Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

CaRTeD: not just another racing game

Όταν ο Bil Herd και η ομάδα του ανέλαβαν τον σχεδιασμό του TED chip (graphics & sound processor) και των υπολογιστών που θα χτίζονταν γύρω από αυτό, η εντολή του Jack Tramiel ήταν σαφής: "θέλω έναν home computer που να πουλιέται για 49 δολάρια για να χτυπήσει το φτηνότερο κομμάτι της αγοράς". Τρέμε Spectrum, λοιπόν!

Όμως, όπως γνωρίζουμε, ο Jack εγκατέλειψε την Commodore προτού κυκλοφορήσουν οι υπολογιστές της σειράς TED, και στη συνέχεια το τμήμα marketing της εταιρίας αποφάσισε να βγάλει στην αγορά τον Commodore 16 στα 99 δολάρια και τον Commodore Plus/4 ως άμεσο ανταγωνιστή του... Commodore 64! Το αποτέλεσμα ήταν ο πρώτος να κάνει μια συμπαθητική πορεία σε κάποιες συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές, και δεύτερος να πάει άκλαυτος, με συνέπεια η σειρά TED να εγκαταλειφθεί σύντομα από την Commodore, παρόλο που τελικά οι υπολογιστές της ήταν πολύ πιο αξιόλογοι απ' όσο θα περίμενε κάποιος με βάση την εμπορική τους σταδιοδρομία...

Όσοι διαβάζουν τακτικά το blog μου σίγουρα θα έχουν πέσει πάνω σε αρκετές αναρτήσεις με θέμα τους Commodore 16 και Plus/4 και νέες κυκλοφορίες demos και παιχνιδιών γι' αυτούς, που αποδεικνύουν ότι οι δυνατότητες του TED κάθε άλλο παρά αμελητέες ήταν. Έτσι και σήμερα, έχουμε ένα ακόμα δείγμα του μέχρι πού μπορεί να φτάσει το TED, με ένα (ημιτελές) racing game για τον Plus/4 (ή και τον Commodore 16 με 64KB RAM). Το παιχνίδι αυτό ονομάζεται CaRTeD, από το CAr Racing TEch Demo.Το CaRTeD είναι ένα κλασικό racing game στο στυλ των Lotus Esprit και Jaguar XJ220. Τι είπατε; Ότι αυτά τα παιχνίδια ήταν για 16μπιτους; Ε, εδώ που τα λέμε, και το CaRTeD δεν απέχει πολύ σαν αποτέλεσμα από τα προαναφερθέντα!

Ίσως θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το μόνο racing game σε 8μπιτο home computer που πλησιάζει σε γραφικά και συνολική αίσθηση είναι το Burnin' Rubber των CPC Plus της Amstrad αλλά και αυτό είναι επίσης μεγάλο επίτευγμα, καθώς μιλάμε για μηχανήματα με εξαιρετικές γραφικές δυνατότητες.Το CaRTeD λοιπόν είναι ένα racing game το οποίο, κάπου λίγο μετά τα μέσα της εξέλιξής του έχει μείνει στάσιμο, καθώς οι δημιουργοί του έχουν κολλήσει σε κάποια σημεία, προσπαθώντας να φτιάξουν κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο στα χρονικά των TED machines (και όχι μόνο). Δεν γνωρίζουμε εάν κάποια στιγμή θα το ολοκληρώσουν, αλλά ήδη διέθεσαν δωρεάν ένα playable demo αυτού, που δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι τα γραφικά του TED είναι ικανά να κάνουν τον 64άρη να κρυφτεί ντροπιασμένος στη γωνία του! Εντάξει, υπερβάλλω λίγο καθώς τον υπεραγαπώ τον Commodore 64, αλλά, από την άλλη, 64 χρώματα εναντίον 121 ε, η ζυγαριά δεν γέρνει προς το VIC-II αλλά προς το TED, τι να κάνουμε;Αν ήδη είδατε τα screenshots και δεν πιστεύετε στα μάτια σας, μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας το CaRTeD, είτε σε ένα πραγματικό Commodore Plus/4, είτε στον YAPE (εξομοιωτής για Windows) κατεβάζοντάς το από εδώ. Αν βαριέστε να κάνετε ακόμα και αυτό, απλά τσεκάρετε το παρακάτω video. Βάλτε και ήχο, γιατί το παιχνιδάκι εκτός των άλλων συνοδεύεται και από ένα συμπαθέστατο tune! Α, ρε φίλε τι σου είναι αυτό το TED... (Πηγή: Plus/4 World).


10 σχόλια:

 1. To είδα πριν λίγες ημέρες.
  Εντυπωσιακό!
  Πρέπει να φτιάξω τον Plus/4

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να τον φτιάξεις για το Pets Rescue και για το Alpha Ray!

  Αλήθεια, τι έχει; TED;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν ξέρω, μου τον χάρισε φίλος χαλασμένο.
  Είναι NTSC και πρέπει να μπω σε κόλπα περίεργα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και χαλασμένος και NTSC; Μεγάλους μπελάδες βλέπω στο μέλλον. Δύσκολα τα πράγματα. Από την άλλη και τι να κάνεις; Να πάρεις άλλον; Με τις τιμές που ζητάνε τώρα θα έχει πάει 150€! Άσε, δράμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα σου πρότεινα καλύτερα το YAPE. Εκτός αν πέσει στα χέρια σου κανένα TED και ξεκινήσεις από κει. Αλλιώς θα είναι μεγάλο το βουνό που θα ανέβεις, δυστυχώς.

   Διαγραφή
 5. Όπως το είπες Πάνο, κι εγώ μόλις είδα τις screens πίστεψα ότι το άρθρο σου θα αναφέρεται σε κάτι καινούργιο για CPC Plus. Ξεγελάστηκα...ευχάριστα! Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να προσπαθούν και να βγάζουν "πράγματα" για τους αγαπημένους μου TEDs! Αναρωτιέμαι τι τους σταμάτησε και δεν το ολοκλήρωσαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είχαν ένα θέμα με τη μνήμη που εξαντλούταν από ένα σημείο και μετά, και γι' αυτό δεν το ολοκλήρωσαν. Λένε πως ξεπερνιέται, αλλά θέλει πολλή δουλειά που στην παρούσα φάση δεν έχουν διάθεση και χρόνο να κάνουν. Δεν αποκλείουν πάντως να το ολοκληρώσουν στο μέλλον.

   Το γεγονός είναι ότι το παιχνίδι στη μορφή που υπάρχει τώρα είναι μια χαρά playable, αν θέλει να το δοκιμάσει κάποιος.

   Για τα TED μηχανάκια, απλά θαυμασμός, τίποτα άλλο!

   Διαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.