Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Big in Japan

Λοιπόν, μια και πρόσφατα είχαμε την κουβέντα για τα soundchips, και σας έγραφα για το πόσο καλός μπορεί να ακούγεται ο Amstrad CPC με το "ταπεινό" AY-3-8910, οφείλω να ομολογήσω ότι μου είχε διαφύγει ένας άλλος home computer, ο οποίος επίσης ήταν εφοδιασμένος με το δημοφιλές soundchip της General Instrument και προηγήθηκε χρονικά του Amstrad κατά μία διετία περίπου.


Αναφέρομαι στον Oric (αρχικά τον Oric-1 και στη συνέχεια τον Oric Atmos), ένα μηχάνημα πολλά υποσχόμενο όταν πρωτοανακοινώθηκε, καθώς ήταν σύγχρονος του ZX Spectrum, αλλά υπερτερούσε αισθητά του τελευταίου σε ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ένα εξ' αυτών ήταν και το chip ήχου, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει...

Προσωπικά, αν και back in the day είχα εντυπωσιαστεί τα μάλα από κάποιες εντολές της BASIC του Oric που είχαν να κάνουν με ηχητικά εφέ (ZAP, PING, SHOOT και EXPLODE), δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι ο εν λόγω αδικοχαμένος home computer θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό... showroom για τις δυνατότητες του AY-3-8910, και αυτό διότι, let's face it, το μηχάνημα δεν ήταν και ιδιαίτερα δημοφιλές.

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μου, όταν, παρακολουθώντας το (μοναδικό, ίσως) "ζωντανό" forum για Oric, ανακάλυψα αυτό:


Ω, ναι.

Κομματάρα αναμφίβολα έτσι κι αλλιώς το Big in Japan των Alphaville (τους οποίους έχω δει και live, είτε το πιστεύετε, είτε όχι), ένα track που αναδίδει... 80ίλα απ' όπου κι αν το ψάξεις. Και ένα τραγούδι που είχε μεταφερθεί πολλάκις και ποικιλοτρόπως εκείνα τα χρόνια στον Commodore 64, τον μόνο (έτσι νομίζαμε, τουλάχιστον) υπολογιστή που είχε τις δυνατότητες ώστε να το αποδώσει σωστά. Εμ, έλα ντε που δεν ήταν έτσι...

Μπορεί να πήρε δεκάδες χρόνια και να χρειάστηκε ένας υπολογιστής καθ' όλα αξιόλογος αλλά ο οποίος αποτελεί footnote στην ιστορία του home computing, αλλά επιτέλους, είναι γεγονός: ο Oric στα ντουζένια του, το AY στο φόρτε του, και το Bin in Japan... στην τσίτα! Απολαύστε κυρίες και κύριοι Oric, AY, και Alphaville σε μία παραγωγή του 2019:


UPDATE: μετά από μία σύντομη ψακτική, εντόπισα κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον (στο δικό μου μυαλό, τουλάχιστον): μία πολύ καλή, τρικάναλη έκδοση του Big in Japan στον Commodore Plus/4, με το... δικάναλο TED! Ναι, δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό - όχι, δεν είναι δα και Oric! - και αξίζει και αυτό την ολιγόπλεπτη προσοχή σας:


9 σχόλια:

  1. *μαζεύει το σαγόνι από το πάτωμα*

    Χαλάλι η 8μπιτη κατάληψη του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εεεε, άλλη η γοητεία των 8μπιτων. Μικρά, θαυματουργά κομπιουτεράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oric και Oric Atmos είναι δυο μηχανάκια που πραγματικά θα ήθελα κάποια στιγμή να ακουμπήσω. Το Big in Japan είναι από τα πιο αγαπημένα tunes τόσο δικό μου, όσο και της συζύγου. Κερασάκι στην τούρτα το να το ακούω και στον Plus 4. Όμορφες μελωδίες από αγαπημένα μηχανήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, επί της ουσίας οι διαφορές μεταξύ Oric-1 και Atmos είναι ελάχιστες - τόσο λίγες που, αν έχεις τον έναν δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πάρεις και τον άλλο. Φυσικά, αν είναι να αποκτήσεις μονάχα ένα από τα 2 τότε πας... καρφί στον Atmos με την βελτιωμένη ROM, την sexy as hell εξωτερική εμφάνιση και το πολύ καλό πληκτρολόγιο.

      Για το Big in Japan... τι να πω; Όπως έγραψα και στην ανάρτηση, έχω δει live τους Alphaville - αυτό νομίζω τα λέει όλα! Σε συγχαίρω όμως για το μουσικό γούστο (το δικό σου και της συζύγου)!

      Διαγραφή
    2. Αγαπημένο και στη κυρά μου καθώς και το αδερφάκι του
      https://www.youtube.com/watch?v=cO1d8znSb2g

      Διαγραφή
    3. Ωραίος και εσύ, ωραία και η κυρά. Και ωραία και η synth pop των 80s, τι να λέμε τώρα...

      Διαγραφή
  4. ...και τι θα έλεγες αν σου έλεγα ότι κάποια στιγμή πήραμε την μελωδία σε .ym (μαζί με πολλές άλλες) και την κάναμε μετατροπή σε Vectrex; (AY sound chip)

    (Το 'Big in Japan' σε Veccy είναι ο λόγος που είχα χαρακτηρίσει, σε προηγούμενο post, το AY ως μικρό θαύμα..χε!χε!χε!) ;)

    Δες λίγο:
    https://www.youtube.com/watch?v=rBFbHEaRQU0

    ...στο 09:11 και πες μου πως το βρίσκεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλό, φίλε! Αν και το Big in Japan είναι ολίγον τι πιο σπιντάτο του κανονικού, τα Popcorn, Enola Gay, Commando και Outrun τα σπάνε! Ενδιαφέρουσα και η επιλογή των Beatles (Michelle) και των Guns n' Roses (Sweet Child o' Mine) καθώς πρόκειται για τραγούδια που κάθε άλλο από ιδανικά θεωρούνται για να παιχτούν από soundchip της εποχής.

      Ωραίο το Vectrex πλάκα-πλάκα. Δεν σταματάει να με εντυπωσιάζει το... ατιμούλικο! ;D

      Διαγραφή
  5. Thank you very much!

    It's nice to see - and hear! - what a great but unfortunately unsuccessful 80s home micro like the Oric can do. And that's thanks to you!

    It would be great to have more productions of this quality - keep that in mind!

    Again, thank you Chloé!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.