Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Λίγα λόγια για το Amigaplanet

Εδώ και μερικές ώρες, ένα από τα πλέον ιστορικά fora στον χώρο του Ελληνικού retro computing, το amigaplanet.gr αποτελεί παρελθόν. Με μία λιτή ανακοίνωση ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από το site, ο Χρήστος Παπαδάκης, έβαλε τους τίτλους τέλους σε ένα από τα πλέον συζητημένα και ιντριγκαδόρικα sites του χώρου. Ως πιστό μέλος του amigaplanet.gr από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου περί αυτού.

Τέλος εποχής...

Καταρχάς, για όσους δεν το γνωρίζουν, το Amigaplanet ήταν καρπός διάσπασης: ξεκινώντας ως παρακλάδι του πάλαι ποτέ κραταιού και αγαπημένου amigahellas.gr στις ένδοξες μέρες του τελευταίου, αρχικά ονομαζόταν Greek MorphOS Community (GMC) και ασχολούνταν με θέματα που άπτονταν του δημοφιλούς (;) εναλλακτικού λειτουργικού. Αυτό όμως δεν κράτησε για πολύ καιρό, καθώς οι συνεχείς διαφωνίες με την admin team του Amigahellas οδήγησαν στην οριστική ρήξη και τη διάσπαση της κοινότητας των εν Ελλάδι Αμιγκάδων...

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το GMC να φύγει από τη στέγη του Amigahellas και να ανεξαρτητοποιηθεί, ονομαζόμενο πλέον Amigaplanet και με θεματολογία που περιελάμβανε οτιδήποτε σχετικό με την Amiga - και όχι μόνο.

Ποιος άραγε θυμάται ότι το Amigaplanet κάποτε δεν ήταν μόνο forum αλλά (σχεδόν) πλήρες portal;

"Σημαία" και κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Amigaplanet από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του αποτέλεσε η παντελής έλλειψη moderation, καθώς αυτό ακριβώς (το moderation) συνέστησε τον σημαντικότερο λόγο διαφωνίας (και τελικά απόσχισης) με το Amigahellas.

Μια πολύ γνώριμη εικόνα που πλέον αποτελεί παρελθόν...

Στην αρχή οι "αποστάτες" ήταν λιγοστοί, αλλά σιγά-σιγά το παρεΐστικο κλίμα του Amigaplanet σε συνδυασμό με προβλήματα και καταστάσεις που απομάκρυναν όλο και περισσότερο κόσμο από το περιβάλλον του Amigahellas δημιούργησαν έναν ισχυρό πυρήνα χρηστών στο site. Με το πέρασμα του χρόνου μάλιστα η ανάγκη των μελών του Amigaplanet για άμεση, προσωπική γνωριμία με τους ανθρώπους με τους οποίους συγχρωτίζονταν δικτυακά οδήγησε σε πολυμελείς συνεστιάσεις, πάντα όμως με αντικείμενο το ποτό και το φαγητό και ποτέ τον καφέ! Ναι, δεν θα πω ψέματα, στην συντριπτική πλειοψηφία ταίριαξαν τα χνώτα μας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ισχυρές φιλίες που δεν υπέκυψαν στο πέρασμα του χρόνου. Και αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη προσφορά του Amigaplanet στον χώρο.

Ποιος ενδιαφέρεται για υπολογιστές; Για το κρασί και το φαγητό, μάλιστα!

Μια άλλη μεγάλη προσφορά του Amigaplanet ήταν ότι μέσα απ' αυτό και με αφορμή ένα post του Χρήστου Παπαδάκη με τίτλο "Βγάζω περιοδικό για retro υπολογιστές" (ή κάτι παρόμοιο, τέλος πάντων) γεννήθηκε το Retro Planet, το μοναδικό αμιγώς έντυπο ελληνικό περιοδικό για retro computing που ήδη μετρά 17 τεύχη και συνεχίζει αγέρωχο και δυνατό.

To Retro Planet γεννήθηκε το 2013 μέσα απ' το Amigaplanet

Φυσικά, δεν ήταν όλα ρόδινα στο Amigaplanet: κάποιες φορές υπήρξαν κάποια ταραχοποιά στοιχεία. Κάποιες άλλες, οι αλλέγκροι χαρακτήρες κάποιων μελών οδήγησαν σε μικροπαρεξηγήσεις οι οποίες, λόγω της έλλειψης moderation εξελίχθηκαν σε σοβαρές διαμάχες. Το αποτέλεσμα ήταν, από κάποια στιγμή και μετά οι διαμάχες αυτές να γίνουν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, κάτι που είχε ως συνέπεια τη σταδιακή αποχώρηση κάποιων μελών που προσέγγιζαν την όλη ιστορία διαφορετικά και δεν ήθελαν να διαταράσσεται η ηρεμία τους από τους συνεχείς τσακωμούς. Είναι γεγονός ότι κάποτε οι τσακωμοί αραίωσαν καθώς η πλειοψηφία των topics που ανοίγονταν στο site είχε να κάνει με αγοραπωλησίες προϊόντων. Δεν ξέρω πώς ακριβώς εξελίχθηκε έτσι η όλη ιστορία, αλλά πάντως γεγονός είναι ότι συνέβη!

Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να αναλύσω τα γεγονότα που τελικά οδήγησαν στο κλείσιμο του site από τον Χρήστο Παπαδάκη. Αφενός γιατί δεν ξέρω αν και πόσο ενδιαφέρει αυτό, αφετέρου γιατί η κάθε άποψη έχει και τον αντίλογό της και δεν επιθυμώ έναν νέο κύκλο ψηφιακών διαπληκτισμών σε διαφορετικό διαδικτυακό χώρο. Όπως και σε μία ερωτική σχέση που κλείνει τον κύκλο της, είναι στο χέρι του καθενός το τι θα επιλέξει να θυμάται απ' αυτήν. Στην δική μου περίπτωση θα κρατήσω τα καλά, τις πλάκες, τις φιλίες, τις χρήσιμες γνώσεις που προσέφεραν και μοίρασαν απλόχερα άπαντες, την ωραία και ζεστή παρεΐστικη ατμόσφαιρα... "Good times", που λένε.

Ευχαριστώ λοιπόν τον Χρήστο Παπαδάκη για τη στέγη που μας προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα στο Greek MorphOS Community και στη συνέχεια στο Amigaplanet. Τον ευχαριστώ και για τη συμμετοχή του και την συνδρομή του στο Retro Planet. Ένας κύκλος ολοκληρώθηκε, αλλά η ζωή δεν τελειώνει εδώ.

So long, Amigaplanet and thanks for the memories!

18 σχόλια:

  1. Είναι κρίμα...
    Αν και δεν ήμουν γραμμένος παρακολουθούσα τις συζητήσεις των μελών και τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα.
    Δυστυχώς οι παρεξηγήσεις και οι προστριβές οδηγούν σε τέτοια αποτελέσματα.
    Ας ελπίζουμε να μην είναι οριστικό.
    Ο χώρος είναι ήδη πολύ μικρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον είναι οριστικό.
    Υπάρχει σχετική ανάρτηση του διαχειριστή. :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χώρος είναι όντως μικρός, αλλά τα fora ήταν έτσι κι αλλιώς περισσότερα απ' όσα δικαιολογούνταν από τον αρθμό των ενδιαφερομένων. Οπότε και τα όσα υπάρχουν θεωρώ ότι υπερ-επαρκούν.

      Το μόνο λυπητερό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τα δεκάδες χιλιάδες posts που χάνονται: είναι πραγματικά κρίμα γιατί μπορεί να έχουμε να κάνουμε με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρωπο-ώρες πεταγμένες στα σκουπίδια... :-(

      Διαγραφή
    2. Ναι, θα μπορούσε απλά να κλείσει και να μείνουν τα post. Βεβαια, θα υπάρχει λογικά cached σε κάποιο archive. Απο κει και πέρα, να πω την γνωμη μου, κρίμα που έκλεισε αλλά για μένα ήταν αναμενομένο. Τα flamewars ήταν πάρα πολλά με πολλές προσωπικές επιθέσεις.

      Διαγραφή
    3. Σωστά όλα όσα γράφεις, αλλά από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έκλεισε ήταν άλλος...

      Διαγραφή
  3. Ναι, συμφωνώ με τον Christos, μάλλον ήταν αναμενόμενο. Η τελευταία αφορμή πάντως ήταν κατά τη γνώμη μου μια εντελώς άθλια τοποθέτηση κάποιου, εντελώς αχρείαστη και με εντελώς άκυρο ύφος. Αλλά και αυτή να μην ήταν, σύντομα θα ήταν κάποια άλλη καθώς φάνηκε ότι τελικά πολλά ήταν από πίσω...
    Δυστυχώς είναι πασιφανέστατο ότι η ελληνική ρετροκοινότητα σέρνει μαζί της ολάκερη τη σύγχρονη ελληνική παθογένεια. Μια κοινωνία μικρογραφία της μεγαλύτερης, όπου ο καθένας βγάζει τα απωθημένα του, τα κόμπλεξ του και ότι άλλο "δύστροπο" τέλος πάντων χωρίς να υπολογίζει εάν πρέπει ή δεν πρέπει, αν είναι εύστοχο ή όχι, αν υπάρχει λόγος ή όχι...
    Έχει γίνει αυτή η κουβέντα άπειρες φορές, δεν το αναφέρω για να συνεχιστεί και εδώ. Λυπάμαι πολύ που το AP δεν θα είναι πια μέσα στις συνήθειές μου, αλλά τουλάχιστον μέσα από εκεί γνώρισα κάποιους αξιόλογους ανθρώπους που δυστυχώς δεν ακολούθησα το παράδειγμά τους ώστε να μη δίνω σημασία στις μικροπρέπειες και να αδιαφορώ εκεί που πρέπει...

    So long λοιπόν, και ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια που βρήκα εκεί. Είναι αλήθεια ότι θα μου λείψει, αλλά δεν θα μου λείψουν καθόλου οι διάφοροι "ιπτάμενοι δίσκοι" που απαιτούσαν να ανεχόμαστε το μακρύ και το κοντό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά κρίμα . Μπορεί το planet να έκλεισε ξαφνικά αλλά προσωπικά πέρασα καλά όλα αυτά τα χρόνια.Εύχομαι να υπάρξει πρωτοβουλία για ανάλογο site στο οποίο θα χαρώ να συμμετέχω ή να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι που νιώθουν το ίδιο οπότε ας μείνουμε με αυτήν την θετική σκέψη.Let us grog then!

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη, προς το παρόν μεταφερόμαστε άπαντες (έτσι έχω καταλάβει, τουλάχιστον!) στο retro4fun.gr του Δημήτρη (MasterGR)...

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη (DimFil) όσα γράφεις για το Amigaplanet και για τον ελληνικό retro χώρο προφανώς και ισχύουν. Στο θέμα του Planet όμως συγκεκριμένα, αυτό που είναι το πλεόν εύστοχο είναι αυτό που αναφέρεις "Αλλά και αυτή να μην ήταν, σύντομα θα ήταν κάποια άλλη καθώς φάνηκε ότι τελικά πολλά ήταν από πίσω...". Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, ότι είχαν συσσωρευτεί πολλά με το πέρασμα των χρόνων που δεν μπορούσαν πια να κρυφτούν κάτω απ' το χαλί καθώς αυτό κόντευε να φτάσει το... ταβάνι!

      Το σημαντικό είναι να είμαστε όλοι καλά, να κρατήσουμε τις καλές αναμνήσεις και, κυρίως, τις φιλίες και τις γνώσεις που αποκτήσαμε και fora ευτυχώς υπάρχουν για να τα λέμε (δες και παραπάνω).

      Διαγραφή
    4. Ναι βρε Πάνο, αλλά να κλείσει για λόγους και με αφορμές επί της ουσίας! Να βγουν εκείνοι που πρέπει και να πουν ότι είναι αδύνατο να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση για τους (α) και (β) λόγους. Ότι δεν μπορεί πια να λειτουργήσει υπό αυτούς τους όρους και όλα να τελειώσουν εκεί.
      Το τέλος του AP ήταν εντελώς άδοξο, προδιαγεγραμμένο μάλλον ναι, αλλά εντελώς άδοξο και με αφορμή ένα παραλήρημα...

      Τέλος πάντων. Με στεναχωρεί αλλά πάμε παρακάτω.

      Διαγραφή
    5. Σωστό αυτό που γράφεις, αλλά κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, δύσκολα εντοπίσιμοι με την πρώτη ματιά παράγοντες που έχουν παίξει ρόλο...

      Διαγραφή
  4. Και εγω ξαφνιαστηκα, ολα εγιναν πολυ γρηγορα.Γινονται παντως αυτα στα internets! Μπορεις να γυρισεις την πλατη σου σε καποιον που εχεις μπροστα σου, οχι ομως σε ενα φορουμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως, τόσες ίντριγκες και πάθη ούτε οι σαπουνόπερες την δεκαετία του 90 δεν είχαν...! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τύφλα να 'χει η Λάμψη, λέμε!

      :D

      Διαγραφή
    2. Δεν έκλεισε το AP από τα flames.....
      Αντιθέτως, ως ενδιαφέρον πείραμα, απέδειξε ότι το αναχρονιστικά ξενέρωτο παραδοσιακό moderation, δεν είναι απαραίτητα η μόνη οδός για το στήσιμο ενός τέτοιου χώρου. Η "μακροβιότητα" του, και η πλούσια παρουσία του σε όλα τα επίπεδα, εμένα τουλάχιστον μου λέει κάτι, και μου έδειξε αυτό που ήθελα να δω. Ακόμα και στα (πολλά) "χαβαλετζιδικα" threads, διαπιστώνει κανείς ότι ο χώρος συγκέντρωνε ανθρώπους με καυστικό (έξυπνο) χιούμορ και υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Δυστυχώς η ρήξη πάντα έρχεται όταν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι έρχονται πολύ κοντά. Από την άλλη όμως, και οι "δύσκολες" συνεργασίες, παράγουν έργο. Δύσκολη συνθήκη... Εγώ πάντως νιώθω από σήμερα φτωχότερος.

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη, νομίζω ότι θα συμφωνήσω μαζί σου: παρόλη την απουσία moderation, η κοινωνία του Amigaplanet λειτουργούσε υποδειγματικά επί χρόνια, κατορθώνοντας, ακόμα και μέσω threads όπου οι χαρακτηρισμοί και τα μπινελίκια έδιναν και έπαιρναν, να απομονώσει και να ωθήσει προς την έξοδο τα όποια πραγματικά ταραχοποιά στοιχεία εμφανίστικαν στο πέρασμα των χρόνων.

      Το μόνο πρόβλημα που μπόρεσα να εντοπίσω στον τρόπο αυτό της λειτουργίας του forum είναι το ότι ο ισχυρός πυρήνας των όσων νοιάζονταν για το site και το αγαπούσαν κάποιες φορές που χρειαζόταν έλαμψε δια της απουσίας του. Εκεί δηλαδή που για να μαζευτεί κάποια κατάσταση που είχε αρχίσει να ξεφεύγει θα έπρεπε 3-4 από τους "παλιούς" να εμφανιστούν και να γράψουν μερικές ατάκες, αυτοί παρέμεναν αόρατοι, χαμένοι σε άλλες ασχολίες. Ε, σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα δεν πήγαν εκεί όπου θα τα ωθούσε η κοινή λογική...

      Από εκεί και πέρα, για τα χιουμοριστικά threads και τα (ακόμα πιο πολύ) χιουμοριστικά troll-accounts εγώ δεν έχω να πω την παραμικρή κακή κουβέντα: ναι, για εμένα όταν το site έχει πήξει στην αγγελία για το κάθε άσχετο με υπολογιστές πράγμα χρειάζεται να ανοίξει ένα thread όπου κάποιος θα πουλάει ευνουχιστίρι προβάτων (πραγματικό γεγονός)! Όταν κάποιος ανεβάζει 100 αγγελίες και απαιτεί όλα τα πάρε-δώσε να γίνονται στη Νέα Ερυθραία χρειάζεται η αντίδραση του troll που θα απαιτεί συναντήσεις στα... Μετέωρα (επίσης πραγματικό γεγονός)! Και πάει λέγοντας - όλα αυτά ήταν το αλατοπίπερο του Amigaplanet, όχι του κουσούρι του. Γι' αυτό και το forum και τα μέλη του "κάθονταν στον λαιμό" πολλών που είχαν μάθει να λειτουργούν αλλιώς, και επιζητούσαν κιόλας την "προστασία" του moderation καθώς η γενικότερη συμπεριφορά τους σήκωνε πολύ κράξιμο (που στο Amigaplanet αργά ή γρήγορα θα το έτρωγαν)...

      Χμ, μάλλον είναι λάθος μου, έπρεπε να τα είχα γράψει στην ανάρτηση όλα αυτά! :D

      Anyway, δεν έκλεισε για τίποτα από τα παραπάνω το Amigaplanet. Αν κάποιος τα θεωρεί όλα αυτά μειονεκτήματα και δεν ταιριάζουν στα γούστα και την ιδιοσυγκρασία του απολύτως σεβαστό (εννοείται). Απλά, υπάρχουν και κάποιοι που η απόλυτη ελευθερία δεν τους χαλάει και δεν την εκμεταλλεύονται αρνητικά. Αν αυτοί παραμείνουν ενωμένοι, μπορούν να κάνουν την οποιαδήποτε κοινότητα, δικτυακή η μη, να λειτουργήσει σωστά χωρίς τον φόβο του πέλεκυ του banαρίσματος 24/7...

      Διαγραφή
    4. @Δημήτρης Σταματίου:

      Φίλε μου το σχόλιό σου σβήστηκε κατά λάθος, οπότε το παραθέτω εδώ:

      "Κριμα,κριμα.Ηταν πολλες οι αναρτησεις που εδιναν λυσεις προσφεροντας γνωση.Ισως θα επρεπε να παραμεινουν οι αναρτησεις σε καποιο server.Ειληκρινα συμμετεχω στο amigahellas απο εποχες irc και πραγματικα τωρα που πλεον εχει κλεισει μου λειπουν οι φιλτατοι degama,sot ,sotos.Πραγματικα ειμαστε πολυ λιγοι για να διασπασωμαστε"

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.