Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ZX Spectrum Next: οι πρώτες εντυπώσεις

Τώρα τι να πει, και τι να πρωτογράψει κανείς... Ο χρόνος ελάχιστος, οι δοκιμές σύντομες και ένας υπολογιστής που κάνει πολλά, πάρα πολλά και ακόμα περισσότερα! Αν πιάσω να γράφω πραγματικά θα πρέπει να θυσιάσω ώρα από που δεν διαθέτω στην παρούσα φάση, οπότε θα σας... φλομώσω στη φωτογραφία και όπου κρίνω ότι χρειάζεται θα συμπληρώσω τις εικόνες με κάποιες επεξηγηματικές λεζάντες.


Πρώτα όμως θέλω να αναφέρω και να τονίσω κάποια πραγματάκια για τους φίλους που θα δοκιμάσουν να βάλουν για πρώτη φορά μπρος τους ZX Spectrum Next τους. Δώστε βάση, για να γλυτώσετε κόπο και χρόνο:

- το HDMI βύσμα δίνει τάση στον Next που δεν του επιτρέπει να κάνει hard reset, ακόμα και αν αφαιρέσετε την τροφοδοσία. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να σβήσετε και να ξανα-ανάψετε το μηχάνημα αφαιρέστε την τροφοδοσία αλλά και το HDMI.

- όταν ανάψετε για πρώτη φορά τον Next περιμένετε να δείτε το screenmode που επιθυμείτε και πατήστε άμεσα το ENTER. Μην καθυστερήσετε γιατί θα την πάθετε όπως εγώ, που πρόλαβε και άλλαξε το screenmode και επέλεξα ανάλυση που δεν έπαιζε στην οθόνη μου!

- όταν πρόκειται να κάνετε το αρχικό firmware update κρατήστε πατημένο το U μέχρι να σας εμφανιστεί η επόμενη οθόνη. Μην το πατήσετε απλά μία φορά, κρατήστε το πατημένο.

Εγώ με τα παραπάνω έχασα μισή ώρα με τρία τέταρτα, οπότε θεωρώ ότι καλό είναι να μην την πάθετε κι εσείς που αποφασίσατε αργοπορημένα να τσεκάρετε τον Next σας για πρώτη φορά.

Η οθόνη επιλογής screenmode. Προσέξτε τι θα επιλέξετε!

Να αναφέρω επίσης ότι διαπίστωσα πως η ποιότητα του μηχανήματος είναι ανώτερη απ' ότι είχα πιστέψει αρχικά. Είναι συνολικά καλοφτιαγμένο και το πληκτρολόγιό του ουδεμία (ευτυχώς) σχέση έχει με αυτά των ZX Spectrum+, 128K και QL...

Ναι, θέλουμε. Αφού εσύ μας το ζήτησες!

Επίσης, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, αν αποφασίσετε να γράψετε κάποιο πρόγραμμα στην BASIC του μηχανήματος είναι πιθανό να χρειαστεί να ψάξετε για PS/2 πληκτρολόγιο: ναι, μην κοιτάτε σαν χάνοι αυτό που μόλις διαβάσατε, γιατί μια χαρά είναι το πληκτρολόγιο του Next αλλά, πιστέψτε με, άντε να βρείτε SYMBOL SHIFT, παρενθέσεις, +, -, * και άλλα τέτοια σε μία διάταξη πληκτρολογίου που μπορεί να μην ξένιζε ιδιαίτερα το 1982, αλλά εν έτει 2020, μετά από 30+ χρόνια PCάδικα πληκτρολόγια, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες απλά... σκοτώνουν!

Ωραία, τώρα που τα ξεκαθαρίσαμε αυτά, ας πάμε στις φωτογραφίες...

Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο update είστε έτοιμοι για την περιήγησή σας στον μαγικό κόσμο του ZX Spectrum Next.
Το αρχικό menu screen του Next
Τρεις γενιές manual της Sinclair BASIC με 39 χρόνια απόσταση!

Και CP/M έχουμε!

Αν δείτε τι κουνάει αυτό το πράγμα... Τύφλα να 'χει το Shadow of the Beast III!

Πώς θα θέλατε να το τρέξουμε το παιχνιδάκι σας καλέ μου κύριε;

Και demos έχουμε!


Classic 48K gaming



Παιχνιδάρα!

Δεν ξέρω αν φτιάχτηκε το Warhawk για το T.G.S. ή το αντίστροφο, πάντως συνεργάζονται άψογα!


Όχι κι άσχημα για δεύτερη φορά!


Και Arkanoid clone έχουμε!



Rusty old 48K Sinclair BASIC

Ααααχ, τι μου θύμισες τώρα...

Castlevania

Αν το επιθυμούμε, τα .TAP αρχεία φορτώνουν όπως ακριβώς πριν από 38 χρόνια. Και χωρίς να χρειαστεί να ρυθμίσετε την κεφαλή του κασετοφώνου!

Hibernated I - το adventure από το πρόσφατο 2018
Και σας αφήνω με τις οθόνες οδηγιών που, αν μπείτε στον κόπο να τις διαβάσετε, λένε πολλά για τις δυνατότητες του Next. Συγχαρητήρια στον Henrique Olifiers και την ομάδα του από εμένα, οι πρώτες μου εντυπώσεις από τον Next είναι κάτι παραπάνω από θετικές και ο υπολογιστής δείχνει να είναι ο άξιος διάδοχος του ZX Spectrum!















4 σχόλια:

  1. Όπως σου ευχήθηκα, Πάνο: "Καλορίζικος και Καλόπαιχτος" ο καινούργιος σου μικρούλης!

    Όλα όμορφα και όλα τέλεια αλλά εγώ θα σταθώ στο σημείο από όπου ξεκίνησες αυτό το όμορφο αφιέρωμα...Χρόνος, ελεύθερος χρόνος που δεν υπάρχει παρά μόνο σε ψήγματα για εμάς.Αχ και Βαχ! Ελπίζω μόνο όταν πιάσουμε κανένα τζόκερ ή βγούμε στην σύνταξη να είμαστε υγιείς και ορεξάτοι να ασχολούμαστε. Ευχή (μας) δίνω! LOL! Προς το παρόν ας αρκεστούμε λοιπόν στα λιγοστά διαλείμματα ελεύθερου χρόνου, που μας διαθέτουμε, και ας απολαύσουμε το κάθε δευτερόλεπτο! LOL!

    Σου εύχομαι λοιπόν να περάσεις ωραίες στιγμές με το καινούργιο σου απόκτημα, που είμαι βέβαιος ότι θα σου δώσει πολύ υλικό για γράψιμο και παρουσιάσεις που εμείς θα απολαύσουμε αφού δεν χάνουμε ότι μια ανάρτηση σου! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ καλέ μου φίλε και για τα καλά σου λόγια και επειδή με καταλαβαίνεις ως παθών και εσύ!

      Πραγματικά, δεν έχω ακόμα καταλήξει εάν αυτή η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι τελικά μειονέκτημα ή πλεονέκτημα. Μειονέκτημα για τους λόγους που όλοι κατανοούμε αλλά και πλεονέκτημα επειδή έχουμε μάθει να εκτιμάμε πραγματικά τον λιγοστό αυτό ελεύθερο χρόνο και να τον εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο - είναι και αυτό κάτι, δεν νομίζεις;

      Μακάρι να μας δοθεί κάποτε η ευκαιρία και η δυνατότητα να έχουμε παραπάνω χρόνο διαθέσιμο για το αγαπημένο μας hobby να δούμε αν θα καταφέρουμε τελικά να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο ή απλά θα τεμπελιάζουμε!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία παρουσίαση! Ευτυχώς το muscle memory υπάρχει και οδηγεί τα δάχτυλά μας στο πληκτρολόγιο! Να προσθέσω μόνο οτι βασικό μέλος της ομάδας είναι ο Φοίβος Ντόκος, ο οποίος είχε πάνω του την ευθύνη του manual πέραν άλλων. Μιλάμε για χιλιάδες εργατοώρες (χωρίς κάποια οικονομική ανταπόδοση εννοείται) για το πάθος της δημιουργίας ενός νέου Sinclair μηχανήματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, απλά μερικές φωτογραφίες είναι έτσι για τις πρώτες εντυπώσεις. Ειλικρινά, δεν έχω αρχίσει καν να το "ψάχνω" το μηχάνημα ακόμα.

      Τον Φοίβο τον γνωρίζω και τον εκτιμώ καθώς παλαιότερα είχαμε συνεργαστεί όταν και είχε γράψει κάποια άρθρα για το περιοδικό μας, το Retro Planet. Φυσικά η δουλειά που έχει κάνει στο manual του Next είναι εντυπωσιακή και σε μέγεθος και σε ποιότητα και του αξίζουν συγχαρητήρια όπως και σε όλη την ομάδα που έκανε το μηχάνημα πραγματικότητα.

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.