Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Το Hall of Fame για τα high scores μας

Υπήρξε κάποτε, πριν από όχι και τόσα πολλά χρόνια, μια άλλη εποχή, μια εποχή διαφορετική από την σημερινή. Μια εποχή που όλα γίνονταν πιο απλά, πιο αργά και με λιγότερο άγχος. Μια εποχή που το μέγεθος του ανδρός δεν είχε να κάνει με tweets, likes, καγκουρέ λιγδιασμένο μαλλί, παράστημα κλαρινογαμπρού, smartphones μεγέθους ταψιού για ραβανί και λοιπές ακυρίλες της νέας χιλιετίας, αλλά με ένα πακέτο Camel άφιλτρο, μια Devil εξάτμιση, μια κασέτα Maiden και μπόλικα καμμένα λάδια. Μια εποχή αγνή, που ο πραγματικός gamer κρινόταν από τα high scores του και όχι από trophies, achievements και βίντεο στο Twitch. Προς απογοήτευση πολλών εξ ημών, η εποχή αυτή πέρασε ανεπιστρεπτί, αφήνοντας μονάχα γλυκιές αναμνήσεις στα ρυτιδιασμένα μυαλά μας, αναμνήσεις που θα χαθούν κι αυτές οριστικά και αμετάκλητα όταν και εμείς - όσοι έχουμε ξεμείνει, δηλαδή - θα πάρουμε το καπελάκι μας και θα αποχαιρετήσουμε τον μάταιο τούτο κόσμο, ικανοποιημένοι εν μέρει που δεν θα έχουμε πια να μαθαίνουμε τη χρήση μίας νέας συσκευής και 14ων νέων apps ανά ημέρα. Εκεί ψηλά δεν θα έχουμε internet. Ευτυχώς!


Μέχρι τότε όμως ίσως να έχουμε ακόμη λίγο καιρό, who knows? Και, όσο προσπαθούμε να συμβιβαστούμε με τη νέα πραγματικότητα (ναι, αυτοί που έβγαλαν το περίφημο "you can't teach your old dog new tricks" μαλάκες ήταν, νομίζετε), ας την μολύνουμε ταυτόχρονα γελώντας χαιρέκακα όσο μπορούμε με κάποια απ' τα παλιά μας χούγια. Κι επειδή τα υπόλοιπα μάλλον διώκονται ποινικά πλέον, ας μείνουμε στα high scores.

Εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει το περίφημο Twin Galaxies, το οποίο είναι ο επίσημος φορέας καταχώρησης και διατήρησης των high scores όλων των arcades (coin ops) που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα (και όχι μονάχα αυτών). Ελάτε, μην μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε το Twin Galaxies - άλλωστε, εγώ ο ίδιος είχα φροντίσει πριν μία τριετία να σας ενημερώσω για την ύπαρξή του (και όχι μόνο) από αυτόν εδώ τον χώρο.

Τέλος πάντων, καλά τα arcades, αλλά με τα 8/16bits home computers τι γίνεται; Δηλαδή όποιος έλιωσε το Penetrator στον Spectrum, το Commando στον Commodore 64 και το Hybris στην Amiga πρέπει να μείνει στην απέξω και να κάτσει να βράσει στο ζουμί του; Δεν μπορεί να καταχωρήσει πουθενά το high score του; Ή θα πρέπει να το συγκρίνει με την αλήστου μνήμης στήλη του Pixel;


Μην σκιάζεστε και σκάτε αγαπητοί, γιατί η λύση υπάρχει και ονομάζεται Retro Computer Scene by cbm8bit. Ναι, το γνωστό website διαθέτει πλέον ολόκληρη περιοχή στην οποία μπορεί να καταχωρήσει ο καθένας το high score του, συνοδευόμενο φυσικά από το απαραίτητο screenshot ή φωτογραφία. Προσωπικά έκανα την κίνηση και καταχώρησα κάποια από τα scores μου - βασικά αυτά από τα οποία υπήρχε διαθέσιμο evidence - και πλέον είμαι στην ευτυχή θέση να εμφανίζεται το ονοματάκι μου ήδη δίπλα σε κάποια κλασικά (ή και λιγότερο κλασικά) παιχνίδια:


Τι περιμένετε, λοιπόν; Ξέρω ότι υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που συνεχίζουν να διασκεδάζουν παίζοντας παιχνίδια στα παλιά τους μηχανάκια. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, μάγκες: παίξτε, σκοράρετε, φωτογραφήστε και καταχωρήστε. Μια ζωή θυμόσαστε τον εαυτό σας να παλεύει για το μεγαλύτερο σκορ - ε, ήρθε η ώρα να το κάνετε, λοιπόν. Στα 80s αυτό κάναμε όλοι, άλλωστε, τι άλλο θέλετε δηλαδή να ακούσετε για να σας πείσω;

4 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά τα λες Πάνο. Κάπως έτσι σκέφτηκε ο δημιουργός του VecFever και κάθισε να (μας) το φτιάξει. Ήθελε πρωτίστως να καλύψει την ανάγκη αποθήκευσης των high scores σε όσο το δυνατό περισσότερα παιχνίδια για Vectrex. Κάλυψε πρώτα τα commercials και έπειτα τα homebrews. Στο τέλος της ημέρας όμως μου έγραφε: "Αμφιβάλλω ότι κανένας θα ασχοληθεί με αυτό εδώ το χαρακτηριστικό του fever..."
    Σα να 'ταν χθες μας θυμάμαι, παραταγμένος σε ομήγυρη γύρω από το ΧΨΖ arcade να παρακολουθούμε με ζωηρό ενδιαφέρον την πρόοδο κάποιου παικταρά και να θαυμάζουμε το high score, απαστράπτον ψηλά στην οθόνη να διαρκεί μέχρι το τέλος της ημέρας, τότε που ο μάστορας έβγαζε το μηχάνημα από την πρίζα ξημερώνοντας μια νέα μέρα προκλήσεων.
    Τότε θαυμάζαμε τα high scores - τώρα τα κινητά τηγάνια όπως πολύ σωστά είπες, με apps που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουμε και με 2683 ειδοποιήσεις το λεπτό από απίθανους τύπους ή εφαρμογές που δεν ξέραμε καν ότι υπήρχαν...μετά μιλάμε για privacy (and my ass)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, Γιώργο: η νέα χιλιετία προστάζει όχι να κάνουμε πράγματα επειδή μας αρέσουν, αλλά να κάνουμε πράγματα για να τα κοινοποιήσουμε στους "φίλους" ή τους "ακόλουθούς" μας. Δεν ξέρω ρε γαμώτο, κάποια πράγματα τώρα πια είναι τόσο κενά περιεχομένου που θεωρώ ότι δεν χρειάζεται κάποιος... δεινόσαυρος με τις δικές μας εμπειρίες και παραστάσεις για να καταλάβει ότι κάτι γίνεται ΠΟΛΥ λάθος.

      Anyway, χέστα. Πάω να παίξω Galencia - αυτό το ωραίο, παλιάς σχολής κομμάτι λογισμικού που έχει την τύχη να μην χαρακτηρίζεται ως "app", αλλά ως "video game"!

      Διαγραφή
    2. Σωστός! Για να μην το ξεχάσω, να και κάτι που αφορά Vectrex:

      http://vectrex.co.uk/hiscore.htm

      Ε, κάπου εκεί κάτω βρίσκομαι καταχωνιασμένος κι εγώ, παρέα με το Time Pilot που λάτρεψα στην κονσόλα.

      Επίσης για όσους αγαπούν την G&W εποχή (* Τι είπα τώρα, έτσι; LOL), ίσως βρουν και αυτό το thread της αρεσκείας τους:

      http://www.handheldmuseum.com/forum/viewforum.php?f=14&sid=a8c15d2680660c0d936ff852e56a726a


      Διαγραφή
    3. Μπράβο ρε φίλε: και για το score σου αλλά και κυρίως για τα links που παρέθεσες τα οποία θεωρώ ότι όλο και σε κάποιους θα φανούν χρήσιμα. ;-)

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.