Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Review: r0x για Atari STE



Το r0x δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε "φρέσκα ψάρια": κυκλοφόρησε το 2009, σε μια εποχή που ο Ronnie James Dio ήταν ακόμη μαζί μας και ο Παναθηναϊκόςστο μπάσκετ ακόμα κυνηγούσε το 5ο αστέρι του. Δεν παύει όμως να είναι μια "νέα" παραγωγή αλλά και ένας από τους ελάχιστους τίτλους που προορίζονται αποκλειστικά για τον Atari STE (σ.σ. αυτό ίσχυε την εποχή που γράφτηκε το review. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά).




Αν και κυκλοφόρησε μετά το 2000, το r0x είναι ένα απλό, καθαρόαιμο arcade παιχνίδι που το μόνο που ζητάει από τον παίκτη είναι γρήγορα - από ένα σημείο και μετά αστραπιαία - αντανακλαστικά. Στο "μονό" παιχνίδι ο παίκτης ελέγχει ένα διαστημόπλοιο που προσπαθεί να διασχίσει μια συγκεκριμένη απόσταση, αποφεύγοντας μετεωρίτες που "πέφτουν" όλο και πιο γρήγορα. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μία από τις τρεις βόμβες που έχουμε στη διάθεσή μας ως έσχατη λύση (καταστρέφει τα πάντα στην οθόνη) για να μη χάσουμε το ένα από τα τρία "κανονάκια" μας. Υπάρχουν τα απαραίτητα power-ups και bonuses - όλα πέφτουν μαζί με τους μετεωρίτες - καθώς και γράμματα για να συμπληρώσουμε "extra", κατά το στυλ του "extend" στο Bubble Bobble. Όταν - και αν - καταφέρουμε να διανύσουμε όλη την απόσταση, απλά προχωράμε στην επόμενη πίστα, όπου οι μετεωρίτες είναι κάπως περισσότεροι και η ταχύτητά τους κάπως μεγαλύτερη και πάει λέγοντας...




Στο "διπλό" παιχνίδι, ο στόχος είναι κάπως διαφορετικός: ο καθένας από τους δύο παίκτες προσπαθεί να μαζέψει αστροναύτες που περιπλανώνται στο διάστημα (ΟΚ, απλά "πέφτουν" μαζί με τους μετεωρίτες!) και, όποιος κατορθώσει να μαζέψει πρώτος είκοσι απ' αυτούς κερδίζει το παιχνίδι. Να σημειώσουμε ότι και σε αυτό το mode πρέπει να αποφεύγουμε τους μετεωρίτες καθώς και ότι, από ένα σημείο και μετά, εμφανίζονται αστροναύτες για περισυλλογή και στο "μονό". Είπαμε, το r0x είναι ένα απλό arcade παιχνίδι το οποίο, όπως συνηθιζόταν στα 80s, απλά δυσκολεύει όσο περνάει η ώρα.




Στον τομέα των γραφικών τα πράγματα είναι ικανοποιητικά, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Πραγματικά, αδυνατώ να καταλάβω γιατί το παιχνίδι δεν τρέχει και σε "απλό" Atari ST - αν γίνεται κάποια "τρελή" χρήση του blitter στο παρασκήνιο δεν το γνωρίζω, πάντως δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Σε όλα τα σημεία του παιχνιδιού ακούγεται ωραία, μη επαναλαμβανόμενη μουσική, η κίνηση είναι πάντα ομαλή, τα controls άμεσα και το sprite collision ακριβέστατο.




Συνολικά το r0x είναι ένα απλό arcade παιχνίδι, ιδανικό για να περάσει κάποιος ευχάριστα ένα τέταρτο με μισάωρο που μπορεί να έχει ελεύθερο (αυτό ακριβώς στο οποίο χωλαίνουν τα σύγχρονα παιχνίδια).



Βαθμολογία: 7/10

Το review που διαβάσατε δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο 6ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.