Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Cho Ren Sa 68K για Atari Falcon

Είναι γεγονός πως αν το σκεφτεί κανείς, ελάχιστα γνωρίζουμε για τον Atari Falcon, τις πραγματικές του δυνατότητες, το πού θα είχε φτάσει αν είχε στηριχθεί πραγματικά από την Atari και, κυρίως, τι σκέφτηκαν στην μαμά εταιρία και κυκλοφόρησαν αυτό το μηχάνημα; Σε ποια ακριβώς αγορά στόχευαν; Επρόκειτο για τον Amiga 1200 killer; Αυτά και άλλα πολλά βασανίζουν τις σκέψεις μου μετά από κάποια emails που ανταλλάξαμε με τον γνωστό Atari maniac Turrican (του οποίο το εξαίρετο blog μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Τέλος πάντων, με αφορμή τα παραπάνω, ρίχνω "κλεφτές" ματιές στο internet για διάφορα που έχουν να κάνουν με τον Falcon. Σήμερα λοιπόν, έπεσα πάνω στο Cho Ren Sa 68K: ένα ιαπωνικό shoot 'em up που κάνει την έννοια "bullet hell" να φαντάζει ελάχιστη για να αποδώσει αυτά που διαδραματίζονται στην οθόνη του παιχνιδιού. Το Cho Ren Sa 68K πρωτοκυκλοφόρησε το 1995 για το περίφημο X68000 της Sharp και, ως εκ θαύματος, δύο "μερακλήδες" sceners, οι Springer και Sascha το μετέφεραν στον Falcon 20 χρόνια αργότερα. Και για τι μεταφορά, μιλάμε; Γίνεται τέτοιος πανικός στην οθόνη του Falcon που shoot 'em up ναυαρχίδες της Amiga όπως τα Battle Squadron, Banshee - ακόμα και το "απαιτητικό" T-Zero δείχνουν όχι απλά φτωχά, αλλά ομοιάζουν επικίνδυνα με τον... Όλιβερ Τουίστ!

Όπως όμως έλεγαν και οι αρχαίοι Σουμέριοι "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όταν έχεις video" - και ποιος είμαι εγώ να τους αμφισβητήσω; Απολαύστε λοιπόν Cho Ren Sa 68K στον δυνατότερο home computer που κυκλοφόρησε ποτέ!


6 σχόλια:

  1. Όπως τα λες!
    Η Atari ενώ τόσο καιρό έδειχνε ότι δεν μπορούσε να δημιουργήσει καν κάτι ισάξιο με το Amiga OCS, κυκλοφορωντας "μπαλώματα" στην κλασική ST γραμμή (όπως τα Atari STE), βρέθηκε ξαφνικά -από το πουθενά-με κάμποσα "φορτωμένα" - αγνώστου προελεύσεως"chip-set's ( Atarι ATW-800, Atari Lynx, Atari Jaguar, Atari Falcon), που της επέτρεψαν να δει τον ανταγωνισμό κατάματα(και ακόμα να τον ξεπεράσει). Το ψάξιμο ξετυλίγει το κουβάρι με τη μυστικοπάθεια της Atari να εμποδίζει τον περίεργο "ερευνητή" να βρει την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, σκέψου αυτό και μόνο: το Falcon ήταν πραγματικά το δυνατότερο home computer που κυκλοφόρησε ποτέ. Ήρθε από το πουθενά και, πριν καν το κοινό συνειδητοποιήσει καλά-καλά την ύπαρξή του σταμάτησε η παραγωγή του για να κάνει χώρο για... το Jaguar! WTF?

      Δεν ξέρω, εμένα όλα αυτά μου ακούγονται παράξενα. Σαν να μην υπήρχε τελικά κοινή πλεύση όλων των Tramiels στα τελευταία χρόνια της Atari - άσχετα με το τι διέδιδαν προς τα έξω...

      Διαγραφή
    2. Είναι θαύμα που τουλάχιστον πρόλαβαν και κυκλοφόρησαν μερικά!

      Διαγραφή
    3. Αυτό ακριβώς! Και, ακόμα περισσότερο, είναι θαύμα που αγοράστηκαν κιόλας, καθώς, εκείνα τα χρόνια, αν ήσουν πιθανός αγοραστής δεν είχες την παραμικρή ιδέα τι θα σου ξημερώσει με την Atari! :D

      Διαγραφή
    4. Το 40% των μηχανημάτων που πωλήθηκαν (μη φανταστείς ότι ήταν και πολλά, 15 με 20.000 πιθανότατα) πωλήθηκαν στη Γερμανία που είχε ήδη Atari βάση. Αρκετοί Γερμανοί είδαν με καλό την αντικατάσταση κάποιου Mega STE ή TT με τη νέα "ναυαρχίδα" της Atari...

      Διαγραφή
    5. Α, τέλεια! Δεν φτάνει δηλαδή που ο κάθε πικραμένος ζητάει πλέον τετραψήφια νούμερα για να αποχωριστεί τον Falcon του, έχεις και καλές πιθανότητες να τον πάρεις και με QWERTZ πληκτρολόγιο!

      Καταπληκτικά!

      :p

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.