Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Review: The Bear Essentials για Commodore 64

The Bear Essentials (Commodore 64) - Graham Axten/Pond Software
 
 
Η Pond Software είναι ένα καινούριο software house (περσινό;) που έχει ως σκοπό την δημιουργία νέων, ποιοτικών τίτλων για τον Commodore 64. Αν και έχουν κυκλοφορήσει αρκετά παιχνίδια μέχρι σήμερα (Winky Blinky, Super Ski, Bonkey Kong, DOG, Spaceman Splorf: Planet Of Doom κλπ) σχεδόν όλες οι προηγούμενες κυκλοφορίες τους ήταν υπερβολικά απλοϊκές, μέχρι και ως "παιδικές" θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε απαραίτητα με κακά παιχνίδια.

Ο πλέον φιλόδοξος τίτλος της εταιρίας ήταν αναμφίβολα το παιχνίδι που σας παρουσιάζουμε, το The Bear Essentials. Πολύ πριν γίνει πραγματικότητα και κυκλοφορήσει επίσημα, το The Bear Essentials είχε γίνει γνωστό σε πολλούς retro lovers, καθώς screenshots, videos και ειδήσεις σχετικές με αυτό κυκλοφορούσαν ευρέως σε sites, blogs, fora κλπ, δημιουργώντας ένα σχετικό hype αναφορικά με τον (τότε) επερχόμενο τίτλο.
 

Ανταποκρίνεται λοιπόν το The Bear Essentials στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί; Αξίζει να το κατεβάσει κανείς και να ασχοληθεί μαζί του ή, ακόμα περισσότερο, να πληρώσει ώστε να το αποκτήσει σε φυσική κόπια (15 λίρες Αγγλίας με τα ταχυδρομικά πληρωμένα κοστίζει σε δισκέτα 5 ¼"); Για να δούμε…

Από την αρχή (loading screen, αρχική οθόνη παιχνιδιού, πρώτη πίστα) το δημιούργημα του Graham Axten αποδίδει, αν όχι ποιότητα, τουλάχιστον επαγγελματισμό. Είναι μάλλον αδύνατο να εντοπίσει κανείς κάποιο ψεγάδι τέτοιο που να προδίδει ότι το The Bear Essentials δεν είναι προϊόν της gaming βιομηχανίας εκατομμυρίων των 80s αλλά η δουλειά ενός μοναδικού ανθρώπου που διατίθεται για ελεύθερο download. Χωρίς αυτό από την άλλη να σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με τίτλο του επιπέδου και του βεληνεκούς ενός Sanxion, ενός Hyper Sports, ενός Microprose Soccer ή, τέλος πάντων, κάποιου άλλου ονόματος-κολοσσού του παρελθόντος.
 

Αναλαμβάνετε τον ρόλο και τον χειρισμό του (ποιανού άλλου;) αρκούδου Bear ο οποίος, αφού πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι λιάζοντας την τριχωτή κοιλιά του και απολαμβάνοντας τις ομορφιές της άγριας φύσης, τώρα πλέον έχει να κάνει με τη σύζυγό του, η οποία του λέει ορθά-κοφτά πως προκειμένου να τον αφήσει να ξαναμπεί μέσα στην κοινή τους οικία θα πρέπει αυτός να συλλέξει αρκετή τροφή για να βγάλουν τον επερχόμενο χειμώνα, ήτοι 326 μήλα! Τα μήλα αυτά βρίσκονται σκορπισμένα στις (ομολογουμένως αρκετές) πίστες του παιχνιδιού, οι οποίες χωρίζονται σε 6 περιοχές: home, forest, cloudy, rocky, jungle και mining. Ο Bear μπορεί να κινείται ελεύθερα από πίστα σε πίστα και από περιοχή σε περιοχή πλην της mining στην οποία για να εισέλθει πρέπει πρώτα να έχει συμπληρώσει τις υπόλοιπες 5 περιοχές. Το The Bear Essentials είναι ένα καθαρόαιμο platform παιχνίδι, στο οποίο ο ήρωας κινείται αριστερά-δεξιά και πηδάει, προκειμένου να συλλέξει τα μήλα και να αποφύγει τους εχθρούς του. "Ποιους εχθρούς;", είπατε; Μα όλα τα υπόλοιπα πλάσματα του δάσους που έχουν βγει και αυτά στο κυνήγι τροφής για τον χειμώνα (πρέπει να είχαν και αυτά αυστηρές συζύγους). Το όλο concept φυσικά θα θυμίσει σε όσους έχουν ξεπεράσει τα δεύτερα "-άντα" το κλασικό Jet Set Willy του Matthew Smith στον ZX Spectrum, με την Maria να μην αφήνει τον Willy να επιστρέψει στην κρεβατοκάμαρα προτού συλλέξει όλα τα αντικείμενα που βρίσκονταν διάσπαρτα μέσα στο σπίτι.

Τα γραφικά του The Bear Essentials είναι ικανοποιητικότατα ή, για να το θέσουμε πιο σωστά, χωρίς να είναι αριστουργηματικά παρόλα αυτά εκπληρώνουν το σκοπό τους και με το παραπάνω. Τα ingame tunes κυμαίνονται από συμπαθητικά μέχρι πολύ καλά (αλλάζουν σε κάθε περιοχή) και ο χειρισμός του Bear με το joystick στο 2ο port του 64άρη είναι αμεσότατος, χωρίς το παραμικρό ψεγάδι. Η κίνηση του sprite του ήρωά μας είναι ομαλότατη και το ίδιο συμβαίνει και με τα sprites των διαφόρων εχθρών που θα συναντήσουμε ενώ και το collision detection είναι άρτιο. Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν φτάνουν ώστε να καταστήσουν ένα παιχνίδι πραγματικά καλό εάν αυτό είναι ας πούμε ιδιαίτερα εύκολο ή… "παλούκι". Ευτυχώς, στο The Bear Essentials δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς το παιχνίδι δυσκολεύει προοδευτικά, είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό αρκεί να έχετε στο νου σας δύο απλά πραγματάκια: το πρώτο είναι ότι αν κάποιο μήλο πρόκειται να σας στοιχίσει 2-3 ζωές προκειμένου να το συλλέξετε, απλά αγνοήστε το και προχωρήστε στα επόμενα. Και, το δεύτερο είναι ο χρυσός κανόνας όλως των platforms στα οποία καλούμαστε να συλλέξουμε αντικείμενα: υπομονή. Δεν χρειάζονται βιασύνες καθώς δεν υπάρχει χρονικό όριο, συνεπώς περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να κάνετε την κίνησή σας απολαμβάνοντας τα tunes του παιχνιδιού. Ακολουθείστε αυτά τα δύο και να είστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσετε αρκετά το The Bear Essentials - αν μάλιστα βρείτε και κάποιον χάρτη ίσως και να το ολοκληρώσετε, πού ξέρετε;
 

Εν κατακλείδι έχουμε να κάνουμε με μια αξιόλογη δημιουργία, που μπορεί να προσφέρει διασκέδαση και ξενοιασιά, που τόσο χρειάζονται στον καθένα μας στους καιρούς που ζούμε. Συστήνεται ανεπιφύλακτα, έστω και μόνο για δοκιμή. Αν πάλι σας αρέσει, καλό θα είναι να προβείτε στην αγορά μιας φυσικής κόπιας που, εκτός από όμορφη και ποιοτική, αργά ή γρήγορα θα καταστεί και συλλεκτική οπότε μια φορά τα χρήματά σας δεν θα τα χάσετε…

Βαθμολογία 7,5/10
 

Το παραπάνω review δημοσιεύθηκε στο 17ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.