Σάββατο 1 Απριλίου 2017

A1200 is back!

Έτσι είναι, πενίας τέχνας κατεργάζεται που λέει κι ο σοφός (;) λαός. Σας είχα γράψει παλαιότερα για την Amiga 1200 που απέκτησα κάπου τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη του 2016. Επειδή λοιπόν είχα βάλει ως στόχο να βρω Amiga φθηνά, σε τιμές... 2004, ναι μεν τα κατάφερα πληρώνοντας το ευτελές ποσό των 60€, αλλά, φυσικά, πλήρωσα και το τίμημα της φτήνιας! Ποιο ήταν αυτό; Για δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:



Ναι, αυτό που σκέφτεστε σκέφτηκα κι εγώ: "WTF?". Κάποιος Ιταλός χασάπης είχε φροντίσει να μακελέψει ποικιλοτρόπως την 1200άρα του φίλου μου που μου την πούλησε, πείθοντάς τον πως "έτσι θα είναι καλύτερα". Φυσικά: έχεις ένα μηχάνημα 20+ χρόνων σε άριστη κατάσταση και στο οποίο μπορείς να μεταφέρεις αρχεία μέσω floppy, κάρτας CF και ασύρματου ή ενσύρματου δικτύου κι ο μακαρονοφάγος μακελάρης αποφασίζει να το πετσοκόψει για να του χώσει ένα... CD-ROM! Πού μπορώ να τον βρω τον άνθρωπο να τον ευχαριστήσω; Α, και επίσης, για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα, ο "τεχνικός" αφαίρεσε και τον RF modulator και την έξοδο composite! Γιατί; Έτσι, επειδή μπορούσε!

Αποφάσισα λοιπόν να πιάσω τα μαστορέματα μπας και καταφέρω να σουλουπώσω λιγάκι το μηχάνημα, το οποίο, από λειτουργική άποψη, ήταν ευτυχώς μια χαρά...




Χρησιμοποιώντας έναν χάρακα ως βάση και άφθονο... στόκο (!) άρχισα να καλύπτω το κενό που είχε αφήσει το CD-ROM. Και, όλως παραδόξως, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά!









Τελικά, η δουλειά κουτσά-στραβά έγινε, και η Α1200 μου έδωσε το παρών στο 5ο Amicamp, με αρκετά καλά σουλουπωμένες τις τρύπες της όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες που ακολουθούν:




Όλα καλά, λοιπόν; Δυστυχώς όχι. 3-4 μέρες πριν το Amicamp, το πληκτρολόγιο της Amiga ξαφνικά σταμάτησε να δουλεύει. Εκεί που δούλευαν όλα τα πλήκτρα, ξαφνικά δεν δούλευε κανένα! Δοκίμασα και με άλλο πληκτρολόγιο, αλλά εις μάτην: το πρόβλημα της 1200άρας ήταν προφανώς σοβαρότερο από μια χαλασμένη μεμβράνη πληκτρολογίου...

Σα να μην έφτανε αυτό, την 2η ημέρα του Amicamp - στο οποίο η 1200άρα συμμετείχε για να τρέχει αποκλειστικά... Reshoot και Sensible - χάθηκε και ο ήχος! Ενώ την πρώτη μέρα έπαιζε κανονικότατα, τη 2η απλά... καπούτ! Όλα αυτά έδειχναν ότι είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να πάει το μηχάνημα για ένα ενδελεχές service, στα χέρια κάποιου έμπιστου, έμπειρου και καταρτισμένου τεχνικού (χωρίς εισαγωγικά). Έτσι λοιπόν, έστειλα την Amiga στην Νύμφη του Θερμαϊκού, στον φίλο μου Δημήτρη που είναι γνωστός σε όλους με το nickname του mastergr και του οποίου η φήμη έχει εξαπλωθεί τον τελευταίο καιρό χάρη στις υπέροχες κατασκευές του, ουκ ολίγες εκ των οποίων έχω παρουσιάσει από το παρόν blog στο παρελθόν.

Είμαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω δημόσια ότι ο άνθρωπος το έκανε (ξανά) το θαύμα του - ή, απλά, έκανε παπάδες όπως θα αρεσκόταν να πει και ο ίδιος! Μου έκανε recap όλο το μηχάνημα, μου έφτιαξε το πληκτρολόγιο, μου μετέφερε τον CF connector σε πιο λογική (και αξιόπιστη στη λειτουργία) θέση, μου έφτιαξε τον ήχο, μέχρι και composite έξοδο έβαλε και πάλι στο μηχάνημα!

Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο - κυρίως για να μη φέρω και σε δύσκολη θέση τον Δημήτρη -, αλλά το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να του πω δημόσια ένα μεγάλο "ευχαριστώ" γιατί έχει τις γνώσεις, έχει το μεράκι, έχει την καλή διάθεση να ασχοληθεί με τα πάντα που άπτονται του retro hobby και, κυρίως, είναι ένας πολύ καλός φίλος. Και, εντελώς ειλικρινά, πιστεύω ότι αυτό το τελευταίο τα λέει όλα...

Σας αφήνω λοιπόν με μερικές φωτογραφίες από την Α1200 μου, η οποία, μετά την περιποίηση του Δημήτρη, είναι πλέον από χθες στα χέρια μου και διάγει περίοδο δεύτερης νεότητας!









4 σχόλια:

  1. Μπράβο φίλε μου για την αποκατάσταση της 1200 σου! Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει όλοι να κάνουμε recap τα μηχανήματα μας αν θέλουμε να τα έχουμε για χρόνια σε λειτουργική και όχι μουσειακή κατασταση! Θα το επιχειρήσω στο μέλλον εκτός και αν υποκύψω στην ευκολία των emulators!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Σπύρο για τα καλά σου λόγια!

      Η αλήθεια είναι ότι, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την Amiga, το emulation φαντάζει ως ΠΟΛΥ καλή λύση (το έχω δοκιμάσει επανειλημμένως, δεν το λέω έτσι για να το πω). Το κόστος κτήσης ενός αξιοπρεπούς μηχανήματος για WHDLoad (250-300€ κατ' ελάχιστο) δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό ενός low spec PC ή ενός Raspberry Pi τα οποία, χρησιμοποιώντας composite video έξοδο, μπορούν να φτάσουν το emulation σε αίσθηση πολύ κοντινή αυτής του real thing...

      Φυσικά, αν ήδη διαθέτεις τον απαραίτητο εξοπλισμό, ναι, κάνεις ένα recap και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ο mastergr άλλωστε περιμένει με ζεσταμένα τα κολλητήρια του! :)

      Διαγραφή
  2. Ωχ! Δε τα πάω καλά με τα κολλητήρια και με τους στόκους. Όσες φορές προσπάθησα να κάνω κάτι μόνος μου, τις περισσότερες φορές τα θαλάσσωσα. Ίσως αν ήμουν στη δική σου περίπτωση (και με τη σημερινή επίγνωση της ανεπάρκειας μου), να κοτσάριζα απλά μια λευκή μονωτική ταινία (των ηλεκτρολόγων) για να κλείσω το "όρυγμα" και θα το ξέχναγα. Ζηλεύω επίσης μερικούς που έχουν πρόσβαση σε 3D printer. Οι τύποι αυτοί (έχω δει σε Atari) κατασκευάζουν με ακρίβεια το κομμάτι που θέλουν πετυχαίνοντας άρτια αποτελέσματα. Πάντως τα κατάφερες, η Amiga σου είναι μια χαρά. Να τη χαίρεσαι για πολύ καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμ, εγώ, για κακή μου τύχη, τα πάω καλύτερα με τους στόκους απ' ότι με τα κολλητήρια. Δεν είναι ότι δεν μπορώ να κάνω 5-10 κολλήσεις ή να φτιάξω ένα καλώδιο αν χρειαστεί, αλλά γενικά θα μπορούσα κάλλιστα να χαρακτηριστώ ως "κουλός" στο θέμα των κολλήσεων. Για τη 1200άρα μου τώρα, ο στόκος νομίζω ότι ήταν μονόδρομος με δεδομένη την έκταση της τρύπας. Σε κάποια φάση σκέφτηκα να αγοράσω καινούριο case, αλλά θα μου κόστιζε γύρω στα 55€ μαζί με τα ταχυδρομικά, οπότε θα ξέφευγε το πράγμα...

    Έχεις δίκιο για τους 3D printers, μου δίνουν κι εμένα την εντύπωση ότι πρόκειται για πολύ χρήσιμα μηχανήματα. Ειδικά σε συνδυασμό με έναν 3D scanner, οπότε αποκτάς ένα... φωτοτυπικό αντικειμένων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.