Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Review: Monster Buster (Commodore 64)

Monster Buster (Commodore 64) - Alex (Code)/Retrofan (Graphics)/Taxim (Music)

To Monster Buster είναι ένα παιχνίδι που γνωρίσαμε το 2013, και αυτό γιατί συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό όπου και συντελέστηκε μια τεράστια αδικία, αυτόν του RGCD για τα παιχνίδια που θα κυκλοφορούσε το γνωστό site/online shop σε cartridges των 16ΚΒ για τον Commodore 64. Σε ποια αδικία αναφέρομαι, αναρωτιέστε: υπομονή, και όλα θα έχουν απαντηθεί μέχρι να ολοκληρώσετε την ανάγνωση της στήλης…

Πίσω στο Monster Buster λοιπόν, που είναι ένα απλό puzzle game, του τύπου "τρία ή περισσότερα φεύγουν" που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος την τελευταία 20ετία σε υπολογιστές, tablets, smartphones, βασικά σε… οτιδήποτε! Στο Monster Buster ελέγχουμε ένα - ας το πούμε - κανόνι στο κάτω μέρος της πίστας, το οποίο μπορεί να κινήσει την κάνη του αριστερόστροφα και δεξιόστροφα και έχει την δυνατότητα να εκτοξεύει γλυκά (ή όχι και τόσο γλυκά!) πλασματάκια προς το πάνω μέρος της οθόνης. Σκοπός του παίκτη που ελέγχει φυσικά το κανόνι είναι να ταιριάξει τρία ή και περισσότερα ομοειδή πλασματάκια, οπότε και αυτά εξαφανίζονται από την οθόνη, επιβραβεύοντάς μας ταυτόχρονα με πόντους. Όταν - και αν! - καταφέρουμε να εξαφανίσουμε όλα τα πλασματάκια από την οθόνη η πίστα ολοκληρώνεται και προχωράμε στην επόμενη. Αν μάλιστα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την πίστα αρκετά γρήγορα, τότε παίρνουμε και bonus πόντους, ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία "αδειάσαμε" την πίστα. Τι είπατε; Κάτι σας θυμίζουν όλα αυτά; Μήπως ένα παιχνίδι της Taito με τα δεινοσαυράκια του Bubble Bobble; Όντως, δεν έχετε καθόλου άδικο, το Monster Buster είναι στην ουσία ένας κλώνος του Puzzle Bobble πράγμα που δεν είναι κακό, καθώς προσωπικά δεν θυμάμαι κάποιο παρόμοιο παιχνίδι στον Commodore 64 - τουλάχιστον όχι ολοκληρωμένο.

Μιας και λοιπόν είναι πλήρως κατανοητό για τι είδους παιχνίδι μιλάμε, θα αναφερθώ επιγραμματικά στα χαρακτηριστικά του. Τα γραφικά είναι ακριβώς αυτά που πρέπει, ήτοι αρκετά ευκρινή και, κυρίως, χαριτωμένα και στον τομέα του ήχου έχουμε ηχητικά εφέ, ένα συμπαθέστατο tune ή και τα δύο ταυτόχρονα. Ο χειρισμός είναι του τύπου που ταιριάζει σε retro gamers (δηλαδή μεσήλικες!) καθώς περιορίζεται στα αριστερά, δεξιά και fire, όντας αποστασιοποιημένος από τη μόδα της εποχής που επιτάσσει την ταυτόχρονη χρήση 10 δακτύλων (and then some…)!

To παιχνίδι έχει τρία modes, τα puzzle, random και infinite όπου το πρώτο θυμίζει περισσότερο Puzzle Bobble, στο δεύτερο οι πίστες είναι λιγότερο απαιτητικές και στο τρίτο απλά παίζουμε μέχρι να χάσουμε, καθώς δεν υπάρχουν επίπεδα (πίστες) σε αυτό το τελευταίο mode. Προσωπικά θα προτιμούσα το πρώτο mode καθώς το δεύτερο είναι λίγο μονότονο και το τρίτο περισσότερο… αγχωτικό (!), αλλά - και αυτό το "αλλά" είναι και το μεγάλο ελάττωμα του παιχνιδιού -, δυστυχώς, το Monster Buster δεν είναι Puzzle Bobble. Αυτό σημαίνει ότι τα πλασματάκια που εκτοξεύει το κανονάκι σας δεν περνούν με τόση ευκολία από ανοίγματα-"χαραμάδες" όπως στο arcade της Taito και ότι, πολύ απλά, το να σημαδέψετε πού θα στείλετε την κάθε βολή σας είναι πολύ πιο δύσκολο απ' ότι στο Puzzle Bobble. Ειδικά - και εδώ είναι ακόμα πιο οφθαλμοφανής η διαφορά - εάν πρέπει να σημαδέψετε με "σπόντα" δεν θα τα καταφέρετε, ακόμα και εάν εξαρτάται η ζωή σας από αυτό! Πιθανότατα να φταίει και το γεγονός ότι τα πλασματάκια που ρίχνετε είναι πιο τετραγωνισμένα από τις φούσκες του Puzzle Bobble, οπότε και "βρίσκουν" πιο εύκολα.

Τα παραπάνω δεν κάνουν το Monster Buster κακό παιχνίδι: ίσα-ίσα που είναι εύκολο και διασκεδαστικό. Άλλωστε, στον διαγωνισμό του RGCD που σας ανέφερα στην αρχή του review κατέλαβε την πρώτη θέση, με αποτέλεσμα να κερδίσει την κυκλοφορία του σε cartridge! Απλά, επειδή συνειδητά ή ασυνείδητα παίζοντάς το θα κάνουμε πάντα τη σύγκριση με το Puzzle Bobble και στη σύγκριση αυτή το Monster Buster πάντα θα χάνει, θα μένουμε με μια σχετικά πικρή γεύση, γνωρίζοντας ότι με ελάχιστες αλλαγές το συμπαθέστατο αυτό παιχνιδάκι θα μπορούσε να έχει γίνει τέλειο. Συγχαρητήρια πάντως στα παιδιά του group P1X3L-net καθώς η δημιουργία τους είναι πραγματικά αξιόλογη - και χωράει και σε 16ΚΒ κιόλας, αυτό που το πάτε;


Βαθμολογία 7,5/10

Το παραπάνω review δημοσιεύθηκε στο 12ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.