Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Service & Clone Cartridge by MasterGR

Είναι αλήθεια ότι έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που παρουσίασα κάποια από τις δημιουργίες του καλού φίλου Δημήτρη Λ., κατά κόσμον MasterGR. Τι συνέβη; Ο ταλαντούχος και πολυπράγμων Έλληνας δημιουργός σταμάτησε να κατασκευάζει cartridges, interfaces κλπ που λύνουν τα χέρια στους χρήστες των κλασικών 8bit και 16bit μηχανημάτων; Μήπως η παραγωγικότητά του έπεσε θύμα της καλοκαιρινής ραστώνης; Μήπως ο Δημήτρης τα παράτησε (χτύπα ξύλο!) και αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι άλλο;

Όχι, τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη: η (πικρή) αλήθεια είναι ότι εγώ φταίω! Ο Δημήτρης φρόντισε να φτάσει στα χέρια μου εδώ και πάνω από 3 μήνες μία από τις τελευταίες δημιουργίες του, το Service & Clone Cartridge για τον Commodore 64. Εγώ όμως, ο ανεπρόκοπος, δεν αξιώθηκα μέχρι τώρα να σας το παρουσιάσω!


Ας τελειώνουμε όμως με προλόγους, σάλτσες και τα συναφή, και ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο, το οποίο δεν είναι άλλο από το Service & Clone Cartridge. Το cartridge αυτό, όπως προανέφερα, απευθύνεται στους χρήστες/κατόχους των Commodore 64, Commodore 64C, Commodore SX-64 και Commodore 128/128D (σε C64 mode). Πρόκειται για μία συλλογή από utilities, που έχουν σκοπό να μας λύσουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα μπορεί να έχουμε με το hardware του Commodore 64, αλλά και να μας βοηθήσουν στις (πάντα αγαπημένες) αντιγραφές! Ας τα δούμε όμως όλα λίγο πιο αναλυτικά, shall we;

Με το που θα τοποθετήσουμε το Service & Clone Cartridge στον 64άρη μας και θα τον ανάψουμε, θα συναντήσουμε την παρακάτω οθόνη, η οποία, για να θυμόμαστε τις δυνατότητες του 64άρη (και του MasterGR!) και για να μην... βαριόμαστε (!), κυματίζει! Θα πρέπει στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω δημόσια τον Δημήτρη που μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στα credits του cartridge που εμφανίζονται στο κεντρικό menu.


Χρησιμοποιώντας τα cursor keys (το up/down για πάνω και το left/right για κάτω) μπορούμε να scrollάρουμε τη λίστα των διαθέσιμων utilities που περιλαμβάνει το cartridge, καθώς αυτά είναι τόσα που δεν χωράνε σε μία και μόνο οθόνη!


Για να επιλέξουμε το πρόγραμμα που θέλουμε να εκτελέσουμε, απλά πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο (αριθμό ή γράμμα) που βλέπουμε αριστερά από τον τίτλο της εφαρμογής και αυτή φορτώνει ακαριαία καθώς - μην το ξεχνάτε - βρίσκεται στην ROM του Service & Clone Cartridge. Εάν ολοκληρώσουμε την εργασία μας με την εφαρμογή που εκτελέσαμε μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε στο αρχικό menu πιέζοντας απλά το κουμπί που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του cartridge. Από το κεντρικό menu μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γυρίσουμε στην Commodore BASIC πιέζοντας το πλήκτρο "<-". Εάν επιθυμούμε να επιστρέψουμε στο menu με τα utilities, απλά πατάμε και πάλι το κουμπί του cartridge.


Τι utilities περιλαμβάνει όμως το Service & Clone Cartridge; Καταρχάς έχουμε μία μεγάλη συλλογή από διαγνωστικές εφαρμογές, που αναλαμβάνουν να τσεκάρουν ενδελεχώς τον 64άρη μας - είναι και 30+ χρονών μηχάνημα, πού το πάτε αυτό; -, το SID, τις μνήμες, το VIC-II, τις θύρες επέκτασης, το πληκτρολόγιο, βασικά... τα πάντα! Στη συνέχεια, έχουμε utilities που όχι μόνο κάνουν διάγνωση, αλλά μας βοηθούν και να ρυθμίσουμε το 1541 disk drive μας, το οποίο μπορεί από τα χρόνια να έχει απολέσει κατιτίς από την αξιοπιστία του. Στην περίπτωση που ως πραγματικοί ρέκτες του retro feeling επιμένουμε να παιδευόμαστε με κασέτες, το Service & Clone Cartridge μας παρέχει εφαρμογή με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε την κεφαλή του κασετοφώνου μας αλλά και - το κυριότερο - να την ρυθμίσουμε, ώστε να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τα εκνευριστικά loading errors.





"Εντάξει", θα πείτε, "καλά τα διαγνωστικά, για τις αντιγραφές τι έχουμε;". Και τι δεν έχουμε! Έχουμε το "The Disk Wizard v2.0" που είναι ένας disk explorer/manipulator/monitor με πολλές χρήσιμες λειτουργίες, έχουμε το "Nybble Master", ένα πρόγραμμα αντιγραφής δισκετών για μονό ή πολλαπλά disk drives και, τέλος, έχουμε και το "1 Minute Copy" που, όπως ίσως θα καταλάβατε, είναι ένα ταχύτατο αντιγραφικό δισκετών.



Τα καλύτερα όμως, σας τα άφησα για το τέλος. Πρώτα απ' όλα είναι η τιμή: το πολυ-cartridge Service & Clone Cartridge θα ελαφρύνει το πορτοφόλι σας μόνο κατά 23€ (+τα μεταφορικά), κόστος λογικότατο με δεδομένο το ότι έχουμε να κάνουμε με hardware κι όχι μια συλλογή από utilities σε δισκέτες. Δεύτερο (και κατά τη γνώμη μου σημαντικότερο) κερασάκι στην τούρτα που ονομάζεται "Service & Clone Cartridge" αποτελεί το γεγονός ότι ο MasterGR σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε εσείς τις εφαρμογές που θα περιλαμβάνονται στο cartridge: αν για παράδειγμα δεν πρόκειται να ασχοληθείτε ποτέ με κασέτες, μπορείτε να αφαιρέσετε τα αντίστοιχα utilities και να τα αντικαταστήσετε με κάτι άλλο που να σας ενδιαφέρει: sprite editor, menu ή intro maker, editor, ακόμα και παιχνίδι! Η μόνη προϋπόθεση είναι το πρόγραμμα που θέλετε να μην είναι multipart και να το έχετε σε .PRG μορφή - τα υπόλοιπα αφήστε τα στον Δημήτρη!

Να σημειώσω τέλος ότι το Service & Clone Cartridge που έχω στα χέρια μου και έκανα την δοκιμή/παρουσίαση είναι η έκδοση 1.1 με μνήμη ROM των 256ΚΒ. Όπως με πληροφόρησε ο Δημήτρης υπάρχει και η δυνατότητα παραγγελίας/αγοράς του cartridge με ROM των 512ΚΒ με, φυσικά, διπλάσια χωρητικότητα και μια ελάχιστη επιβάρυνση στην τιμή. Το σίγουρο πάντως είναι ένα: όποια έκδοση κι αν διαλέξετε, όποια προγράμματα κι αν βάλετε μέσα, το Service & Clone Cartridge αποτελεί ένα χρησιμότατο πολυεργαλείο σε τιμή τέτοια που δεν μπορείτε να το προσπεράσετε!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δημήτρη είτε μέσω email είτε μέσω του forum retro4fun.

2 σχόλια:

  1. Χμμμ...Βλέπω-Βλέπω πολλά γνώριμα utilities από το θέμα
    http://underground.iamretro.gr/viewtopic.php?f=66&t=1887

    ...και χακαρισμένο το Magic Desk Cartridge Generator
    http://www.commodorefree.com/magazine/vol8/images/issue84/image30.png

    Εεε???

    Φιλιά
    Geo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, έχεις απόλυτο δίκιο: γι' αυτό είχα κάνει κι εγώ την ερώτηση τότε, για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε κάποια καλά utilities και διαγνωστικά και να φτιάξει ο Δημήτρης αυτό το cartridge. Έτσι με αυτά που περιλαμβάνονται σε αυτό και αυτά που περιλαμβάνονται στο Final Cartridge 3+ Rev.2.1 (http://donysoldcomputers.blogspot.gr/2016/03/final-cartridge-iii-rev-21.html) στην ουσία με 2 cartridges... καθάρισες!

      Σε ευχαριστώ και πάλι για τις υποδείξεις σου για τα utilities, Γιώργο!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.