Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Τα νέα του ZX Spectrum Next

Πριν από λίγες ώρες, όλοι εμείς οι backers του ZX Spectrum Next λάβαμε στα mailboxes μας από ένα email με πολλά (και κυρίως καλά) και ενδιαφέροντα νέα από τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το project, τον Henrique Olifiers. Εν συντομία, αυτά για τα οποία μας ενημέρωσε ο βραζιλιάνος δημιουργός είναι τα παρακάτω:

- Συμβατότητα με τον Pentagon: δουλεύοντας μυστικά, και χωρίς να περιλαμβάνεται στους γνωστοποιημένους στο κοινό στόχους του project, οι Victor Trucco και Fabio Belavenuto έδωσαν στον Next (μερική μέχρι στιγμής) συμβατότητα με τον Pantagon, τον ρώσικο κλώνο του ZX Spectrum 128 με τις πολλές και εντυπωσιακές δυνατότητες.


- Νέα turbo modes: πέραν των γνωστών 7MHz ο ZX Spectrum Next μπορεί πλέον να "ανέβει" στα 14MHz αλλά ακόμη και στα 28MHz. Not bad, not bad at all!


- DMA access: ταχύτερη πρόσβαση σε δίσκο και μνήμη. Όχι ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό για τα παιχνίδια - αυτά που υπάρχουν μέχρι στιγμής, εννοείται - αλλά κάτι που θα παράσχει πολλές και νέες δυνατότητες. Δείτε το παρακάτω εντυπωσιακό video για να πάρετε μια ιδέα:


Ας μην ξεχνάμε ότι ο Next διαθέτει στο οπλοστάσιό του hardware sprites και scrolling background, όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ (και μετά ας ξανασυζητήσουμε το θέμα του port του Ghouls n' Ghosts στον Atari STE, shall we?):


- Παραγωγή των motherboards: μόλις ξεκίνησε η παραγωγή του τελευταίου batch των δοκιμαστικών motherboards. Αυτά θα περάσουν από ενδελεχείς δοκιμές και κατόπιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή των motherboards και η αποστολή τους στους backers, ιδανικά μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

- Κουτί, συσκευασία και manual: όλα προχωρούν βάσει προγράμματος. Ο Rick Dickinson και η ομάδα του, αφού ολοκλήρωσαν τις δοκιμές του πληκτρολογίου, ετοιμάζονται για την κατασκευή των μητρών για τα cases. Το εγχειρίδιο χρήσης του original ZX Spectrum (γραμμένο από τον Steven Vickers, αν θυμάστε) έχει εμπλουτιστεί με τη βοήθεια του Spectrum Next community με όλες τις πληροφορίες και τις δυνατότητες του νέου μηχανήματος και πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του. Από την άλλη, ο σχεδιασμός της συσκευασίας του Next συνεχίζεται ακάθεκτος και, προς το παρόν, οι άνθρωποι πίσω από τον Next έχουν καταλήξει σε αυτό:


Άσχημο δεν το λες μια φορά, έτσι δεν είναι;

- Προβλήματα: λίγα, αλλά καλά. Μεγάλη δυσκολία στην εύρεση βάσεων για τα chips για την επέκταση μνήμης (τελικά όμως βρέθηκαν). Η ισοτιμία της λίρας σε σχέση με τα άλλα νομίσματα (δολάριο, ευρώ) είναι ένα νέο πρόβλημα που προέκυψε, και το οποίο θα έχει κατά πάσα πιθανότητα ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του όλου project κατά μερικές εβδομάδες λόγω της δέσμευσης εξαρτημάτων από διάφορους κατασκευαστές ανά τον κόσμο στις τρέχουσες τιμές.

Αυτά προς το παρόν από τον Henrique Olifiers και τον θαυμαστό - όπως εξελίσσεται - κόσμο του ZX Spectrum Next, του νέου 8μπιτου υπολογιστή που αναμένουμε με αγωνία. Μείνετε συντονισμένοι!

2 σχόλια:

  1. Αμάν!!!
    Αυτό το κουτί έρχεται κατευθείαν από το παρελθόν!!!
    Το λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κουτί είναι υπέροχο - όπως και ο ίδιος ο Next, άλλωστε.

      Το θέμα είναι ότι μπήκαμε Οκτώβριο και ακόμα απ' όσο γνωρίζω δεν έχουν αποσταλλεί τα motherboards που κανονικά ήταν να αποσταλλούν τον Αύγουστο. Βέβαια ο Henrique μας είχε ενημερώσει για την καθυστέρηση, αλλά καλό είναι να βλέπουμε και κάτι χειροπιαστό, έτσι, να ζεσταινόμαστε.

      Γιατί τον Ιανουάριο εγώ περιμένω τον boxed Next μου!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.