Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Numen για τα 8μπιτα Atari

Τον τελευταίο καιρό όποιος ασχολείται έστω και επιδερμικά με το retro computing αποκλείεται να μην έχει πάρει χαμπάρι το πόσο ζεστά έχει αγκαλιάσει η παγκόσμια retro community τα 8μπιτα Atari. Ίσως επειδή σχεδόν άπαντες νιώθουν ότι έχουν δει όσα είχαν να τους δείξουν οι "κλασικοί" Commodore 64, Sinclair ZX Spectrum και Amstrad CPC (μέγα λάθος, αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα) και αποφάσισαν να καταπιαστούν με μια "νέα", σχετικά ανεξερεύνητη πλατφόρμα. Και, μεταξύ μας, ποια είναι πιο κατάλληλη από τον πρόγονο της Amiga, την οικογένεια των υπολογιστών που χτίστηκε πάνω σε ένα άλλο, παλαιότερο custom chipset του μοναδικού Jay Miner;


Έτσι λοιπόν, θα παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα της retro σκηνής διεθνώς θα διαπιστώσετε άκοπα ότι όλο και περισσότερα παλιά παιχνίδια μεταφέρονται στα 8μπιτα Atari, όλο και περισσότερο νέο hardware κυκλοφορεί και όλο και περισσότερες φρέσκες ιδέες υλοποιούνται στην πλατφόρμα υπό τη μορφή λογισμικού και υλισμικού.

Ψάχνοντας κι εγώ να βρω τι επιτέλους μπορούν να κάνουν αυτά τα "μικρά" Atari, έπεσα πάνω σε ένα αρκετά παλιό demo, από το 2002, το Numen. Το περί ου ο λόγος demo διαπίστωσα ότι θεωρείται από τα καλύτερα και πλέον κλασικά για τα 8bit Atari και, πράγματι, είναι αρκετά εντυπωσιακό. Και αυτό διότι αποτελεί στην ουσία μια συλλογή από όλα σχεδόν τα εφέ που θεωρούνται εκ των ουκ άνευ στα demos - ειδικά στα 8μπιτα μηχανήματα - και τα οποία δείχνουν πόσο καλά μπορούν να υλοποιηθούν στην πρώτη οικογένεια home computers που οφείλει την ύπαρξή της στον Jay Miner.


Το Numen είναι αρκετά απαιτητικό σε πόρους ("ζητάει" τουλάχιστον 320ΚΒ μνήμης - διορθώστε με αν κατάλαβα λάθος -, PAL ANTIC και floppy disk drive ή σκληρό δίσκο ή κάποιο "υποκατάστατο" αυτών), οφείλει την ύπαρξή του στην έμπνευση, το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά των μελών του group taQuart και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Ή, ακόμα πιο απλά, να το δείτε παρακάτω!


6 σχόλια:

  1. Έτσι είναι, όπως τα γράφεις Πάνο! Εντυπωσιακό μεν, αδηφάγο σε μνήμη δε. Για κάτι τέτοια γούστα "ξηλωθήκαμε" σε Antonia και λοιπές, σύγχρονες τεχνολογικές "ομορφιές". Πραγματικά όμως αξίζει! Αξίζει να εξερευνάς και να απορείς..."Μα πως μου είχαν διαφύγει όλα αυτά τα θαυμαστά, όλα αυτά τα χρόνια!" ...Ναι, μαζί με τα "καινούργια", ανακαλύπτω έναν ολόκληρο "παλιό" (!) κόσμο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, σας καταλαβαίνω απόλυτα όλους εσάς που "το γυρίσατε" στα 8μπιτα Atari το τελευταίο διάστημα: πλατφόρμα με ιδιαίτερα αξιόλογο hardware και παντελώς ανεξερεύνητη (από εμάς, τουλάχιστον) στην εποχή της. Καλύτερα αργά, παρά ποτέ!

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά, το τι ανακαλύπτω καθημερινά για την πλατφόρμα των 8μπιτων Atari δεν μπορώ να το περιγράψω! Οι ώρες με τον "ντοπαρισμένο" 600XL μου περνάνε εξαιρετικά ευχάριστα!
    Όντως, ένας κόσμος που τώρα ανακαλύπτουμε γιατί τόσο καιρό μας είχαν πάρει τα μυαλά (όχι άδικα πάντως) άλλα μηχανήματα, βλ. C64...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το διασκεδάζεις, Δημήτρη. Θα επαναλάβω όσα έγραψα παραπάνω στον Γιώργο, συμπληρώνοντας ότι ο Atari 800 (ο πρώτος, η "σαρκοφάγος") αποτέλεσε επί χρόνια το holy grail των 8μπιτων για μένα. Μέχρι που σταμάτησα να το κυνηγάω γιατί κατάλαβα ότι και να το αποκτήσω δεν πρόκειται να βρω τον χώρο και τον χρόνο για να το χαρώ...

      Διαγραφή
  3. εχει λογικη Jay Miner το μηχανημα και για αυτο κανει θαυματα. Ανεξαρτητα αν ειναι Atari εχει αλλον αερα. ισως και το πιο αξιολογο micro που εβγαλε ποτε. Το Demo ειναι φανταστικο και απο θεμα μουσικης και εφε στο τι μπορει να αναπαραγει μενεις με το στομα ανοιχτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ, Βασίλη να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ο Jay Miner εργαζόταν στην Atari όπου και έφτιαξε το chipset των Atari 400/800. Μερικά χρόνια αργότερα, μαζί με άλλους μηχανικούς δημιούργησε την Amiga (εταιρία) και το chipset στο οποίο βασίστηκαν οι υπολογιστές που κυκλοφόρησε η Commodore. Η τελευταία δεν είχε κάποια ιδιαίτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της Amiga πέραν των χρημάτων που έδωσε (και σε ένα βαθμό κιόλας για να μην την πάρει η Atari). Όλα αυτά τα γράφω ως απάντηση στην πρότασή σου "ανεξάρτητα αν είναι Atari έχει άλλον αέρα" (!). Τι σημαίνει αυτό δηλαδή; Έχουν κάποιο κουσούρι τα Atari που δεν το γνώριζα; Δεν έχουν "αέρα"; Ας είμαστε σοβαροί, μια χαρά μηχανήματα ήταν τα Atari.

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.