Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ο C64 είναι εδώ! (χμμμ, όχι ακριβώς)

Ίσως κάποιοι από εσάς να θυμάστε ότι αυτές τις ημέρες επρόκειτο να κυκλοφορήσει παγκοσμίως ο TheC64, ο full sized διάδοχος του C64 Mini που σας είχα παρουσιάσει στο παρελθόν. Λοιπόν, το μηχάνημα είναι έτοιμο, και μπορείτε να το αποκτήσετε. Ή, μάλλον, όχι. Ή, και ναι, και όχι. Ή, ίσως...

Εντάξει, ας αφήσω τις βλακειούλες και ας γράψω τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Λοιπόν, τον TheC64 ΔΕΝ μπορείτε προς το παρόν να πάτε σε ένα μαγαζί και να τον αγοράσετε όπως μας είχαν υποσχεθεί, έναντι 119,99€. Θα πρέπει, δυστυχώς, να περιμένετε περίπου ένα μήνα για να κάνετε κάτι τέτοιο. Από την άλλη ναι, το μηχάνημα είναι έτοιμο και κάποιοι τυχεροί το έχουν ήδη στα χέρια τους!


Βλέπετε, καθώς η όλη ιστορία με τον TheC64 ξεκίνησε ως Kickstarter campaign, όσοι στήριξαν εξαρχής το μηχάνημα με τον οβολό τους, θα είναι και οι πρώτοι που θα το πάρουν στα χέρια τους, κάτι το οποίο φυσικά είναι και το πλέον δίκαιο. Έτσι, ναι μεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το εξαιρετικό και άκρως ενδιαφέρον blog (σλουρπ, σλουρπ) κάποιες χιλιάδες μηχανήματα έτοιμα, αλλά αυτά είναι ήδη στον δρόμο για τους - ήδη γνωστούς - ιδιοκτήτες τους. Εσείς και εγώ θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή για το διάστημα μετά τις γιορτές...

Επειδή όμως ένας - έστω και emulated - ολοκαίνουριος Commodore 64 με λειτουργικότατο, πλήρους μεγέθους πληκτρολόγιο και τη δυνατότητα να μετατρέπεται όποια στιγμή το θελήσουμε σε VIC-20 (!) σίγουρα έχει το ενδιαφέρον του, μπορείτε να πάρετε μία πρώτη δόση από τον TheC64 από το παρακάτω σύντομο video review (courtesy of the Retro Shed):


10 σχόλια:

  1. Από το video δείχνει παραπάνω από ενδιαφέρον. Αν το firmware είναι τόσο καλό ώστε να παίζει σχεδόν τα πάντα από τον παλιό καλό C64, είναι μια εξαιρετική επιλογή αντί του original με την έννοια ότι δεν μπλέκεις με hardware 30+ ετών, συν τα καλούδια του νεότερου (HDMI, USB κτλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, το emulation - όπως και στο C64 Mini, άλλωστε - μια χαρά θα είναι. Το θέμα είναι τι κάνεις με τα multipart παιχνίδια σε κασέτα και με τα multidisk παιχνίδια & demos σε δισκέτα. Όπως επίσης θα ήταν χρήσιμο το να γίνονται mount τα images από cartridges. Α, και η μνήμη του VIC-20: μόνο 5Κ; Γιατί να μην έχει και μία επέκταση από 3Κ-32Κ; Θεωρώ ότι αυτό το τελευταίο πάντως σίγουρα θα το φτιάξουν σε μελλοντικό firmware upgrade...

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μέχρι σήμερα με C64, παρόλα αυτά είναι το επόμενο μηχάνημα που θέλω να πιάσω στα χέρια. Όπως πιθανόν φαντάζεσαι δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς με τα multipart, multidisk. Εικάζω μιλάμε για images που είναι σε 2 ή περισσότερες κασέτες, δισκέτες (whatever) όπου αυτή τη στιγμή το λογισμικό του δεν φορτώνει περισσότερα από ένα images στη μνήμη. Για τη RAM του VIC και εγώ θεωρώ - χωρίς να γνωρίζω ότι σε μελλοντικό update λογικά θα το δούμε. Το ίδιο θέλω να πιστεύω και για τα images, δεν είναι κάτι extreme θεωρητικά.

      Διαγραφή
    3. Ναι, φίλε, καλά το κατάλαβες το θέμα με τα images. Η ιστορία με τις multipart κασέτες δεν νοιάζει κανέναν ιδιαίτερα, αφού τα παιχνίδια αυτά ως επί το πλείστον έχουν μεταφερθεί σε disk images, που τρέχουν κανονικότατα στα TheC64 και C64 Mini. Το όλο θέμα έχει να κάνει με τους τίτλους που είναι πάνω από μία πλευρά δισκέτας, εκεί όπου έρχεται στο μυαλό μία μαγική λεξούλα: demos! Ναι, δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των αριστουργημάτων της C64 demoscene, παλιών και νέων, καταλαμβάνει πάνω από μία πλευρές δισκέτας και, δυστυχώς, τα TheC64 και C64 Mini μέχρι στιγμής δεν δίνουν στους χρήστες τους την δυνατότητα αλλαγής disk image χωρίς επανεκκίνηση του εξομοιωτή. Αν λυθεί αυτό το θέμα, τότε αμφότερα τα TheC64 και C64 Mini θα είναι πλέον ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-έ-ς λύσεις για on the fly εξομοίωση του 64άρη και απόλαυση της τεράστιας software βιβλιοθήκης του που ανανεώνεται καθημερινά!

      Για το θέμα της RAM του VIC-20 νομίζω πως το επόμενο (άντε, το μεθεπόμενο!) firmware update θα το λύσει. Έχει τη σημασία του και αυτό, γιατί και ο VIC είναι αξιόλογο μηχάνημα και έχειο στο παλαμαρέ του αρκετά arcade classics που αξίζουν και με το παραπάνω.

      Διαγραφή
  2. Περιμένω τον δικό μου μέχρι την παρασκευή απο Amazon.uk. Για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ να το δω με καλό μάτι, δυστυχώς. Δεν μου λέει τίποτα για το χόμπι. Από τη στιγμή που δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα περιφερειακά μου με αυτό, είναι απλά ένα gadgetάκι και τίποτε άλλο.
    Αν ήθελα emulation υπάρχουν λύσεις και μάλιστα φθηνότερες. Το ότι θα μοιάζει στον C64 με αφήνει αδιάφορο αφού μιλάμε για emulation ενώ το keyboard παρουσιάζει ενδιαφέρον, εάν και εφόσον θα είναι usb, μόνο για να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό στο Ultimate64!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, δεν σου κρύβω ότι, για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω, ήμουν βέβαιος ότι δεν θα το έβλεπες με καλό μάτι! :D

      Απλά, keep in mind ότι από ένα μηχάνημα - και πόσο μάλλον από ένα hobby - δεν έχουν όλοι τις ίδιες απαιτήσεις και δεν ψάχνουν όλοι το ίδιο πράγμα. Έτσι, όπως δεν ικανοποιεί εσένα, μπορεί κάποιους να τους κάνει να πετούν τη σκούφια τους, καθώς, από μία συγκεκριμένη οπτική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ιδανική λύση μεταξύ του "κρύου" emulation και του υπερτιμημένου πλέον και με πολλά προβλήματα (οθόνη, αποθηκευτικό μέσο, χειριστήριο) real thing...

      Δεν λέω ότι σώνει και καλά ασπάζομαι αυτή την άποψη, αλλά σίγουρα βρίσκω θετικά ΚΑΙ στο emulation ΚΑΙ στον TheC64 (όπως και στο C64 Mini) αλλά, φυσικά, ΚΑΙ στον πραγματικό 64άρη...

      Διαγραφή
    2. Κοίτα, δεν βρίσκω κανένα κακό στο emulation. Αντιθέτως, το βρίσκω εξαιρετικά χρήσιμο και εξάλλου το χρησιμοποιώ καθημερινά καθώς λόγω έλλειψης χώρου δεν μπορώ να έχω στημένα ανά πάσα στιγμή τα μηχανήματα που με ενδιαφέρουν.
      Απλά δεν βρίσκω λόγο στο συνδυασμό emulation με case, πληκτρολόγια κλπ. Πάντα στα πλαίσια που αφορά το χόμπι μας εννοώ, καθώς βασικό σημείο αναφοράς είναι (κατά τη δική μου προσέγγιση τουλάχιστον) η δυνατότητα να χρησιμοποιείται το μηχάνημα όπως και τότε. Δεν το σνομπάρω, απλά δεν το βρίσκω εντός των πλαισίων του χόμπι.
      Για κάποιον ασφαλώς που θέλει ντε και καλά να έχει κάτι που να μοιάζει με C64 είναι οπωσδήποτε μια λύση και προτεινόμενη αγορά. Αλλά είναι πολύ περιορισμένη η αίσθηση που προσφέρει και δε νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί "νέος C64" ή κάτι σχετικό.

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη, κατά την προσωπική μου άποψη, το ότι πρόκειται για emulation και όχι για κάποια υλοποίηση FPGA ελάχιστη σημασία έχει, καθώς η αίσθηση που δίνει στον μέσο χρήστη είναι σε γενικές γραμμές η ίδια. Το σημαντικό κατ' εμέ είναι το case και το πληκτρολόγιο, καθώς και η δυνατότητα που δίνει στον οποιονδήποτε να μπει εύκολα, φτηνά και άκοπα στο σύμπαν και την εμπειρία του 64άρη.

      Γιατί, μπορεί εμείς να αγοράζουμε π.χ. το real thing, αλλά το TheC64 παίζει όπως είναι out of the box, δεν χρειάζεται τίποτα έξτρα, λειτουργεί με τις καινούριες οθόνες, έρχεται μαζί με χειριστήριο, μπορεί να "γυρίσει" σε VIC-20 και με κάθε firmware upgrade θα γίνεται όλο και καλύτερο. So, what's not to like? ;-)

      Για κάποιον νέο στο hobby, από το να δώσει 50€-80€ για έναν 64άρη, 40€ για ένα SD2IEC, 30€-100€ για ένα joystick και πάλι να μην τα τρέχει όλα, ε, μάλλον συμφέρει. Α, ξέχασα και την αλλαγή τροφοδοτικού, το Lumafix και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα χρειαστεί!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.