Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

A1200: η μόνη επέκταση που θα χρειαστείτε;

Τα πρώτα χρόνια της χιλιετίας που διανύουμε βρήκαν όσους είχαν επιστρέψει στο στρατόπεδο της Amiga - μαζί με όσους δεν είχαν φύγει ποτέ - να επιδίδονται σε μία αδυσώπητη κόντρα επεκτάσεων, modding και τουμπανιάσματος των αγαπημένων υπολογιστών της πάλαι ποτέ κραταιάς Commodore. Κάτι το ότι οι hardware διαφορές με τα PCs εκείνα τα χρόνια δεν ήταν ακόμα χαώδεις, κάτι το ότι το internet ήταν πολύ πιο "ελαφρύ", κάτι το ότι οι παλιοί accelerators και οι κάθε λογής επεκτάσεις εκείνα τα χρόνια κόστιζαν μια μπουκιά ψωμί καθώς, let's face it, απευθύνονταν σε μία πεθαμένη πλατφόρμα με ελάχιστους συγκριτικά χρήστες, το αποτέλεσμα ήταν όσοι ήμασταν στον χώρο να μαζεύουμε κάθε λογής μοντέλο Amiga και να το επεκτείνουμε όσο δεν πήγαινε, σαν να μην υπάρχει αύριο. Γιατί; Γιατί μπορούσαμε.

Συν τοις άλλοις, εκείνα τα χρόνια υπήρχε ακόμα το δίλημμα "ποια Amiga να επιλέξω;". Οι big box Amigas ήταν πιο ακριβές αλλά δέχονταν ευκολότερα σκληρούς δίσκους, οπτικά μέσα και κάρτες επέκτασης, η 1200άρα είχε το AGA chipset, η 600άρα καταλάμβανε τον λιγότερο χώρο και η 500άρα ήταν η μόνη που ήταν 100% κατάλληλη για αυτό που λίγο ή πολύ απασχολούσε άπαντες, ήτοι το gaming. Ναι, με δισκετούλες μεν - ακόμα κι αν κοντεύαμε στο 2010 - αλλά έτρεχε τα πάντα δε.

Κάπου εκείνο τον καιρό συνέβησαν 2 πράγματα: το πρώτο ήταν ότι έγινε φανερό ότι οι classic Amigas δεν θα έφταναν, ούτε θα πλησίαζαν καν ποτέ ξανά τα PCs σε hardware δυνατότητες. Μπορεί μια Α1200 με BlizzardPPC και BVision να μην απείχε τεχνολογικά έτη φωτός από έναν Pentium II στα 300ΜΗz στα τέλη των 90s, αλλά πλέον, η απόσταση που την χώριζε από έναν Core 2 Duo με την αντίστοιχη κάρτα γραφικών, μνήμη κλπ. ήταν χαώδης. Έτσι, ξαφνικά άρχισε να μην υφίσταται πια πραγματική ανάγκη για τους καλύτερους, τους ταχύτερους accelerators: επί της ουσίας, δεν προσέφεραν και πολλά περισσότερα συγκριτικά με άλλες, φθηνότερες λύσεις. Το δεύτερο σημαντικό συμβάν ήταν η εξάπλωση του WHDLoad, με την υποστήριξη όλο και μεγαλύτερου μέρους της gaming και demo βιβλιοθήκης software της Amiga. Πλέον, το σημαντικότερο μειονέκτημα της 1200άρας (συμβατότητα) έδειχνε ότι σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν. Όπως και έγινε, τελικά.

 
Fast forward στο 2020. Το WHDLoad όχι απλά έχει επικρατήσει, αλλά αποτελεί και το απόλυτο (να μην πω το μοναδικό, πια) killer app για την Amiga. Μπορεί οι τιμές των "δυνατών" accelerators πλέον να συγκρίνονται με αυτές ενός αυτοκινήτου 15ετίας, αλλά η πλειοψηφία των χρηστών δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς. Οι περισσότεροι σταμάτησαν να απαριθμούν εν είδει υπογραφής στα fora το οπλοστάσιο τουμπανιασμένων μηχανημάτων που είχαν στην κατοχή τους: ο πόλεμος τέλειωσε, και επικράτησε τελικά - όσο κι αν ακούγεται παράξενο - η λογική. Και το WHDLoad. Τώρα πια σχεδόν κανένας δεν προτιμά έναν 68040 από έναν ταπεινό 68EC020. Ο λόγος είναι απλός: συμβατότητα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η πλέον λογική επιλογή που "τα κάνει όλα και συμφέρει" πλέον είναι μία Amiga 1200 με σκληρό δίσκο (ή CF κάρτα) και 4ΜΒ fast RAM. Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει κάποιος να απολαύσει την συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών και των demos της πλατφόρμας, είτε αυτά έπαιζαν σε OCS/ECS είτε σε AGA chipset (δεν αναφέρομαι στους ελάχιστους τίτλους τύπου Myst, Genetic Species κλπ. που κυκλοφόρησαν προς τα τέλη των 90s και απαιτούσαν accelerators και "τρελές" ποσότητες μνήμης στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν την Amiga σε... PC!).

Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι έχετε στην κατοχή σας μια 1200άρα και μπορείτε να βρείτε και ένα mass storage device για να την εφοδιάσετε, είστε μια επέκταση μνήμης μακριά από τον gaming (και demo) παράδεισο! Και, εδώ είναι τα καλά τα νέα: όχι, δεν χρειάζεται να ψάξετε, δεν χρειάζεται να παρακαλέσετε, δεν χρειάζεται να βάλετε πια βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το γνωστό σε όλους μας Amigakit κυκλοφόρησε μία επέκταση μνήμης 8MB για την Amiga 1200 που τοποθετείτε στο trapdoor και η οποία κοστίζει ολοκαίνουρια ούτε λίγο ούτε πολύ 64€! Μάλιστα, ξεχάστε τα εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) ευρώ που ξοδεύατε παλιότερα προκειμένου να φτιάξετε μία αξιοπρεπή Amiga χτισμένη με hardware εικοσαετίας και βάλε: πλέον, με 64€ (συν τα όποια ταχυδρομικά) μπορείτε να αποκτήσετε το μοναδικό ίσως κομμάτι hardware που θα σας χρειαστεί προκειμένου να αξιοποιήσετε την 1200άρα σας στο έπακρο! Και, αν θέλετε και το κάτι παραπάνω, μπορείτε να προσθέσετε ρολόι πραγματικού χρόνου (+11€) ή και μαθηματικό συνεπεξεργαστή με τον κρύσταλλό του (+20€). Too good to be true? Και όμως, δεν είναι! Δείτε στη σελίδα της επέκτασης αν δεν με πιστεύετε.

Το μόνο ίσως που να λείπει είναι η δυνατότητα δικτύωσης. Υπάρχουν αρκετές PCMCIA λύσεις αυτή τη στιγμή εκεί έξω, οι οποίες προσφέρουν είτε ασύρματη είτε ενσύρματη δικτύωση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων όμως θα επανέλθω σύντομα με μια λύση που μπορεί να είναι και η ιδανική σε αυτόν τον τομέα. Αναμείνατε...

6 σχόλια:

  1. Μια βολτα στο Aminet καθημερινα θα σας πεισει οτι η Amiga δεν ειναι μονο παιχνιδια και whdload αλλα ναι ο μεσος Ελληνας μονο games επαιζε. Θα δουμε οτι καθε εβδομαδα εχουμε καινουργιους drivers, apps, widgets, workbench enchancements και αλλα πολλα plus μουσικη, animations, Demoscene και many many more. 4mb για την Α1200 και ενα FPU ειναι μονο η αρχη του παγοβουνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαίλη, σου τα κάνω paste από αυτά που έγραψα και στο Facebook. Μην κρίνεις από εσένα και άλλους 100 "παλαβούς" (με την καλή έννοια) ανά τον κόσμο μια ολόκληρη κοινότητα: δεν είναι μόνο οι Έλληνες, παγκοσμίως η Amiga είναι σε ποσοστό 90% (μη σου πω και παραπάνω) WHDLoad. Πρώτον γιατί η πλειοψηφία ανέκαθεν μόνο για τα παιχνίδια νοιαζόταν και δεύτερον γιατί όλοι οι υπόλοιποι δοκιμάσαμε ό,τι ήτανε να δοκιμάσουμε, ξοδέψαμε όσα είχαμε να ξοδέψουμε και επιστρέψαμε στο παλιό, καλό και αγνό gaming. Το ότι κάποιος κάθεται και στήνει ολόκληρο περιοδικό σε Amiga δεν μου λέει απολύτως τίποτα: και αν το έκανε σε Atari ST δηλαδή τι θα λέγαμε, ότι ο ST "κεντάει στο DTP ακόμα και στις μέρες μας";

      Και, αν μου πεις για Vampire και πάλι θα σου απαντήσω ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες αυτών των καρτών περνούν τον χρόνο τους απλά τρέχοντας όλα αυτά που έχουν φροντίσει να βάλουν στο image της CF κάρτας τους τα μέλη της Apollo team (ή όποιος επιμελείται αυτή την εργασία τέλος πάντων). Δηλαδή εσύ τι πιστεύεις, ότι οι μισοί Amiga users ανά τον κόσμο είναι coders, sceners, developers και καλλιτέχνες;

      Διαγραφή
  2. Ήμουν έτοιμος να γράψω ότι χρειάζεται και ένας 68030 για εκείνα τα 3D παιχνίδια (Gloom, AB3D, Breathless) που τον χρειάζονται.
    Νομίζω όμως ότι έχεις δίκιο.
    8ΜΒ είναι περισσότερο από αρκετά για αυτά που καταλήγουμε να κάνουμε καθημερινά.
    Και αν θέλεις ντε και καλά να παίξεις κάποιο απαιτητικό game ή demo, βάλε ένα WInuae με jit και παίξε το όπως ακόμα και οι δημιουργοί θα ονειρεύονταν να το δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. My point exactly. Η 1200άρα με τα 8ΜΒ καλύπτει σχεδόν τα πάντα. Για τα υπόλοιπα ή χρησιμοποιείς εξομοιωτή ή ξοδεύεις κανένα 500άρικο ευρώ. Ό,τι προτιμάει ο καθένας! :D

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι το σημαντικό στοιχείο που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη επέκταση είναι ότι διαθέτει τα 4 από τα 8MB ως επανεγράψιμη flash μνήμη που *διατηρείται* μετά το reboot.

    Ως εκ τούτου ο χρήστης μπορεί να φορτώσει τα δικά του kickstarts καθιστώντας τη φυσική αλλαγή τους περιττή όπως άλλωστε και λύσεις τύπου blizkick. Επιπροσθέτως έρχεται με δικό της startup όπου επιλέγεις ανάμεσα στα ks που φορτώνεις (ή ακόμα φτιάχνεις ένα δικό σου custom).

    Επειδή όντως η κάρτα προορίζεται για whdload, είτε 4MB είτε 8MB διαθέσιμα, είναι αρκετά για preload των περισσότερων παιχνιδιών που σηκώνει η cpu μίας τυπικής 1200άρας. Οπότε καταλήγει σε έναν σχετικά ανέξοδο τρόπο διπλής αναβάθμισης για όσους έχουν ks3.0, θέλουν να δοκιμάσουν το 3.1.4. ή οποιαδήποτε άλλη μελλοντική έκδοση θα απαιτεί νέο ks και να παίζουν παιχνίδια με ευκολία.

    Μία σχετική grab: http://amigakit.amiga.store/images/a1200_flash_configurator_contents.jpg

    TBH πάντως δεν ξέρω πόσες 1200άρες εκεί έξω χρησιμεύουν ως whdload μηχανές και δεν έχουν δεχτεί ήδη κάποιου είδους αναβάθμιση μνήμης ή αλλαγή των ks ως σήμερα - και μου προξενεί διπλή εντύπωση το 2020 να υπάρχει η ανάγκη για να ένα αντίστοιχο προϊόν (που προφανώς υπάρχει για να κυκλοφορεί)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, η επανεγράψιμη flash δεν θα χρησιμεύει στο WHDLoad, αλλά σίγουρα καλό είναι που υπάρχει - σαν μια ανεξίτηλη Ramdisk ένα πράγμα. Τα Kickstarts που χρειάζονται για τα παιχνίδια και τα demos θα τα φορτώνει έτσι κι αλλιώς το WHDLoad μόνο του. Αλλά σίγουρα υπάρχουν χρήσεις - όπως το 3.1.4 που γράφεις κι εσύ.

      Τώρα για 1200άρες που δεν έχουν accelerator; Αν πάει κάποιος να αγοράσει σήμερα μια σκέτη 1200άρα θα την πάρει με 250-300€ πάνω-κάτω. Παρά να δώσει μετά άλλα 300+ ευρώ για accelerator μπορεί να πάρει την επέκταση του Amigakit και να κάνει τη δουλειά του (WHDLoad). Ή, μπορεί κάποιος να έχει ήδη accelerator, να έχει δει τι μπορεί να του προσφέρει και να αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται την παραπάνω επεξεργαστική ισχύ, οπότε, σε αυτή την περίπτωση, πουλάει τον accelerator 25ετίας και παίρνει μια ολοκαίνουρια καρτούλα με 64€ και του μένει και κέρδος. Γιατί όχι;

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.