Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Planet X2: από την σύλληψη στην υλοποίηση ενός RTS για τον Commodore 64!

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τον David Murray. Σίγουρα, δεν τον γνωρίζετε με το ονοματεπώνυμό του, μπορώ να ποντάρω σε αυτό!

Ο συμπαθέστατος David έγινε αρχικά γνωστός σε όσους ασχοληθήκαμε σε κάποια φάση της ζωής μας με την φτηνή σειρά PowerPC based laptops της Apple, τα iBooks, ως "The iBook Guy" από μια σειρά από videos που είχε φτιάξει. Σε αυτά τα videos έδειχνε αναλυτικά πώς μπορεί κανείς να επισκευάσει διάφορα μοντέλα iBook, τι αναβαθμίσεις δέχονται, ποιες είναι οι καταλληλότερες εφαρμογές προκειμένου να τα καταστήσουν λειτουργικά τη σήμερον ημέρα (εντάξει, μιλάμε για μερικά χρόνια πίσω) και πολλά-πολλά ακόμη. Πέραν του γεγονότος ότι τα videos αυτά ήταν χρησιμότατα ήταν επίσης ιδιαίτερα επεξηγηματικά και διέθεταν και κάποιες χιουμοριστικές νότες. Όλα αυτά έκαναν τον David ιδιαίτερα συμπαθή στα μάτια μου - συν το γεγονός ότι σε κάποια videos εμφανιζόταν που και που ένας Commodore 64 ή κάποιος εξομοιωτής αυτού, πράγμα που σήμαινε ότι ο David κάθε άλλο παρά "χθεσινός" ήταν στο κουρμπέτι!


Καθώς τα χρόνια περνούσαν το ενδιαφέρον του David (αλλά και το δικό μου!) για τα iBooks μάλλον ατόνησε αλλά, καθώς έχουμε να κάνουμε όπως αποδεικνύεται με έναν άνθρωπο δραστήριο και δημιουργικό, δεν κάθισε στ' αυτά του, κάθε άλλο μάλιστα! Ξεκίνησε ένα νέο κανάλι στο Youtube, όπου πλέον ως "The 8bit Guy" μας παρουσιάζει τα νέα του videos που έχουν ως επίκεντρο - το μαντέψατε - τους 8μπιτους υπολογιστές του παρελθόντος, την χρήση, τον προγραμματισμό, το restoration αυτό και πολλά-πολλά ακόμη. Εξυπακούεται ότι συνιστώ ανεπιφύλακτα την παρακολούθηση των videos του 8bit Guy: όχι μόνο δεν θα βαρεθείτε, αλλά θα μάθετε και πολλά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε!

Επειδή όμως όπως ήδη ανέφερα ο David δεν είναι ο τύπος που θα αράξει στον καναπέ του χαζεύοντας τηλεόραση, το τελευταίο του project δεν ήταν άλλο από το να φτιάξει ένα παιχνίδι για τον Commodore 64. Σε assembly, φυσικά!

Ναι, είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν όρια στα ταλέντα, τις γνώσεις και την δημιουργικότητα του David. Το νέο του δημιούργημα λοιπόν είναι ένα real time strategy παιχνίδι για τον Commodore 64, το πρώτο ίσως της ιστορίας για την εν λόγω πλατφόρμα! Το παιχνίδι ονομάζεται Planet X2 και ο 8bit Guy όχι μόνο το έφτιαξε και το πουλάει (μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ) αλλά μας χάρισε και ένα video στο οποίο εξηγεί αναλυτικά πώς από την σύλληψη της ιδέας του Planet X2 έφτασε στην υλοποίηση, ποια προβλήματα αντιμετώπισε εξαιτίας των hardware περιορισμών της πλατφόρμας, πώς έφτιαξε τα γραφικά και πώς διαχειρίστηκε την (ελάχιστη) διαθέσιμη μνήμη μέχρι και πώς κατασκευάστηκαν οι δισκέτες, το manual και το κουτί του παιχνιδιού!

Αν και δεν είμαι λάτρης των strategy games πραγματικά ψήνομαι να αποκτήσω το Planet X2, δεν θα σας πω ψέματα. Δείτε το απολαυστικό video που ακολουθεί και έχω την αίσθηση ότι θα ψηθείτε κι εσείς!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.