Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

{Closure} demo για Atari ST

Αν κάποιος αναρωτιέται πώς περνάω τις λιγοστές και πολύτιμες ώρες ελεύθερου υπολογιστικού χρόνου (ενδιαφέρουσα τοποθέτηση), θα σας πω: ψάχνω για πράγματα που θα με εντυπωσιάσουν. Κάποια είδηση που θα μου κάνει "κλικ", κάποιο παλιό ή νέο παιχνίδι ή κάποιο demo: ειδικά εάν έχεις πολυετή τριβή με τα κλασικά μηχανήματα και γνωρίζεις πάνω-κάτω τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν, είναι μάλλον εύκολο να εντοπίσεις κάτι που έχει όντως αυτό το "κατιτίς παραπάνω" από τον - ας τον πούμε - συρφετό.

Σήμερα λοιπόν, μετά από αρκετή χαμένη ώρα βλέποντας νέα demos για τον Atari STE τα οποία δεν μπορούσα να καταλάβω τι το ιδιαίτερο είχαν και δεν έτρεχαν και σε απλό ST - ναι, δεν υπερβάλλω, μιλάμε για πολλές μετριότητες μαζεμένες -, έπεσα για καλή μου τύχη σε μια παραγωγή του 2015 για τον good old Atari ST (προσέξτε, δεν έχει "Ε") η οποία, ομολογώ ότι με χαροποίησε ιδιαίτερα. Γιατί; Διότι απλά έκανε  αυτό που οφείλει να κάνει το κάθε demo, να σπρώχνει το hardware λίγο (ή πολύ) πέρα από τα όριά του. Το εν λόγω demo λοιπόν ονομάζεται {Closure} και αποτελεί δημιουργία του εκ της παγωμένης Σουηδίας ορμώμενου demo group Sync.

Το {Closure} κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2015 αλλά, ομολογώ ότι δεν το είχα ξανακούσει μέχρι σήμερα. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι ότι, στο χρονικό διάστημα των 6 και κάτι λεπτών που διαρκεί, σπάει τα όρια του γερασμένου hardware του ST ουκ ολίγες φορές: ειδικά η εναλλαγή χρωματικής παλέτας 50 φορές/scanline (!) ή το σημείο προς το τέλος που κουνάει ομαλότατα τόσα πράγματα που ούτε ο καλύτερος blitter δεν θα μπορούσε (υπερβολή, το ξέρω) απλά εντυπωσιάζουν όσους γνωρίζουν τι εστί Atari ST (καλό, το πιάσατε, έτσι;).

Μάλιστα, όπως θα ήταν και το ιδανικό για μένα, το download του demo είναι ένα disk image - τι πιο ωραίο, από άλλες "προσεγγίσεις" που θεωρούν ότι θα έχεις σκληρό δίσκο στο μηχάνημά σου και τρόπο να μεταφέρεις και τα data εκεί; Παρόλο λοιπόν που κατέβασα το {Closure} και το έγραψα άμεσα σε δισκετούλα για να το απολαύσω στον 520STFM μου, ήμουν - ως συνήθως - άτυχος, γιατί το demo απαιτεί 1ΜΒ μνήμης RAM και ο 1040STF μου βρίσκεται εδώ και καιρό στα πιτς! Υπόσχομαι πάντως ότι είναι το πρώτο που θα τρέξω με το που θα τον ξαναπάρω στα χέρια μου (Αντώνη, βόηθα!).

Τέλος η πολυλογία, κάντε το fullscreen και απολαύστε:


7 σχόλια:

  1. Εντυπωσιακό και οργιώδες!
    Καλή ανάρρωση στον 1040 (τι έπαθε);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, μακάρι!

      Κοίτα, αρχικά τον είχα αφήσει στο attraction mode του Lotus Esprit Turbo Challenge, όπου και μετά από 30-45' πέταξε βομβίτσες. Δεν ανησύχησα. Όταν όμως τον ξαναάναψα και είδα μόνο πράσινη οθόνη με λευκό border χωρίς κάτι άλλο και μετά (ξανά) βομβίτσες, κάτι άρχισα να ψυλλιάζομαι! Τελικά διαπίστωσα ότι κάθε φορά που τον άναβα έκανε τα τρελά του (όχι όμως κάθε φορά τα ίδια) και ποτέ δεν ξαναέπαιξε κανονικά.

      Τώρα βρίσκεται στα χέρια ενός φίλου μπας και τον αναστήσει...

      Διαγραφή
  2. Ώρα να ξηλώσεις 16 καλά RAM chips από τον ψόφιο 1040 (έχει αποκλειστεί η περίπτωση προβληματικής RAM;) και να τα μεταμοσχεύσεις στον 520 :P

    (αν το επιτρέπουν οι μητρικές - με τα αναρίθμητα revisions των μητρικών που έκανε η Atari χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, και ανάμεσα στις άλλες αλλαγές δε χρησιμοποιούν όλες τα ίδια RAM chips)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, ο "ψόφιος" 1040STF μέχρι πρότινος δούλευε, οπότε δεν θέλω να τον καταστρέψω έτσι, ελαφρά τη καρδία. Τον έχω δώσει σε έναν φίλο μου που ασχολείται με επισκευές retro motherboards και είμαι most confident ότι θα καταφέρει να μου τον φτιάξει.

      Από την άλλη, μάλλον θα βάλω μια RAM expansion έτσι κι αλλιώς στον 520STFM προκειμένου να τον πάω στα 4ΜΒ. Βλέπουμε...

      Καλά, πάντως, αυτό που γράφεις για τα motherboards της σειράς ST με τα δεκάδες revisions είναι γεγονός: οι άνθρωποι τα άλλαζαν τόσο συχνά που είναι μάλλον απίθανο να πετύχεις 2 ίδια!

      Διαγραφή
    2. Marpet 4 MB (νομίζω την έχουμε ξανασυζητήσει) εδώ:
      http://tinyurl.com/y9cj6xc5
      Απλή πλην τίμια επέκταση 512 KB εδώ (αν και κάτι δε μου πάει καλά στην περιγραφή):
      http://tinyurl.com/yd6tmgoh

      Διαγραφή
  3. Για τα δε motherboards, μια πολύ χοντρική (!) καταγραφή δείχνει:

    ST

    1. Το motherboard του αρχικού 520 ST με θέσεις μόνο για 16 256Kx1 RAM chips (512 KB)
    2. Το motherboard των 520/1040 STF(M ?) με θέσεις για 32 256Kx1 RAM chips σε διάταξη Α (κάτω)
    3. To motherboard των 520/1040 STF(M ?) με θέσεις για 32 256Kx1 RAM chips σε διάταξη Β (πάνω αριστερά), θέση για blitter socket
    4. To (τελευταίο) motherboard των (520 ?)/1040 STF(M ?) με θέσεις για 8 256x4 RAM chips, SMD κολλημένα τα PLCC chips και απλά solder pads αντί για socket holes για τον blitter. Μόνο 2 ROM sockets.

    STE

    5. Το motherboard του αρχικού STE με 2 logic chips κάτω από το "κλουβί" του Shifter και αρκετά wire-bridges. Πιθανότατα η παρτίδα με το "κακό" DMA chip.
    6. Το ίδιο περίπου motherboard αλλά με 3 logic chips κάτω απ' το Shifter, χωρίς wire-bridges.
    7. Ακριβώς το ίδιο design με το 6, αλλά χωρίς blitter που είναι ενσωματωμένος στο superchip GLUE + MMU + blitter πλεον. Οι τρύπες για το socket του blitter είναι κανονικά στη θέση τους και ο blitter μπορεί να ξανατοποθετηθεί (αν αντικατασταθεί το superchip με το παλιότερο GLUE + MMU only). "Καλό" DMA.
    8. (τελευταίο revision) Περίπου το ίδιο design με 7 αλλά μόνο οι τρύπες του blitter socket που λειτουργούν ως via έχουν απομείνει, συνεπώς ξεχωριστός blitter δεν παίζει εδώ. Το DMA chip είναι διαφορετικό (τετράγωνο PLCC αντί μακρόστενο DIP) και κατά πάσα πιθανότητα ο floppy controller είναι ο AJAX της Atari (HD support).

    ...και ποιος ξέρει πόσες μικροπαραλλαγές ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, αν έχουμε χοντρικά να κάνουμε με 4 + 4 revisions, παλεύεται η όλη ιστορία! :D

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα links, αλλά βρήκα εδώ στην Ελλάδα της επέκταση 4ΜΒ της Marpet και θα την πάρω σε πρώτη ευκαιρία. Γενικώς δεν ήθελα να ασχοληθώ με το hardware του μηχανήματος αλλά, αν είναι να το κάνω, ας το κάνω για τα 4ΜΒ, όχι για το 1ΜΒ. Βέβαια, με μία πρώτη σκέψη, οτιδήποτε >1ΜΒ θα μου είναι παντελώς άχρηστο στον STFM, τουλάχιστον όσο δεν έχω Ultrasatan ή κάτι παρόμοιο. Αλλά στο μέλλον σκέφτομαι να αποκτήσω, οπότε ας έχω λύσει το θέμα με τη μνήμη μέχρι τότε καλού-κακού...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.