγιώτη και δεν θα πτοηθούμε είτε έρθει, είτε όχι, συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια.

      Είδα το video από το κανάλι του "8-Bit Show And Tell" που ανέβασες στο 4ο μέρος για το THEC64, εξαιρετικό λύνει απορίες που δεν γνώριζα ότι είχα. Ένα επίσης ενδιαφέρον - λιγότερο αναλυτικό μεν, αλλά προσωπικά το είδα νωρίτερα και με κάλυψε - ανέβασε στο κανάλι του ο "The 8-Bit Guy".

      Γενικά διακρίνω υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινότητα, σαφώς μεγαλύτερο από όταν κυκλοφορόησε το mini, ελπίζω ότι θα πάει καλά εμπορικά, μιας και αυτό θα καθορίσει αν και τι μελλοντικά θα δούμε από την ομάδα αυτή, αλλά παράλληλα και το πόσο θα ασχοληθεί η κοινότητα με τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το σύστημα.
      Αν επιτύχει, ίσως γίνει ένας ενδιαφέρον προ-άγγελος για να δούμε στο μέλλον και κάτι σε "TheA500" (λεώ εγώ τώρα μιας και η Amiga κοινότητα έχει το μέγεθος που χρειάζεται) και να σταματήσουμε να παιδευόμαστε με τις ωραίες 16-bit κυρίες της Commodore και ηλικίες 25-35 έτη.

      Διαγραφή
    5. Φίλε, είχα δει και εγώ το video του Dave (8bit guy) που ήταν ενδιαφέρον όπως πάντα, αλλά αυτό του 8bit Show and Tell ήταν πραγματικά εντυπωσιακό καθώς κάλυπτε... τα πάντα, και γι' αυτό και σας το πρότεινα.

      Όπως φαίνεται και από αυτό το βίντεο αλλά και από τα προηγούμενα, ο TheC64 είναι ένα προϊόν που δημιουργήθηκε με σεβασμό στο πρωτότυπο και πολύ μεράκι, από ανθρώπους που γνώριζαν το αντικείμενο αλλά και τις ανάγκες των δυνητικών χρηστών.

      Για μένα το σημαντικότερο της όλης υπόθεσης είναι αυτό που γράφεις και εσύ στο τέλος: να κυκλοφορήσουν "κλώνοι" παλαιότερων μηχανημάτων, λειτουργικότατοι, με up-to-date λύσεις στα θέματα απεικόνισης και αποθήκευσης, ώστε να μην παιδευόμαστε με hardware 40 χρονών αφενός και να μην το πληρώνουμε και χρυσό αφετέρου.

      Προφανώς, όποιος επιζητά το κάτι παραπάνω και έχει τον χρόνο και το χρήμα να ασχοληθεί, θα συνεχίσει να καταφεύγει στα originals. Αλλά για όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν ή να αναβιώσουν μια παλιότερη πλατφόρμα, ο TheC64 αναμφισβήτητα δείχνει τον δρόμο...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.