Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Μια ποιοτική συσκευασία για τον Spectrum Next (και άλλα νεά)

Χαράς ευαγγέλια για όλους εμάς τους Nextάδες (δεν ξέρω αν είναι δόκιμος ο όρος, πάντων να καταστήσω σαφές ότι δεν αναφέρομαι σε λάτρεις του NeXT Cube του Steve Jobs, αλλά σε όσους στηρίζουν το project του ZX Spectrum Next): πριν από λίγες ώρες - και μετά από καιρό, είναι η αλήθεια - λάβαμε ένα ενημερωτικό email από τον Henrique Olifiers, ο οποίος μας διαφωτίζει για την πορεία των εργασιών ώστε να γίνει ο Next πραγματικότητα. Τι μας λέει; Για να τα δούμε αναλυτικά...

Κουτί-συσκευασία
Πάρτυ! Όχι, αλήθεια, δεν υπερβάλλω! Αντί μιας κλασσικής συσκευασίας, επιλέχθηκε η λύση ενός - ας το πούμε - αναλώσιμου χαρτονένιου εξωτερικού το οποίο θα περιέχει ένα ποιοτικό κουτί από σκληρό χαρτόνι:


Ανοίγοντας το κουτί, συναντάμε τον ZX Spectrum Next και το τροφοδοτικό του:



Αφαιρώντας το πρώτο "στρώμα" που περιέχει τον υπολογιστή, συναντάμε το δεύτερο, που περιέχει το manual:

 

Και μία ματιά στο πρώτο "στρώμα" εκτός κουτιού:
 

Σκεφθείτε τώρα όλα αυτά με τυπωμένα τα logos του Next και τος φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από την ομάδα του Henrique, και με τον υπολογιστή και το manual ολοκληρωμένα! Σλουρπ! Θα πέσει unboxing-ιεροτελεστία μιλάμε (κι αφήστε τους άλλους να ξεπακετάρουν κινέζικα tablets και κινητά και να χαίρονται)!

Manual
Ετοιμάζεται! Όπως σας είχα γράψει και παλαιότερα, την επιμέλεια του manual του Next έχει αναλάβει ο Φοίβος Ντόκος, με τον οποίο είχαμε την τύχη και την τιμή να συνεργαστούμε και στο Retro Planet. Το manual λοιπόν θα αποτελεί απ' ότι πληροφορούμαστε επέκταση αυτού του original ZX Spectrum (ναι, αναφέρομαι στην "Βίβλο" του Steven Vickers). Πάρτε μια γεύση του εδώ και εδώ για να μη λέτε ότι δεν σας προσέχουμε!

Παιχνίδια
Spectrum χωρίς παιχνίδια γίνεται; Δεν γίνεται! 25 νέοι τίτλοι είναι στα σκαριά με σκοπό να είναι έτοιμοι και διαθέσιμοι την ημέρα που θα πάρουμε τους Next μας στα χέρια μας. Πάρτε μια ιδέα απ' αυτούς αλλά και από τη μορφή στην οποία θα πωλούνται τα παιχνίδια του Spectrum του 21ου αιώνα:


Case, firmware και... Monster Maze!
Προκειμένου να είναι τέλεια η συναρμογή του motherboard του Next με το case που σχεδίασε ο Rick Dickinson έγιναν κάποιες μικροαλλαγές στην πλακέτα και σε κάποια connectors (μιλάμε για θέματα... χιλιοστών!). Μαζί με αυτές τις αλλαγές προστέθηκε και ένας πυκνωτής, ο οποίος λύνει μια και καλή τις ασυμβατότητες που υπήρχαν μεταξύ της HDMI εξόδου του Next και κάποιων τηλεοράσεων. Με αυτά και αυτά το motherboard έφτασε στην έκδοση 2B (rings a bell?).

To firmware, το NextOS και η BASIC συνεχίζουν να αναπτύσσονται, προσφέροντας σωρεία νέων δυνατοτήτων στον υπολογιστή, όπως μπορείτε να δείτε και από το μικρό βιντεάκι που ακολουθεί:


Κερασάκι στην τούρτα των παραπάνω χαρμόσυνων νέων αποτελεί το 3D Monster Maze: ο θρυλικός αυτός τίτλος, το κατά γενική ομολογία καλύτερο παιχνίδι της χρυσής εποχής του ΖΧ81, ο πρόδρομος των first person shooters, το ψηφιακό αριστούργημα του Malcolm Evans θα δίνεται και αυτό μαζί με κάθε ZX Spectrum Next, μαζί με τις ευλογίες του δημιουργού του!


Αντί επιλόγου, ένα μικρό δείγμα της διαλέκτου BASIC του Next:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.