Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Δώστε φτερά στο γερασμένο σας μηχάνημα με τον Firefox Quantum

Πριν από μερικές μέρες σας είχα γράψει ένα (μακροσκελές, ομολογουμένως) πόνημα για τις περιπέτειές μου με το netbook μου και τις απέλπιδες προσπάθειές μου να το κάνω να σερφάρει αξιοπρεπώς στο διαδίκτυο. Αν και δεν έχουν περάσει ούτε καν 2 ολόκληρες εβδομάδες από τότε, το μικρό netbook άλλαξε χέρια και βρίσκεται πλέον στην αγκαλιά του νέου του ιδιοκτήτη καθώς εγώ προμηθεύτηκα κάτι (λίγο) καλύτερο και (αρκετά) πιο σύγχρονο.


Επειδή όμως δεν μπορούσα ή, καλύτερα, δεν ήθελα να δώσω το μηχάνημα στον νέο του ιδιοκτήτη με τα παρωχημένα Windows XP SP3, αποφάσισα να το φορμάρω και να του κάνω μια φρέσκια εγκατάσταση των Windows 7 Professional SP1. Αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και πέρασα τους drivers και μερικές απαραίτητες εφαρμογές για την καθημερινή χρήση, κατέβασα και εγκατέστησα και τον Mozilla Firefox (ποτέ δεν υπήρξα φίλος του Internet Explorer).


Όπως ίσως θα είχατε διαβάσει στην αρχική ανάρτηση, η τελευταία έκδοση του Firefox που μπορούσε να εγκατασταθεί στα Windows XP ήταν η 52.5. Τώρα όμως με τα Windows 7 μπόρεσα να κατεβάσω και να εγκαταστήσω την έκδοση 57.0. Δεν μιλάμε όμως πια απλώς για μία περισσότερο up-to-date έκδοση με κάποια bugfixes, αλλά για κάτι εντελώς νέο και διαφορετικό, τον Firefox Quantum.

Οι άνθρωποι της Mozilla υποστηρίζουν ότι η κυκλοφορία του Firefox Quantum σηματοδοτεί το μεγαλύτερο άλμα που έγινε από μία έκδοση στην επόμενη από την εποχή που εμφανίστηκε ο Firefox το 2004 με την έκδοση 1.0 και, πιστέψτε με, δεν φαίνεται να υπερβάλλουν. Όντως, σε όλα μου τα μηχανήματα που εγκαταστάθηκε και έλαβε χώρα το update η πλοήγηση στο διαδίκτυο μετατράπηκε σε μια πολύ πιο απολαυστική εμπειρία καθώς το rendering των ιστοσελίδων κατέστη σχεδόν ακαριαίο και η βραδυπορία που οφειλόταν σε κακοφτιαγμένα java scripts έδειχνε να τείνει προς εξαφάνιση. Ο Firefox Quantum συνεπώς αποτελεί πραγματικά ένα Quantum Leap (οι Sinclairάδες το πιάσατε, έτσι;) και είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτος. Και, όχι μόνο αυτό, αποτελεί ίσως και μια καλή απάντηση στην παγιωμένη τακτική "αφού πάει αργά πάρε καινούριο μηχάνημα": όχι, δεν θα πάρω καινούριο μηχάνημα, κάνε optimization στον κώδικά σου, φίλε μου!

Για να επιστρέψουμε όμως στην ουσία του θέματος της ανάρτησης, τι λέτε να έκανε το γερασμένο Atom based netbook με τον Firefox Quantum; Μπορεί άραγε η βελτιστοποίηση του κώδικα (μάλλον απ' την αρχή τον έγραψαν για να λέμε την αλήθεια) να έχει δραστικά αποτελέσματα ακόμη και σε τόσο παρωχημένο hardware; Δείτε τον πίνακα που ακολουθεί και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...


Γουάου! Μιλάμε για διαφορές που μπορούν να χαρακτηριστούν μοναχά ως "χαώδεις": σε κάποιες περιπτώσεις η πλήρης φόρτωση της ιστοσελίδας με τον Firefox Quantum 57.0 στα Windows 7 χρειάστηκε το 1/3 του χρόνου απ' ότι με τον Firefox 52.5 στα "ελαφρά" και σβέλτα Windows XP! Και, φυσικά, το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον γερασμένα μηχανάκια μικρών δυνατοτήτων όπως τα netbooks μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα. Και εδώ μπορεί κανείς να κάνει μια απλή, απλούστατη διαπίστωση. Ότι δηλαδή η κυκλοφορία (ή η βελτίωση) μίας και μόνο εφαρμογής - στην προκειμένη περίπτωση του Firefox Quantum - μπορεί να αποτρέψει την απόσυρση εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων υπολογιστών (έστω και για μερικούς μήνες) με τις όποιες θετικές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες αυτή συνεπάγεται. Βέβαια, με αυτό το συμπέρασμα ως έναυσμα μπορούν να ξεκινήσουν δεκάδες πολύωρες (αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες) συζητήσεις, οπότε λέω προς το παρόν να μην επεκταθώ περισσότερο...

Ας μείνουμε στο γεγονός, λοιπόν: αν έχετε κάποιον παλιό υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα που να "σηκώνει" τον Mozilla Firefox Quantum, απλά δοκιμάστε τον. Και κάτι μου λέει ότι θα εκπλαγείτε ευχάριστα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.