Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

CRTC3 demo για Amstrad Plus

Ώρες-ώρες βλέπω demos ή παιχνίδια για τα τελευταία 8μπιτα μηχανήματα που κυκλοφόρησαν, όπως ήταν ο SAM Coupe ή οι υπολογιστές της σειράς Amstrad CPC Plus, και αρχίζω να αναρωτιέμαι. Αναρωτιέμαι "what if?", τι θα συνέβαινε, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν αυτοί οι υπολογιστές είχαν κυκλοφορήσει 3-4 χρόνια νωρίτερα και οι 16μπιτοι (Amiga, Atari ST) 2-3 χρόνια αργότερα. Τι παιχνιδάρες θα είχαμε χαρεί εμείς που μεγαλώσαμε με TRS-80 CoCo και Sinclair ZX Spectrum και που τα 8 χρώματα με color clashing μας έδιναν την εντύπωση χρωματικής πανδαισίας...

Πραγματικά, οι προαναφερθέντες έσχατοι εκπρόσωποι της 8μπιτης σχολής, χάρη στα chips ήχου και (κυρίως) γραφικών που διέθεταν, στα χέρια ενός αξιόλογου coder μπορούσαν να δώσουν demos και παιχνίδια που θα έκαναν, αν όχι την Amiga (δύσκολα τα πράγματα εκεί), τουλάχιστον τον ST να χαμηλώσει το βλέμμα προς το πάτωμα ντροπιασμένος. Γνωρίζουμε άλλωστε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ευγενές σπορ της συλλογής retro σαβούρας ότι ναι μεν δεν κάνουν τα ράσα τον παπά, αλλά το chipset τον υπολογιστή!

Αφορμή για όλα τα παραπάνω ήταν το demo CRTC3 για τους υπολογιστές της σειράς Amstrad CPC Plus, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο demoparty Alchimie, στα τέλη του προηγούμενου έτους, και έκανε αίσθηση, κατακτώντας μάλιστα και την 1η θέση στο διαγωνιστικό τμήμα (καθώς έχω γράψει επανειλημμένως ότι λίγη σημασία έχουν για μένα οι κατατάξεις που βασίζονται σε υποκειμενικούς παράγοντες, απλά αναφέρω την θέση ως γεγονός περισσότερο, παρά ως απόδειξη της ποιότητας του demo).


Το CRTC3 είναι μια συμπαραγωγή των Flower Corp., Futurs και X-men και τρέχει από cartridge (!), χαρίζοντας ομαλή μετάβαση μεταξύ των διαφόρων parts του και ακαριαίο χρόνο φορτώματος. Είναι αρκετά μικρό σε διάρκεια (σχεδόν 4 λεπτά, τα υπόλοιπα είναι greetings) αλλά αξίζει, καθώς, όπως προανέφερα, σε βάζει σε σκέψεις με τα γραφικά, τα χρώματα και την κίνησή του. Enough is enough όμως, αφήνω κατά μέρους την πολυλογία ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε το CRTC3!


2 σχόλια:

  1. Εύκολα θα πίστευα ότι είναι ένα demo από Atari st... το chip tune θα με πονήρευε και δεν θα το έφτανα στην Αμίγκα...όπως και να έχει εκπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς: σε κάνει να αναρωτιέσαι, μεγάλη υπόθεση...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.