Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...

 ..."ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμμια, κομμάτια" σύμφωνα με το κλασικό και αγαπημένο άσμα του Μπάμπη Τσετίνη (Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο). Κάθε τόσο μου έρχεται στο μυαλό αυτό το ρεφρέν όταν βρίσκομαι μπροστά στο - κλασικό, πλέον - σημείο του καιρού μας: ένα website να "κατεβαίνει" και να παίρνει μαζί του όλες τις αναρτήσεις όσων συμμετείχαν σε αυτό, όλες τις πληροφορίες, όλη τη γνώση, όλες τις συζητήσεις, τα πάντα. Θέλουμε δεν θέλουμε, μας αρέσει ή όχι, όλο και συχνότερα αποδεικνύεται ότι το να γράφει κανείς στο internet είναι ανάλογο με το να γράφει πάνω στο φρέσκο, αφράτο χιόνι. Σαφές, ευανάγνωστο και καθαρό το μήνυμα στην αρχή, σαν να μην υπήρξε ποτέ μερικά χρόνια αργότερα.


Η αφορμή για τη σημερινή μου γκρίνια είναι η πρόσφατη διαπίστωση του ότι το cbm8bit δεν υπάρχει πια. Είχα γράψει παλαιότερα για αυτό το website, που εκτελούσε ένα πραγματικό λειτούργημα, το να συγκεντρώνει δηλαδή τα high scores για τα video games των 8μπιτων (κυρίως) υπολογιστών. Και δεν αναφέρομαι μονάχα στα classics: καλό είναι να μπορείς να διαπιστώσεις εάν είσαι όντως καλός παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο στο Manic Miner, στο Oh Mummy και στο Sanxion, αλλά τι γίνεται με τους νέους τίτλους που συχνά ξεπερνούν τα μεγαθήρια του παρελθόντος; Ποιο είναι καλό score για το Vallation, το Neutron, το Redshift; Γι' αυτό έγραψα για λειτούργημα, διότι όλα αυτά - και πολλά ακόμα - καλύπτονταν από το ρεπερτόριο του cbm8bit, με καταχωρήσεις για high scores σε παιχνίδια που κυμαίνονταν από τον συνήθη ύποπτο Amstrad CPC μέχρι και τον μάλλον σπάνιο Commodore Plus/4. Πλέον, η αρχική σελίδα του website εμφανίζει αυτό:

Θα μου πείτε ότι μπορεί απλά να πρόκειται για "ανακαίνιση" του website. Δυστυχώς δε νομίζω ότι συμβαίνει αυτό, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε ό,τι υπήρχε πριν. Μακάρι να πέφτω έξω, ειλικρινά το γράφω αυτό καθώς δεν θυμάμαι καν πόσες φορές αφού έκανα κάποιο high score στον 64άρη τραβούσα φωτογραφία την οθόνη με το κινητό και την ανέβαζα στο cbm8bit περιμένοντας με λαχτάρα να δω σε ποια θέση βρισκόμουν στην παγκόσμια κατάταξη...

Αν το cbm8bit και τα περιεχόμενά του χάθηκαν για πάντα ή απλά παραμένουν σε έναν αραχνιασμένο folder σε κάποιον υπολογιστή μακριά από όλους όσους θα ήθελαν να τα τα προσπελάσουν τότε απλά προστίθενται σε έναν μακρύ κατάλογο που περιλαμβάνει τα data των iamretro, amigaplanet, flashback-computing και πολλών-πολλών άλλων. Θα μου πείτε "κάτσε ρε φίλε, κι εμείς τώρα στο internet σε διαβάζουμε". Πολύ σωστά. Και πού αλλού θα μπορούσατε να το κάνετε; Όλα τα κλασικά και πατροπαράδοτα μέσα του παρελθόντος χρησιμοποιούνται πλέον από ελάχιστους, είτε επειδή αυτοί είναι αθεράπευτα ρομαντικοί είτε επειδή είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία προκειμένου να αλλάξουν συνήθειες. Κατά συνέπεια, αν θες να απευθυνθείς σε κάποιο κοινό με εύκολο και άμεσο τρόπο, ευτυχώς ή δυστυχώς το internet είναι ο μόνος τρόπος.

Αναρωτιέμαι, έτσι όπως πάει η "δουλειά", και αν υποθέσουμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο το ανθρώπινο είδος δεν θα εκλείψει μέσα στα επόμενα χρόνια από την καταστροφή του περιβάλλοντος, το Skynet, μία σύγκρουση με μετεωρίτη, έναν πόλεμο με πυρηνικά όπλα ή οποιαδήποτε τέλος πάντων άλλη αιτία, στο απίθανο λοιπόν αυτό ενδεχόμενο, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που όλη η ανθρώπινη γνώση και δημιουργία θα υφίσταται μονάχα σε ψηφιακή μορφή, χωρίς hard copies ή κάτι ανάλογο; Εμένα προσωπικά με τρομάζει αυτό το ενδεχόμενο. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ασφαλιστικές δικλίδες υπάρχουν για τα πραγματικά κρίσιμα δεδομένα, αλλά ελπίζω να αποδειχτούν επαρκείς.

Πίσω στα δικά μας, πέρα από το μείζον θέμα του πού θα μπορούμε πλέον να καταχωρούμε τα high scores μας που δεν το βλέπω να λύνεται σύντομα, θεωρώ ότι μάλλον θα πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε άπαντες να μπαίνουμε στο κλίμα της εποχής και να γράφουμε ό,τι θέλουμε σε μια-δυο αράδες από εδώ και στο εξής. Τουλάχιστον, όταν θα χαθούν τα πάντα να μην κλαιγόμαστε για κάποιο ψηφιακό... Πόλεμος και Ειρήνη που ατυχώς το εμπιστευτήκαμε στο λάθος website!



6 σχόλια:

  1. Χθες λοιπόν μου σφύριξε φίλος πως το site δεν παίζει...
    "τραβούσα φωτογραφία την οθόνη με το κινητό και την ανέβαζα στο cbm8bit"
    Τα ίδια και εγώ, άντε και κάνα βίντεο λίνκ.
    Τι να κάνεις, τα πάντα έχουν ακμή και παρακμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε oldschool ρε γαμώτο, τι να πω. And proud of it! Αλλά πραγματικά είναι πολύ κρίμα που το κατέβασαν. Ειδικά websites με τέτοιο περιεχόμενο είσαι - πώς να το πω; - και λίγο "υποχρεωμένος" να τα κρατάς ζωντανά. Ας ενημέρωναν ότι χρειάζονταν χρήματα, θεωρώ ότι όλοι θα δίναμε από κάτι. Τώρα που θα βλέπουμε τα highscores; Στα τεύχη του Pixel από το '88; Any ideas?

      Διαγραφή
    2. Βασικά να πούμε δεν το είχα και πολύ σε εκτίμηση για ένα και μόνο λόγο.
      Δεχόταν φώτος και από emulators.
      To ότι ήθελε 5 ψήφους δεν έλεγε και κάτι.
      Χρειαζόμαστε κάτι πιο σίγουρο.

      Διαγραφή
    3. Ρε, εντάξει, 1.000 φορές να υπάρχει κάτι έστω και με ελατώμματα παρά να μην υπάρχει τίποτα. Μπορούσες κάλιστα να κοιτάς τα σκορ και να μην υπολογίζεις αυτά που προέρχονται από εξομοιωτή. Τώρα είναι πολύ χειρότερα γιατί δεν έχουμε κανένα μέτρο σύγκρισης...

      Διαγραφή
    4. Αν είχα όρεξη θα είχα σηκώσει κάτι τέτοιο, αλλά μόνο αν έστελναν βίντεο από κάμερα.
      Αλλά ξέρεις, θα άρχιζαν τις μαλακίες το μακρύ και το κοντό.
      Οπότε κάθομαι στα αυγά μου μέρες που είναι.

      Διαγραφή
  2. Βίντεο από κάμερα; Δεν το βρίσκω πολύ καλό ως ιδέα, εκτός αν απευθύνεσαι αποκλειστικά σε πορωμένους. Ο συνήθης χρήστης θα βάλει να παίξει κάποιο παιχνίδι και αν τα πάει καλά θα τραβήξει μια φωτογραφία τα high scores and that's it. Δεν είπαμε να φτιάξουμε Twin Galaxies, έναν μπούσουλα θέλουμε για το ποιο είναι καλό σκορ καιποιο όχι και για να μας δίνει ένα κίνητρο. Τουλάχιστον εγώ το βλέπω έτσι ως ερασιτέχνης...
    Και μην κάθεσαι στ' αυγά σου, θα τα σπάσεις και τι θα τσουγκρίσεις μετά; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.