Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

NGC 1277: ένας γαλαξίας στον 64άρη σας!

Όπως όλοι (;) γνωρίζουμε, ο NGC 1277 είναι ένας γαλαξίας στον αστερισμό του Περσέα, που δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι και στην γειτονιά μας, καθώς απέχει περίπου 220 εκατομμύρια έτη φωτός από την γη. Ένα τσιγάρο δρόμος. Ίσως λιγάκι περισσότερο...

Δεν θα σας το παίξω έξυπνος υποστηρίζοντας ότι εγώ γνώριζα για τον NGC 1277 εδώ και χρόνια και άλλα τέτοια ωραία. Αντιθέτως, διαπίστωσα την ύπαρξή του με αφορμή ένα demo για τον Commodore 64, που ονομάζεται - ο ευρών κερδίζει χρυσούν ωρολόγιο - ναι, το μαντέψατε, NGC 1277!


Πρόκειται για μία παραγωγή που ξεχωρίζει ευχάριστα για την ροή, τα εφέ, τα γραφικά, το μέγεθος και την (σχετική) πρωτοτυπία της, και η οποία πέρασε μάλλον χωρίς να την προσέξουμε καθώς εμφανίστηκε στα πλαίσια του demoparty Gubbdata. Λεπτομέρεια: όχι του φετινού, αλλά του περσινού!

Το NGC 1277 όπως αναμενόταν από τον τίτλο του έχει "διαστημική" θεματολογία και είναι μία παραγωγή του demogroup Samar Productions. Κι αν σε άλλες χώρες το όνομα του group δεν προκαλεί αστείους συνειρμούς, ε, στην δική μας δεν θα έλεγε κανείς ότι συμβαίνει το ίδιο (ξέρετε, "πώς λέγεται το σαμάρι στα Λαρισέικα;" κι άλλα τέτοια αστεία που σκορπούν γέλιο και ευχαρίστηση σε 6χρονους ακροατές).

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο του NGC 1277 είναι ότι καταλαμβάνει ολόκληρη μία μονάχα πλευρά δισκέτας του 64άρη, γεγονός ιδιαίτερα θετικό αν συνυπολογιστεί η διάρκειά του και η ποικιλία του. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι - σύμφωνα με τους δημιουργούς του - απαιτεί σώνει και καλά SID 8580. Ακούγοντάς το βέβαια (να την πω την κακιούλα μου, ε;) θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι ίσως και να μην χρειάζεται καθόλου soundchip καθώς στην πολυετή ιστορία του Commodore 64 έχουμε απολαύσει πολλές εκατοντάδες υπέροχα SID tunes και soundtracks και αυτό του NGC 1277 σίγουρα δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία...

Πέραν του ηχητικού τομέα πάντως, το NGC 1277 είναι ένα πολύ ωραίο demo, που σίγουρα αξίζει της προσοχής σας, έστω και για τα λίγα λεπτά που απαιτούνται προκειμένου να παρακολουθήσετε το video. Αν θέλετε να το τρέξετε οι ίδιοι (και πολύ καλά θα κάνετε), κατεβάστε το από εδώ. Have fun!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.