Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Falling Blocks για ZX Spectrum - Tetris, anybody?

Πάνε σχεδόν 2 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το Falling Blocks αλλά μόλις πριν από 2 ημέρες υπέπεσε στην αντίληψή μου. Κάλιο αργά παρά... αργότερα, βέβαια, οπότε, Πρωτομαγιά γαρ, είναι μάλλον μια καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια - έστω και καθυστερημένη - ματιά σε αυτό το απλό αλλά συνάμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παιχνιδάκι.


Το Falling Blocks είναι ένα Tetris clone και, αυτό από μόνο του μας προδιαθέτει ευχάριστα για τη συνέχεια. Πρόκειται για την πρώτη προγραμματιστική προσπάθεια του Peter McQuillan από το forum του World of Spectrum (WoS, για τους φίλους) σε assembly (!) και αυτό κάτι πρέπει να μας λέει για το ταλέντο του εν λόγω κυρίου στον προγραμματισμό, έτσι δεν είναι; Δηλαδή, συγγνώμη κιόλας, αλλά αν στην πρώτη σου απόπειρα να φτιάξεις κάτι σε assembly το αποτέλεσμα είναι ένα Tetris clone commercial επιπέδου μετά πώς συνεχίζεις; Αφήστε, μην απαντήσετε, ρητορικό είναι το ερώτημα...

Το Falling Blocks αρχικά δίνει την εντύπωση ότι είναι το παλιό, κλασικό, αγαπημένο παιχνίδι που μεγάλωσε γενιές και γενιές gamers που έβρισκαν μια αδιευκρίνιστη μαγεία στο να ταιριάζουν σχήματα που έπεφταν με ταχύτητα απ' την πάνω πλευρά της οθόνης - μαγεία που ίσως δεν μπορούσαν να βρουν στα δισδιάστατα shooters και τα platformers της εποχής. Το Tetris βλέπετε, σε όσους μπορούσαν να εισπράξουν τη γοητεία του - όπως και ο γράφων, άλλωστε - προκαλούσε έναν απίστευτο εθισμό, εθισμό που μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα και τώρα, 30 σχεδόν χρόνια μετά. Ας μας πει κάποιος πού στέκονται παιχνίδια όπως το Metal Slug και το Turrican απ' αυτή την άποψη, ε;


Πάμε πίσω όμως στο Falling Blocks τώρα που ρίξαμε τη φιτιλιά μας (αστειεύομαι, έτσι;). Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα καλοφτιαγμένο, κλασικό Tetris με τις πρόσθετες δυνατότητες του να φυλάμε ένα κομμάτι "καβάντζα" για όταν το χρειαστούμε (πάντα το μακρινάρι, εννοείται!) αλλά και να βλέπουμε αν θέλουμε έναν αντικατοπτρισμό του κομματιού μας στο σημείο που πρόκειται να πέσει. Τίποτα από τα δύο πάντως δεν είναι υποχρεωτικό, οπότε μπορούμε απλά να παίξουμε Tetris όπως το γνωρίζαμε, συνοδευόμενο μάλιστα από ingame μουσική από το beeper του Spectrum, φέρνοντας στο μυαλό στιγμές... Manic Miner!

Η μεγάλη ιδιαιτερότητα όμως του Falling Blocks έγκειται στα tricks του δημιουργού του για να δίνει ποικιλία και μια ιδιαίτερη, προσωπική νότα στο κάθε level του παιχνιδιού. Έτσι έχουμε επίπεδο με την οθόνη ανεστραμμένη, επίπεδο με κομμάτια σε διάφορα σημεία που βρίσκονται εκεί απλά για να μας δυσκολέψουν, επίπεδα με πρόσθετα κομμάτια που αποτελούνται από 2, 3 ή 5 τετράγωνα (κανονικά, όλα τα κομμάτια του Tetris αποτελούνται από 4 τετράγωνα, εξ' ου και το όνομα του παιχνιδιού) και πολλά-πολλά ακόμη που συμβάλλουν στο να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη.


Δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να προσθέσω κάτι άλλο. Θεωρώ ότι το Falling Blocks αποτελεί έναν εξόχως αξιόλογο κλώνο του Tetris και ταυτόχρονα μια εντυπωσιακή είσοδο του δημιουργού του στον χώρο του Spectrum gaming. Συν τοις άλλοις, είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι στο οποίο μπορείτε άνετα να καταφύγετε εάν θέλετε να γεμίσετε μικρά διαστήματα ελεύθερου χρόνου με... εποικοδομητική ενασχόληση! Μπορείτε να κατεβάσετε το Falling Blocks από εδώ. (Πηγή: Vintage Is The New Old).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.