Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ST Hicolor Video Encoder και Player για Atari STE (και όχι μόνο!)

Να ευχαριστήσω τον φίλο Χρήστο που μου μετέφερε μια πληροφορία που δεν είχε υποπέσει μέχρι τώρα στην αντίληψή μου. Ποια είναι αυτή; Ότι ο Atari STE απέκτησε video player και μαζί με αυτόν τη δυνατότητα να παίζει videos, έγχρωμα, και με ανάλυση που καλύπτει το 80% της οθόνης. Αυτό που δεν μου είπε ο Χρήστος και διαπίστωσα μετ' εκπλήξεως (ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες!) είναι ότι ο player αυτός (και ο αντίστοιχος encoder) λειτουργεί ΚΑΙ σε απλό Atari ST!


Και, αν τα παραπάνω σας φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, να τονίσω ότι ο player ναι μεν παίζει και σε απλό ST, αλλά για να ακούσετε και ήχο θα πρέπει να διαθέτετε Atari STE. Φυσικά, λόγω του μεγέθους των αρχείων και της ανάγκης για συνεχή και ταχεία ροή δεδομένων, ο Atari σας θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με σκληρό δίσκο, απ' όπου και θα γίνεται το playback. O ST Hicolor Video Encoder και Player είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του group blabla (σας παρουσίασα την προηγούμενη εβδομάδα το demo τους Circus back²STage) και παίζει σταθερά σε μηχανήματα με 68000 στα 8MHz με 12,5 frames/δευτερόλεπτο αρχεία μορφής .CAV σε όποιον Atari ST ή STE (πάντα με δίσκο) το βάλετε, αρκεί το μηχάνημα να διαθέτει το ιλιγγιώδες νούμερο των 512ΚΒ μνήμης! Ναι, απίστευτο κι όμως αληθινό, τρέχει σε unexpanded ST!


Δεν ξέρω, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι φίλοι της Amiga ίσως και να αρχίζουν να τρώνε τα νύχια τους με νευρικότητα (αστειεύομαι, φυσικά)! Μπορείτε να κατεβάσετε τον θαυματουργό encoder/player από εδώ. (Πηγή: Atari Crypt).

6 σχόλια:

  1. Ναι ο ST έχει αποκτήσει εδώ και καιρό την εντυπωσιακή δυνατότητα αναπαραγωγής Hi-color (με 4096 ή 30Κ colors) video, ενώ το συγκεκριμένο project φαίνεται να είναι μια light εκδοχή του προηγούμενου εγχειρήματος του γνωστού Petari-Ppera που έπιανε άνετα 25 ή 50 fps αλλά απαιτούσε ειδικό αντάπτορα για CF Card συνδεδεμένη στο Rom port (και ένα μικρό mod), αφού η στανταρ ταχύτητα μεταφοράς δίσκου δεν επαρκούσε. Είναι ουσιαστικά το Αταρικό HAM mode με τους ίδιους περιορισμούς που έχει το Amiga ham (σχετικά με τη δυσκολία στο animation κτλ). Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις video σε τόσο μεγάλη οθόνη, με τόσες χιλιάδες χρώματα και με ήχο (STE DMA) Θυμίζει αρκετά PC κατάσταση. Από ότι καταλαβαίνω, τώρα, στην εδώ περίπτωση, επαρκεί ένα ultra Satan. Είναι πραγματικά ευχής έργο, που η Atari υιοθέτησε εξαρχής, γρήγορο πρωτόκολλο δίσκου, και έκανε σήμερα εφικτές υλοποιήσεις σαν το Ultrasatan με τις "μεγάλες" ταχύτητες!
    Μια γεύση από το "καλό το πράγμα":
    https://www.youtube.com/watch?v=urgixT_MPCU

    https://www.youtube.com/watch?v=w5EbCT0W_Ds

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες βρε Δημήτρη, τι είπες τώρα ρε φίλε; Είδα τα videos και έψαχνα το σαγόνι μου ανάμεσα στα γόνατά μου! Εντάξει, απίστευτο επίτευγμα, δεν το συζητάμε! Με χάλασε βέβαια λιγάκι το γεγονός ότι πρέπει να κάνεις την πατέντα της πατέντας για να έχεις την απαιτούμενη ταχύτητα στο data transfer, οπότε, από αυτή την άποψη μάλλον προτιμάω τη νεότερη, light υλοποίηση που απαιτεί απλά κάτι ταχύτερο της δισκέτας!

      Πάντως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ναι μεν και η Amiga με το CDXL format μπορούσε να παίξει videos με 68000 στα 7,14MHz, αλλά με ανάλυση 160x100 pixels και 12fps ή, στην καλύτερη περίπτωση, 256x128 pixels και 12fps. Και η ποιότητα - έχεις δει, φαντάζομαι - γενικά δεν είναι καν συγκρίσιμη με αυτή του Atari!

      Δεν λέω, αν κάποιοι με τις απαιτούμενες γνώσεις και το απαιτούμενο ταλέντο το προσπαθήσουν σοβαρά, ίσως να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο ή ακόμα και καλύτερο σε stock Amiga. Το θέμα όμως είναι ότι μέχρι τώρα κάτι τέτοιο απλά δεν υπάρχει!

      Α, ρε ST(E) με τα ωραία σου!

      Διαγραφή
    2. Βλέπω ότι κάτω στα σχόλια έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση από αρκετούς Amiga users που ενδιαφέρονται να αναλύσουν την τεχνική του, και γιατί όχι να την αντιγράψουν. Είναι μεγάλο πράγμα για ένα μηχάνημα 8Mhz να βγάζει 320x200, 4096 colors, 25fps! Να φανταστούμε εδώ, ότι εκτός από το όριο της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, έχουμε πιθανόν και συμπίεση- αποσυμπίεση video, μετατροπή σε διευρυμένη Hi-color video παλέτα (για να μην πούμε για τη μεταφορά ήχου). Ο κώδικας είναι state of art και σίγουρα η CPU θα βαράει τρελά usage. Δε ξέρω τι είδους ταχύτητες πετυχαίνει στο δίσκο η OCS Amiga, αλλά τι στην ευχή, δε βλέπω το λόγο να μην είναι και εκεί εφικτό. Γενικά ο Petari-Ppera έχει κάνει πολλά θαύματα, αλλά επειδή έχει κάποιες αντιπάθειες, πολλά από αυτά δεν είναι και πολύ γνωστά.
      Εγώ τη βρίσκω με αυτό:
      http://atariage.com/forums/topic/233961-xenon-2-megablast-with-mega-music/
      Τέρμα η "νωθρή" chip sound που ακούγεται in game! Τώρα μπορούμε να βάλουμε Audio από όποια πηγή θέλουμε (και την Amiga φυσικά) και να παίζει (χωρίς cpu κόστος) η μουσική απευθείας από την SD!
      Εδώ το ίδιο αλλά με λίγο FM αλά Megadrive:
      https://www.youtube.com/watch?v=pHquxhpo8yM

      Διαγραφή
    3. Καλά, τώρα με το Xenon 2 τι μου θύμησες...

      Είναι Σεπτέμβριος του 1989 και δουλεύω στο "ΣΥΜΠΑΝ Computers" στη Στουρνάρα. Η διαμάχη ST-Amiga είναι στα ντουζένια της και ακόμα δεν είναι καθόλου βέβαιο το προς τα πού θα πάει η όλη ιστορία, καθώς ο ST έχει ένα headstart σε σχέση με την Amiga και η 500άρα έχει-δεν έχει κλείσει 2 χρόνια στην αγορά.

      Το λοιπόν, μας έρχονται μια μέρα καινούρια φουρνιά παιχνίδια και μέσα σ' αυτά είναι και το Xenon 2 στον ST. Εγώ τότε ήδη γνώριζα τους Bomb The Bass και το Megablast οπότε, όπως μπορείς να φανταστείς με το που πρωτοφόρτωσα το παιχνίδι έμεινα μαλάκας - και με τη μουσική, αλλά και με το παιχνίδι. Μιλάμε να τα έχω παίξει, "τι μουσικάρα είναι αυτή", "ρε, ο ST δεν υπάρχει μιλάμε" κι άλλα τέτοια ωραία. Καμιά δεκαριά μέρες μετά μας έρχεται και η έκδοση για Amiga και πάω να την τρέξω με τη μία, βέβαιος ότι η version αυτή δεν πρόκειται να φτάνει αυτήν του Atari η οποία, για μένα, ήταν απλά τέλεια. Ε, με το που μπήκε η μουσική - αισθητά καλύτερη απ' ότι στον Atari - ξενέρωσα τη ζωή μου. Μιλάμε για μούτρα μέχρι κάτω, απογοήτευση και τα ρέστα. Ε, μετά έπαιξα και το παιχνίδι και διαπίστωσα ότι στην Amiga - σε αντίθεση με τον Atari - λειτουργεί και το autofire του Tomahawk και άρχισα να διαολοστέλνω και να ρίχνω κατάρες από δω κι από κει! :D

      Διαγραφή
    4. Χα!χα!Χα! Δούλευες στο Σύμπαν Βρε θηρίο;

      Διαγραφή
    5. Ναι, στις παλιές καλές μέρες που κοπιάραμε παιχνίδια σε Amiga, ST και PC και τα πουλούσαμε 5 κατοστάρικα τη δισκέτα (μπορεί να ήταν και 3, δεν θυμάμαι στ' αλήθεια). Δούλευα την περίοδο που κυκλοφόρησαν Xenon 2, Shadow Of The Beast, Battle Squadron και πολλά άλλα ωραία. Και κάθε μεσημέρι τρώγαμε λουκάνικα με πατάτες απ' το "Χρυσό Πουλί" (!) που βρισκόταν Σολωμού και Μπόταση γωνία, απέναντι απ' το Atari Club. Και όλη τη μέρα τα ραδιόφωνα έπαιζαν το Losing My Religion των R.E.M. που μόλις είχε κυκλοφορήσει και ήταν το hit της εποχής. Ωραίοι καιροί, δε λέω!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.