Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια - και με δεδομένες τις ευκολίες που προσφέρει το Internet - κάποιοι δημιουργικοί νοσταλγοί άλλων, πιο αγνών (;) εποχών "σήκωσαν" δεκάδες BBSs στις οποίες μπορούμε να συνδεθούμε χρησιμοποιώντας retro υπολογιστές, αρκεί αυτοί με κάποιον τρόπο να μπορούν να "δικτυωθούν".
Ιδανικά μηχανήματα για αυτή τη χρήση είναι οι Amiga, Atari ST, και τα παλαιότερα PCs καθώς διαθέτουν σειριακές θύρες και 80στηλη απεικόνιση. Αυτό όμως δεν περιορίζει σώνει και καλά μόνο σε αυτά τα formats την χρήση των πάλαι ποτέ πολυαγαπημένων Bulletin Board Systems καθώς, αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να φτιάξει μία BBS που να απευθύνεται και σε χρήστες μηχανημάτων με λιγότερες από 80 στήλες χαρακτήρων, όπως για παράδειγμα είναι οι 40στηλοι Commodore 64, 16 και Plus/4 και η 8bit οικογένεια υπολογιστών της Atari. Μάλιστα, ο Commodore 64 έχει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα να συνδεθεί σε τοπικό δίκτυο μέσω Ethernet, καθώς έχουν κυκλοφορήσει αρκετές "λύσεις" τέτοιου τύπου.
Πριν από 2 χρόνια περίπου κυκλοφόρησε και ένα interface που συνδέεται στο user port του δημοφιλούς 8μπιτου υπολογιστή και το οποίο επιτρέπει σε αυτόν να συνδεθεί σε δίκτυο με ασύρματο τρόπο, καθώς στην ουσία πρόκειται για μία κάρτα WiFi. Το αστείο ήταν ότι το εν λόγω interface μπορούσε να συνδεθεί και να λειτουργήσει ακόμα και στον πρόγονο του 64άρη, τον VIC-20, που διέθετε ακριβώς το ίδιο user port.
Ενώ όμως ο Commodore 64 είχε στο ρεπερτόριό του εφαρμογές τύπου Terminal (σιγά μην και δεν είχε!) που του έδιναν τη δυνατότητα να "σερφάρει" σε κάποια BBS στο Διαδίκτυο, ο VIC-20 δεν χαιρόταν τέτοιες πολυτέλειες, αφού η μπογιά του είχε περάσει και η μόδα του είχε παρέλθει αρκετό καιρό πριν αρχίσουν να γίνονται δημοφιλείς οι BBS. Ποτέ μην λες ποτέ όμως, σύμφωνα με το γνωστό κλισέ κι αυτό γιατί ήρθε η εφαρμογή που θα καλύψει αυτό ακριβώς το κενό!
Δεν θα την χαρακτήριζα βέβαια ακριβώς και ως "killer application" καθώς δεν βλέπω στο άμεσο μέλλον δεκάδες ανθρώπους να τρέχουν να προμηθευτούν VIC-20, επεκτάσεις μνήμης (ναι, χρειάζονται) και WiFi interfaces προκειμένου να γευτούν τις χαρές των Bulletin Board Systems, αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι μια πολύ "ιδιαίτερη" προσθήκη στην software library του original "ψωμιέρα".
Το πρόγραμμα στο οποία αναφέρομαι ονομάζεται NinjaTerm (ναι, αμέ, πώς!), έχει φτάσει στην έκδοση 1.0.0 και υπόσχεται να χαρίσει στον VIC σας λειτουργικότητα που δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα! Χρειάζεται μία επέκταση μνήμης των 16ΚΒ ή μεγαλύτερη (τρέχτε για Penultimate cartridges!), χρησιμοποιεί τα fonts του Commodore 64 για μεγαλύτερη ευκρίνεια και σωστότερη απεικόνιση και είναι μάλλον η πρώτη φορά μέχρι σήμερα που υπολογιστής με text mode 23 γραμμών των 22 (!) χαρακτήρων αποκτά τη δυνατότητα Terminal εφαρμογής.
Μπορείτε να κατεβάσετε το NinjaTerm από εδώ. Να δούμε πού θα βρείτε κάρτα δικτύου, though...
Πολύ ενδιαφέροντα Πάνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να πω ότι κι εγώ τώρα τελευταία άρχισα να ψιλοασχολούμαι με το σπορ. Αν μη τι άλλο, πέρα από καθαρή νοσταλγία, σε αυτές τις BBSs μπορεί κάποιος μυημένος να βρει πολύ ενδιαφέροντα πραγματάκια, καλά κρυμμένα από τα βουλιμικά μάτια των πολλών (που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην scene).
Anyway...μπήκα να ρίξω μια ματιά στην τιμή του WiFi modem και έχασα το φως μου... $150, plus $20 for the USB programmer (highly recommended) and flat rate $10 shipping worldwide.
Μάλιστα. Εγώ δεν...παρόλα αυτά όμως πουλάει σαν τρελό...Oh! Well, dear! ;-)
Απλά, δεν έχω καταλάβει εάν τυχόν έχουν κυκλοφορήσει και άλλες παραλλαγές του WiFi modem σε φθηνότερη τιμή γιατί νομίζω ότι το project είναι open source. Όπως και να 'χει, για τον 64άρη υπάρχουν και άλλες λύσεις για δικτύωση. Για τον κακομοίρη τον VIC δεν είμαι και τόσο σίγουρος...
ΔιαγραφήΠάντως ναι, καλή φάση οι BBS - θυμάμαι επί χρόνια να "στήνω" διάφορες και να τις γεμίζω με περιεχόμενο. Δώρο άδωρο βέβαια από τη στιγμή που δεν είχα dedicated τηλεφωνική γραμμή καμία ώρα της μέρας εκείνα τα χρόνια!