Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Only Spectrum Makes It Possible

Πιασάρικος τίτλος, κι ας τον δανείστηκα από την Amiga (και λέγατε τι σας θυμίζει, ε;). Ψάχνοντας λίγο το site zxart.ee βρήκα πολλά έργα από διάφορους καλλιτέχνες και demosceners για τον Sinclair ZX Spectrum. Και, έχω να ομολογήσω, ότι κάποια απ' αυτά με άφησαν με το στόμα ανοιχτό!

Πριν όμως προχωρήσουμε παρακάτω για να δείτε ιδίοις όμμασι για τι εκπληκτικές δουλειές μιλάμε, να σας θυμίσω λίγο τις γραφικές δυνατότητες του Spectrum, ενός ταπεινού 8bit μικροϋπολογιστή που ανακοινώθηκε από τον Sir Clive Sinclair τον Απρίλιο του 1982, πριν από 34 ολόκληρα χρόνια. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: ανάλυση 256 x 192 pixels, 8 χρώματα με 2 επίπεδα φωτεινότητας το καθένα (πλην του μαύρου) που μας κάνουν 15 χρώματα σύνολο. Α! Και ο περίφημος περιορισμός των 2 χρωμάτων ανά κελί των 8 x 8 pixels. "Τι μπορεί να κάνει κανείς με αυτά τα δεδομένα;", θα ρωτήσετε. "Θαύματα!", είναι η απάντηση.

Μη σας κουράζω άλλο, όμως, δείτε και μόνοι σας...
















2 σχόλια:

  1. Όταν πρωτοείδα αυτά τα κομψοτεχνήματα, δε θυμάμαι κι εγώ για πόση ώρα τα θαύμαζα...με το στόμα ανοιχτό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι κι εγώ, Γιώργο - μια απ' τα ίδια!

      Γι' αυτό λέω να ανεβάσω και μερικά ακόμα, έτσι, για να βλέπει ο κόσμος ότι τα 8μπιτα έχουν ακόμα πολλά να δώσουν!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.