Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Fort Django για Commodore 64

Ένα νέο παιχνίδι κυκλοφόρησε από τον Dr. TerrorZ για τον Commodore 64. Πρόκειται για το Fort Django (καμία σχέση πάντως με την ταινία του Quentin Tarantino), το οποίο, αισθητικά τουλάχιστον, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι.

Τι εννοώ; Ότι ο Dr. TerrorZ έχει χρησιμοποιήσει τα "κανονικά", μεγάλα sprites του 64άρη (29 pixels ύψος, αν θυμάμαι καλά) με ενεργοποιημένο το switch για διπλασιασμό του μεγέθους. Το αποτέλεσμα είναι τα sprites να είναι αφενός χοντροκομμένα και αφετέρου... γιγαντιαία!


Μια άλλη ιδιαιτερότητα του Fort Django (το οποίο πρέπει να μην παραλείψω να αναφέρω ότι είναι shooter με κάποια λιγοστά platform στοιχεία - κάτι σαν Green Beret αλλά χωρίς το scrolling) είναι ότι, πλην των sprites, όλα τα υπόλοιπα γραφικά είναι φτιαγμένα από PETSCII (μόδα κι αυτή ρε παιδάκι μου τον τελευταίο καιρό!). Στοιχείο που ναι μεν αφαιρεί σε κάποια σημεία τη λεπτομέρεια, αλλά από την άλλη προσφέρει ταχύτητα, ελάχιστη κατανάλωση μνήμης και χρήση όλων των διαθέσιμων χρωμάτων ταυτόχρονα.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το Fort Django να είναι μεν ένα αρκετά επαναλαμβανόμενο παιχνίδι (μπες στην οθόνη, σκότωσε τους κακούς, μάζεψε τα χρήματα - αυτό είναι!) αλλά να δείχνει ότι έχει τις δυνατότητες (αν φυσικά το επιθυμεί κι ο Dr. TerrorZ) να εξελιχθεί σε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Αν π.χ. υπήρχε η δυνατότητα συλλογής αντικειμένων (πέραν των χρημάτων), αναβάθμισης των όπλων, έξτρα ζωών κλπ το Fort Django θα είχε άλλο βάθος - σκεφτείτε το βασικά σαν ένα Saboteur χωρίς το puzzle στοιχείο!


Να μην ξεχάσω να αναφέρω την παντελή έλλειψη μουσικής, τα ελάχιστα (ένα;) ηχητικά εφέ, αλλά και την ο-μ-α-λ-ό-τ-α-τ-η κίνηση των γιγαντιαίων sprites: νομίζω ότι είναι καλό κάθε τόσο και λιγάκι κάποια προγράμματα να μας θυμίζουν τις απίστευτες δυνατότητες και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των hardware sprites του Commodore 64 - αν μη τι άλλο, 30τόσα χρόνια τώρα δεν έχω δει πιο ομαλή κίνηση απ' ότι στον C64, ανεξαρτήτως format!

Μπορείτε να κατεβάσετε το παιχνίδι από εδώ. (Πηγή: csdb).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.