Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Still Rising demo για Amstrad CPC

Το group Vanity δεν είναι άγνωστο στους χρήστες των Amstrad CPC, καθώς το όνομα αυτού είναι συνδεδεμένο με διάφορες εντυπωσιακές παραγωγές τα τελευταία χρόνια. Μία απ' αυτές είναι και το αντικείμενο της ανάρτησης που διαβάζετε και ονομάζεται Still Rising.

Το Still Rising εμφανίστηκε στο demoparty Revision του 2013 όπου και κατέλαβε την 2η θέση στην κατηγορία των oldskool demos, πίσω μονάχα από το Rink a Dink: REDUX για Amiga (γιατί;). Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό demo - τολμώ να πω το καλύτερο που έχω δει σε Amstrad CPC μετά το καταπληκτικό-μοναδικό-απίστευτο-ανεπανάληπτο Batman Forever.

Οι Vanity μας συστήνουν να τρέξουμε το Still Rising σε πραγματικό Amstrad CPC (τρέχει σε όλα τα μοντέλα) και όχι σε εξομοιωτή, καθώς καταστρέφεται η οπτικοακουστική εμπειρία. Αν και δεν είχα τη δυνατότητα να το δοκιμάσω, οφείλω να ομολογήσω ότι τους πιστεύω καθώς σε κάποια σημεία το dithering απλά... σκοτώνει, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαβάσουμε το κείμενο στην οθόνη! Το αυτό ισχύει και με τον ήχο, ο οποίος σε ορισμένα parts του demo είναι τόσο ενοχλητικός που σε κάνει να θες απλά να τον χαμηλώσεις! Για να είμαι ειλικρινής σε αυτό το τελευταίο δεν μπορώ να καταλάβω ποια θα είναι η διαφορά τρέχοντας το demo στο real thing, αλλά επιφυλάσσομαι...


Πέρα πάντως από αυτό το θεματάκι που ανέφερα, το Still Rising έχει - σε σημεία - ωραίο soundtrack οπότε θυμηθείτε να το ξαναδυναμώσετε!

Στους τομείς της αισθητικής και των εφέ το demo των Vanity είναι πραγματικά εξαιρετικό καθώς δείχνει αφενός το πόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορεί να δημιουργήσει κανείς στο mode 0 των CPC και, από την άλλη, το πόσο παίζουν στα δάχτυλα το hardware τα μέλη του group. Ειδικά στον zoom-textscroller και στο σημείο με το... Pong (!) δίνεται η εντύπωση ότι χρησιμοποιείται κάποιος hardware scaler που, όπως γνωρίζουμε, ο Amstrad δεν διαθέτει!

Όπως και να 'χει, δείτε το Still Rising - αξίζει και με το παραπάνω. Και, αν έχετε και τα μέσα, κατεβάστε το από εδώ και τρέξτε το σε έναν πραγματικό Amstrad CPC γιατί, let's face it, γι αυτόν φτιάχτηκε!


2 σχόλια:

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.