Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Atari ST και το δίλημμα του Δαρβίνου

Ναι, καλά, κοροϊδεύετε εσείς, αλλά δεν το έβγαλα από το μυαλό μου: έτσι ονομάζεται η νέα παραγωγή των Cerebral Vortex, SMFX & Dead Hackers Society και η οποία είναι ένα demo για... κρατηθείτε... (τυμπανοκρουσίες αυξανόμενης έντασης)... ναι, για Atari ST, γιούπιιιιιιιιι! Και όχι, δεν ξέχασα το "E" μετά το ST: προς τιμήν τους και σε πείσμα των καιρών και των εύκολων λύσεων, τα μέλη των Cerebral Vortex, SMFX & Dead Hackers Society αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο τον καιρό που έμειναν σπίτια τους λόγω καραντίνας και, guess what? Αντί να γκρινιάζουν που δεν μπορούν να βγουν έξω να βολτάρουν ή να σαπίζουν μπροστά στο χαζοκούτι χυμένοι στον καναπέ, έφτιαξαν ένα καθόλα αξιόλογο νέο demo για το ιστορικό αντίπαλο δέος (κάποτε) της Amiga, τον Atari ST, και όχι για τον too little, too late STE στον οποίο καταφεύγουν όλο και περισσότερα groups τα τελευταία χρόνια επειδή απλά και μόνο κάνει τη δουλειά τους ευκολότερη (από δω και πέρα μονάχα Falcon παίδες, άλλο δημοφιλές και αγαπημένο μηχάνημα στις τάξεις των Atarάδων).

Το Darwins Dilemma λοιπόν, θέλει έναν Atari 1040STF για να τρέξει ή οποιονδήποτε άλλο ST με 1MB μνήμης RAM. Το demo εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια του demoparty Sommarhack στις 4 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, και ήρθε πρώτο στην κατηγορία του, αφήνοντας πίσω του παραγωγές για τον (γκουχ-γκουχ) Falcon και το συμπαθέστατο VCS. Αν και (μάλλον) δεν θέτει νέα στάνταρ στα ST demos μεν, αποτελεί δε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αξιοπρεπέστατη αισθητικά αλλά και άρτια τεχνικά παραγωγή, με αρκετά μεγάλη ποικιλία εφέ που θα κάνουν τον πτωχό πλην τίμιο ST να... ιδρώσει για να τα βγάλει πέρα! Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ ή, απλά να το απολαύσετε στο παρακάτω video.


Αλλά, μιας και αναφέρθηκα στο Sommarhack δεν θα πρέπει να παραλείψω το Unstatik: πρόκειται για ένα ακόμη demo μικρής μεν διάρκειας αλλά εντυπωσιακού (ή, πιο σωστά, καταιγιστικού) ρυθμού, που χωράει σε μία ταπεινή δισκετούλα και τρέχει σε Atari 520 ST! Το Unstatik - τολμώ να το πω - με ενθουσίασε προσωπικά με την techno μουσική του, τα beats της οποίας δένουν ιδανικά με τον φρενήρη ρυθμό των εικόνων που εναλλάσσονται στην οθόνη. Είναι μια δουλειά των bob_er, cyprian & Dma-sc και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ ή να δείτε το video που ακολουθεί.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά επειδή προσωπικά έχω σιχαθεί την όλη φάση "Atari ST, δηλαδή STE για την ακρίβεια" των τελευταίων ετών, πολύ χάρηκα με τις νέες αυτές κυκλοφορίες, και ευελπιστώ σε ένα πολύ πιο STκεντρικό μέλλον (χωρίς το "E"). Ή, στην τελική, αν κυκλοφορούν παιχνίδια ή demos αποκλειστικά για τον STE, ας εκμεταλλεύονται το (ανώτερο) hardware με τέτοιον τρόπο, που να γίνεται κατανοητό σε όλους ότι "ναι, αυτό χρειαζόταν STE για να φτιαχτεί". Όχι σαν κάτι παραγωγές της τελευταίας 5ετίας (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) που απαιτούν STE με 2MB RAM για αποτελέσματα που παραπέμπουν σε Spectrum (όχι τον Next έξυπνοι, τον 48άρη)...2 σχόλια:

  1. Εμμονή και αυτή με τον STE... Καλώς η κακώς αυτός δεν αξιοποιήθηκε από την software κοινότητα και οι enhanced δυνατότητες δεν φάνηκαν. Ο ST είχε το χρόνο του να δοκιμασθεί παντού και αυτό έγινε. Η Amiga καραδοκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, κατανοώ ότι ίσως να μην ήμουν απολύτως σαφής, οπότε θα εξηγήσω το σκεπτικό μου όσο πιο απλά μπορώ: α) θεωρώ ότι όχι, ο ST ΔΕΝ δοκιμάστηκε παντού και έχει πάρα πολλά πράγματα να δείξει αν οι κατάλληλοι άνθρωποι ασχοληθούν μαζί του. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος να εγκαταλειφθεί. β) Ας κυκλοφορεί software για τον STE, δεν έχω το παραμικρό θέμα με αυτό. Το θέμα που έχω - και το οποίο ισχύει στο 70% των παραγωγών, γι' αυτό και γκρινιάζω - είναι ότι αυτά που βλέπουμε σε demos και παιχνίδια για τον STE θα μπορούσαν να είχαν φτιαχτεί ώστε να τρέχουν και σε ST. Με περισσότερο κόπο; Ίσως. Με άφθονα προγραμματιστικά tricks; Πιθανόν. Αλλά - προσωπική μου θέση - αν δεν δω κάτι που να είναι επιπέδου (σχεδόν, έστω) Amiga 500 τότε όχι ρε φίλε, μην το βγάλεις για STE, βγάλτο για όλους τους STs. Γιατί, στην τελική, μάλλον δεν έκανες και παπάδες εδώ που τα λέμε... Και, τέλος, γ) Έχω και ST και STE: δεν καταφέρομαι κατά του STE και της κατάστασης που επικρατεί επειδή δεν βολεύει εμένα, καταφέρομαι για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Συν το ότι, όπως Spectrum ήταν ο 48άρης και όχι ο 128άρης, έτσι και ST είναι ο ST/STF/STFM/Mega ST και όχι ο STE/Mega STE/Falcon. Ως εκ τούτου, θεωρώ λογικό η πλειοψηφία του software να δημιουργείται για τα πρώτα...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.