Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Ο Wicher έρχεται στο CD32

Πριν από σχεδόν 2 χρόνια (ναι, ο καιρός περνάει απίστευτα γρήγορα) σας είχα γράψει για τον Wicher 500, έναν πολλά υποσχόμενο accelerator για την Amiga 500 (και την Amiga 500 Plus). Τελικά ο Wicher 500 κυκλοφόρησε, όπως και ο Wicher 500i που σίγουρα αποτελούσε καλύτερη λύση, καθώς τοποθετούνταν στο εσωτερικό της Amiga, στο socket του Motorola 68000, αντί να "περισσεύει" από το πλάι, όπως το αρχικό μοντέλο.

Οι επιταχυντές της σειράς Wicher είχαν ανέκαθεν καλές τιμές - καλύτερες από τον ανταγωνισμό, μια φορά - αλλά συνοδεύονταν από 2 ελαττώματα τα οποία, όσο κι αν θέλει δεν μπορεί κανείς να τα αγνοήσει. Το πρώτο ήταν ότι έπρεπε ο αγοραστής να ψάξει μόνος του να βρει επεξεργαστή και μνήμη (και φυσικά να τα πληρώσει) καθώς αυτά δεν παρέχονταν μαζί με τον επιταχυντή (εξ ου και η χαμηλή τιμή του). Το δεύτερο ήταν - και είναι - ακόμα πιο σημαντικό μειονέκτημα, τουλάχιστον για εμένα: τους επιταχυντές Wicher είναι σχεδόν απίθανο να τους βρει κανείς διαθέσιμους και ετοιμοπαράδοτους σε οποιοδήποτε online shop, καθώς συνήθως συναντάμε κάποια threads για την κατασκευή μιας παρτίδας επιταχυντών σε EAB, Amibay κλπ και πρέπει να τους προμηθευτούμε από εκεί κάτι που σίγουρα δεν συνιστά την ιδανικότερη μέθοδο.

Κουβαλώντας λοιπόν τα ίδια κουσούρια με τους προκατόχους του σε λίγες μέρες αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του (το "πού" μόνο οι δημιουργοί του το γνωρίζουν) ο Wicher CD32. Ο εν λόγω επιταχυντής τοποθετείται (φυσικά) σε Amiga CD32 στο οποίο και παρέχει λειτουργικότητα Amiga 1200 καθώς διαθέτει IDE controller αλλά και slot για SIMM EDO μνήμης μέχρι και 16ΜΒ που λειτουργεί ως Fast RAM (ο Wicher CD32 μπορεί να "δει" μέχρι τα περίπου 11ΜΒ από αυτά). Επίσης διαθέτει και clockport για σύνδεση έξτρα περιφερειακών.


Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τσεκάρετε το "επίσημο" website της Retro 7-bit όπου ο Wicher CD32 προς το παρόν αναφέρεται μονάχα ως "νέο" σε 3 γραμμούλες στην δεξιά πλευρά της οθόνης ή σε αυτό εδώ το thread στο ΕΑΒ όπου και ανακοινώθηκε η δημιουργία του. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι - αν καταφέρετε φυσικά να βρείτε και να αγοράσετε τον Wicher CD32 - δεν χρειάζεται αυτή τη φορά να προμηθευτείτε επεξεργαστή (δεν έχει) αλλά μονάχα μνήμη RAM. Κάτι είναι κι αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.