Λοιπόν, να ξεκινήσω ξεκαθαρίζοντας κάτι: δεν με νοιάζει που η Vampire είναι μια FPGA λύση και δεν βασίζεται σε πραγματικό, μεσήλικα και ολίγον σιτεμένο 680x0 (αφήστε που δεν υπήρξε ποτέ και ο... 68080, πού να τον βρεις σε real thing;). Βασικά, η οπτική μου - και στην οποία κατέληξα και καταστάλαξα μετά από πολλά χρόνια πειραματισμών με πολύ hardware και αρκετό software και ασπαζόμενος συμβουλές σοφών Αμιγκάδων - είναι πως "αν κάτι μοιάζει με Amiga και συμπεριφέρεται σαν Amiga, τότε (για μένα) είναι Amiga".
Είμαι αντίθετος της λογικής που πρεσβεύει ότι όποιοι χρησιμοποιούν εξομοιωτές είναι "γιαλαντζί" retro lovers, σε αντίθεση με τους άλλους, τους σκληροπυρηνικούς, που γράφουν μόνο σε πληκτρολόγιο μεμβράνης από ZX81 και γυρνάνε τις κασέτες στην αρχή με το στυλό. Και οι μεν και οι δε τα retro μηχανάκια γουστάρουν, και ο καθένας ασχολείται με τον τρόπο του. Δηλαδή, θα έπρεπε ας πούμε να υπάρχει Commodoreόμετρο και όσοι έχουν πραγματικούς 64άρηδες να το τερματίζουν ενώ όσοι χρησιμοποιούν - ας πούμε - TheC64 να είναι στην τελευταία κλίμακα και να αντιμετωπίζονται με χλεύη και χαχανητά; Όποιος χρησιμοποιεί αληθινό γομολάστιχα θα θεωρείται Alpha male και θα του ανήκουν όλα τα θηλυκά (να τα χαίρεται by the way, που η μικρότερη θα έχει συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής) και όποιος "την βρίσκει" με τον Spectaculator θα τη βγάζει με... χερογλύκανο;
Βλακείες. Σα να λέμε ότι ο Richard Lowenstein (Reshoot, Reshoot-R, Reshoot Proxima) είναι λιγότερο Αμιγκάς από τον Γιωργάκη από τα Σεπόλια επειδή ο δεύτερος, παρότι 50άρης που μένει με τη μάνα του, έχει στημένη αληθινή 500άρα και βαζω-βγάζει δισκέτες για να παίζει Mortal Kombat και δεν χρησιμοποιεί iMac όπως ο Γερμανός developer. Αυτή η συλλογιστική είναι σκέτος παραλογισμός αν τα βάλετε κάτω και τα κάνετε πενηνταράκια, γι' αυτό ας μην ξανακούσουμε ότι η Vampire "δεν είναι κανονικός accelerator" και ας επιστρέψουμε στο θέμα μας...
Η Vampire λοιπόν (βάλτε όποια Vampire θέλετε, δεν θα κολλήσουμε σ' αυτό) θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελεί το υπέρτατο δώρο για οποιονδήποτε Αμιγκά επιθυμεί να "τουμπανιάσει" το μηχάνημά του. Κοστίζει καινούρια πάνω-κάτω όσο μια μεταχειρισμένη Blizzard 1230, που πιθανότατα έχει περάσει από τις μισές Α1200 του πλανήτη και την έχουν αγγίξει περισσότερα χέρια απ' όσα έχει κάνει χειραψίες ο μέσος πολιτικός. Και όσο για την επεξεργαστική ισχύ δεν το συζητάμε, κάθε σύγκριση θα βγάλει τον κλασικό και πολυαγαπημένο accelerator τελευταίο, μίλια πίσω από την νέα και ωραία Vampire. Άρα, αν κάποιος πρόκειται να βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη (γίνεται κι αλλιώς;) για να ψωνίσει επιταχυντή για την Amiga του, η επιλογή της Vampire είναι μάλλον μονόδρομος τώρα πια που το διάστημα που μεσολαβεί από την παραγγελία μέχρι την αποστολή αυτής κυμαίνεται στους 2-6 μήνες...
Κι εδώ είναι που φτάνουμε στο ζουμί της όλης ιστορίας, φίλες και φίλοι. ΟΚ, την πήραμε την Vampire, την εγκαταστήσαμε στην Amiga μας, τώρα τι κάνουμε; Το προφανές και αναμενόμενο είναι αυτό που κάνουν άπαντες, να πειραματιστούμε δηλαδή (ή, ακριβέστερα, να επιδείξουμε στους άλλους) όλα τα καλούδια που έχει μέσα η CF καρτούλα της οποίας το image file μας προμήθευσε η Apollo Team. Παιχνίδια, τραγούδια, videos, εφαρμογές, ένα σκασμό πράγματα έχουν βάλει εκεί μέσα - ώρα να έχουμε να τα ψάξουμε.
Όταν όμως περάσει λίγος καιρός και τελειώσει ο μήνας του μέλιτος, τότε τι γίνεται; Διαπιστώνουμε ότι έχουμε στα χέρια μας μία classic Amiga με ισχύ πρωτόγνωρη για την πλατφόρμα. Ωραία. Και γαμώ. Και τι θα την κάνουμε αυτή την ισχύ; Εδώ σε θέλω μάστορα: με λειτουργικό σύστημα του προηγούμενου αιώνα (προσοχή, δεν πρόκειται για υπερβολή) και εφαρμογές της ίδιας εποχής πού μπορεί να πάει κανείς; Σκεφτείτε ένα PC με CPU με 48 πυρήνες και 128GB RAM, το οποίο τρέχει... Windows 98! Τι να το κάνεις; Κατά την ταπεινή μου άποψη, το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την Vampire: όσο είσαι δεμένος σε ένα λειτουργικό των 90s και δεν έχεις web browser και office suite, οι επιλογές σου περιορίζονται στα... διαμάντια της προηγούμενης χιλιετίας. Και εύλογα διερωτάται κανείς: "ναι, αλλά αυτά δεν έτρεχαν και σε 68000-68020-68030-68040-68060; Τι να την κάνω την Vampire;". Και πράγματι, έτσι νομίζω ότι είναι. Καλή η ιπποδύναμη της καρτούλας, αλλά ολίγον τι άχρηστη. Δεν λέω, πριν από 20 χρόνια θα έκανε τη διαφορά - και απέναντι στα PCs, μάλιστα -, αλλά τώρα; Και δεν είναι να πει κανείς ότι η Vampire χαρίζει την απόλυτη (speed-wise) Αμιγκική εμπειρία, γιατί τότε τι να πει ένα καλό setup του MorphOS σε κάποιο PowerPC based Mac; Τι να πουν οι nextgen X1000 και X5000; Ματαιότης ματαιοτήτων λοιπόν, τα πάντα ματαιότης όσον αφορά τον ταχύτερο accelerator για classic Amiga.
Εκτός εάν...
Εκτός αν δούμε την όλη υπόθεση υπό άλλο πρίσμα. Αντί να σκεφτόμαστε την Vampire ως το μέσο για να ταξιδέψουμε σε νέους κόσμους με την Amiga (αυτό το τρένο έχει φύγει εδώ και χρόνια), γιατί δεν την αντιμετωπίζουμε για αυτό που είναι; Δηλαδή, έναν accelerator με την καλύτερη σχέση τιμής προς απόδοση της αγοράς! Ναι, καμία Blizzard, κανένας Apollo και κανένας ACA δεν συμφέρει περισσότερο από την Vampire: έχουν παρόμοιες - ή και ακριβότερες - τιμές, είναι χιλιομεταχειρισμένα προϊόντα 25-30 χρόνων (όχι ο ACA, χαζά!), και, στην καλύτερη, έχουν το 1/3 της επεξεργαστικής ισχύος της Vamp! Οπότε, ακόμα και για WHDLoad που λέει ο λόγος, πιο πολύ συμφέρει να πάρει κανείς Vampire παρά οτιδήποτε άλλο! Και μην ακούσω βλακείες του τύπου "ναι, αλλά κολλάει το slave του James Pond 3!": τρέχει Quake και Duke Nuke 'em (και πολλά άλλα), θα σας αποζημιώσει με αυτά!
Συμπερασματικά, και για να το συνοψίσουμε και λιγάκι το πράγμα, η Vampire δεν θα ξαναζωντανέψει τον κόσμο της Amiga, δεν θα φέρει δεκάδες developers στην πλατφόρμα και δεν πρόκειται να κάνει την πάλαι ποτέ Μεγάλη Κυρία το μηχάνημα που θα χρησιμοποιείτε για τις καθημερινές υπολογιστικές σας ανάγκες. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, οπότε μην μεγαλοπιάνεστε και μην προβληματίζεστε που το Facebook δεν παίζει με τον iBrowse: και που παίζει το Aminet "ευχαριστώ" να λέτε. Είναι παντελώς μάταιο να προσπαθεί κανείς (ή, έστω, απλώς να ελπίζει) για πράγματα για τα οποία ούτε η Amiga αλλά ούτε και η Vampire φτιάχτηκαν. Αν όμως θέλετε έναν accelerator που δεν θα δουλεύει στο 100% του κάθε φορά που απλά θα προσπαθείτε να κάνετε browsing σε κάποιο directory με πολλά αρχεία, αν θέλετε φρέσκο πράγμα σε λογική τιμή, υψηλές αναλύσεις, ευρύχωρα αποθηκευτικά μέσα, πολλή μνήμη και, ρε παιδάκι μου, για πρώτη φορά στα Αμιγκικά χρονικά, έναν "αέρα" σε υπολογιστικούς πόρους, τότε η Vamp είναι η καλύτερη επιλογή. Και όχι, δεν θα σας κάνει λιγότερο Αμιγκάδες απ' ότι είναι αυτοί που έχουν Blizzard!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.