Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

The Pawn demo για τον ZX Spectrum Next

Θυμάμαι το 1986 όταν κυκλοφόρησε το The Pawn για τον Atari ST από μία εταιρία (Magnetic Scrolls) που κανένας δεν είχε μέχρι τότε ξανακούσει, ότι είχε κάνει τρομερή αίσθηση για τα υπέροχα στατικά γραφικά του, όντας ένα εξαίρετο δείγμα graphics adventure game που εκείνο τον καιρό έδειχναν να ρίχνουν στη λήθη οριστικά και αμετάκλητα τα κλασικά text adventures.

Βέβαια, τα πλέον εντυπωσιακά γραφικά του παιχνιδιού δεν τα συναντούσε κανείς την ώρα που έπαιζε αλλά λίγο νωρίτερα: το loading screen ήταν ένα μικρό έργο τέχνης, η πρώτη φορά (και μία από τις ελάχιστες, εδώ που τα λέμε) που συναντούσαμε τα 512 χρώματα του ST να εμφανίζονται ταυτόχρονα στην οθόνη. Φυσικά, το The Pawn είχε κυκλοφορήσει στην πραγματικότητα για πρώτη φορά ένα χρόνο νωρίτερα στον αδικοχαμένο (;) Sinclair QL, αλλά θα έπαιρνα όρκο ότι κανένας δεν το είχε πάρει χαμπάρι τότε!


Πέραν των γραφικών του το The Pawn είχε ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο και έναν καταπληκτικό (για την εποχή, πάντα) text parser που καταλάβαινε σχεδόν... κανονικά αγγλικά! Έτσι, υπήρξε η ζήτηση και κυκλοφόρησε τελικά και σε άλλες πλατφόρμες, όπως ο ZX Spectrum, σαν text adventure αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα να απεικονιστούν με κάποιον τρόπο τα θαυμάσια γραφικά της έκδοσης του Atari ST και της Amiga.

Τώρα πια όμως που έχουμε 2018 και τα αγαπημένο τέκνο του θείου Clive απέκτησε επιτέλους διάδοχο (ZX Spectrum Next) ήρθε η ώρα και για ένα πιο "πλήρες" The Pawn. Με γραφικά, αυτή τη φορά!


Ο χρήστης Stefan123 στο forum του ZX Spectrum Next ανακοίνωσε ότι έφτιαξε μία demo έκδοση του The Pawn για το νέο μηχάνημα. Η έκδοση αυτή (μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ) είναι εν μέρει demo μιας και επιτρέπει τη μετακίνηση του παίκτη στις διάφορες τοποθεσίες της Kerovnia, αλλά καμία αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Ο Stefan123 υποστηρίζει ότι δεν σκοπεύει να ολοκληρώσει την μεταφορά του The Pawn καθώς το παιχνίδι υπόκειται ακόμα και σήμερα σε πνευματικά δικαιώματα και μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησε και σε iOS! Παρόλα αυτά αποτελεί ένα ενδιαφέρον πρώτο δείγμα σε ό,τι έχει να κάνει με τις gaming δυνατότητες του ZX Spectrum Next και σίγουρα ανοίγει την όρεξη σε όλους τους backers του project όπως είναι ο γράφων και... η παρέα του!


Αν από την άλλη δεν έχετε καμία σχέση με όλα αυτά και θέλετε απλά να απολαύσετε το The Pawn σε όλο του το μεγαλείο, απλά ακολουθήστε τον σύνδεσμο και... ξεδώστε!

4 σχόλια:

  1. Όταν το είχα δει, ως φωτογραφίες σε κάποιο ξένο περιοδικό και πολύ πριν την κυκλοφορία του σε real thing, είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό. Ακριβώς ίδια αντίδραση με το "Defender of the crown".

    Όταν το είχα βρει (ανεξαρτήτου συστήματος) σε γνωστές συλλογές που κυκλοφορούν σε τορεντάδικα, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να το τρέξω αφενός μεν σε emulator, αφετέρου δε σε real thing (που είχα ως απωθημένο)

    Τώρα που το ξαναβλέπω, αν και δεν προβλέπω να αποκτήσω σύντομα κάποιον Next, θα ήθελα πραγματικά να ευχηθώ κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει όπως του αρμόζει. Νομίζω ότι θα αποτελέσει ακόμη ένα διαμάντι στην κορώνα που ακούει στο όνομα Next.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά φίλε, είναι μάλλον δύσκολο για κάποιον να κατανοήσει αυτόν τον εντυπωσιασμό και την προσμονή που είχαν δημιουργήσει στη γενιά μας τα screenshots του The Pawn στα περιοδικά της εποχής προτού αυτό κυκλοφορήσει! Ρομαντικές εποχές, ένα και μόνο κακοτυπωμένο screenshot θα μπορούσε να οδηγήσει σε μήνες αναμονής για ένα adventure game ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να μην γνωρίζαμε καν υποτυπώδη Αγγλικά!

      Aaaah, those were the days!

      Πάντως και εγώ συμφωνώ μαζί σου, αφού ο άνθρωπος το έφτασε σε αυτό το σημείο ας κάνει μια συμφωνία με όποιον έχει τα διακιώματα να το ολοκληρώσει. Κρίμα θα είναι να μείνει εδώ...

      Διαγραφή
  2. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις φωτογραφίες του παιχνιδιού που είχα δει στο Pixel.
    Μου έκαναν τόση εντύπωση που είναι χαραγμένες στον φλοιό του εγκεφάλου μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα! Πέστο ψέματα!

      Πλάκα-πλάκα, αυτή την πληροφόρηση είχαμε τότε, το PIXEL το είχαμε πάνω από την Βίβλο, ήμασταν και μικροί και εντυπωσιαζόμασταν εύκολα, ε, δεν ήθελε και πολύ!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.