Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Τέλος εποχής για το iamretro

Έχει συζητηθεί πολλάκις το θέμα με τα fora που όσο περνάει ο καιρός νεκρώνουν καθώς οι χρήστες τους μεταφέρονται στο Facebook. Πέρα από κάποια που ακόμα κρατούν γερά όπως το EAB, τα υπόλοιπα έχουν πάρει την κατιούσα. Πόσο μάλλον τα ελληνικά, τα οποία δεν απευθύνονται και σε κάποιο παγκόσμιο κοινό, αλλά σε μία μικρή, ελληνόφωνη κοινότητα. Δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να συγκρίνω την εμπειρία του Facebook συγκριτικά με αυτή που μπορεί  να προσφέρει ένα forum: μάτια έχουν όλοι και βλέπουν και μπορούν να εξάγουν τα συμπεράσματά τους. Αφορμή για το post αυτό έδωσε η αναπάντεχη είδηση του τέλους του iamretro.gr καθώς, πώς να το πω; Δεν το είχα δει να 'ρχεται. Όχι σε επίπεδο κίνησης ή... "συγκλονιστικών" threads (τα είπαμε, η νέκρα είναι γενική) αλλά διότι θεωρούσα πως και το iamretro θα συνέχιζε όπως και τα υπόλοιπα fora του χώρου, αποδεχόμενο τη νέα, σκληρή πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από το... μήνυμα καλωσορίσματος:



Πλέον, όσοι πιστοί θα πρέπει να την παλέψουν όσο μπορούν και όσο γίνεται στο Facebook. Τελικά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο απ' ότι φαίνεται η κατάθεση απόψεων στο internet είναι σα να γράφει κανείς στο χιόνι...

2 σχόλια:

  1. Dony παρακολουθούσα το iamretro και ενοιωθα πολύ οικεία με το περείστικο αισθημα. Σχεδόν σαν να πίνεις καφεδάκι με καλό φίλο...Εγω εύχομαι το site να αναστηθεί γιατί απεχθανομαι τα social media σχεδον τα μισώ. Θεωρώ τα forum ως σημεία επαφής ατόμων με παραπάνω μεράκι, ανθρώπων που θα σκεφτούν λίγο παραπάνω πριν γράψουν και αυτό που θα γράψουν θα μείνει για μελλοντική αναζήτηση. Η δυστοπία των sm και του fb είναι κλεισμένη σε ένα wall που σήμερα υπαρχει και αύριο δεν θα μπορείς να δείς αυτό που έγραψες...μια κατάσταση fast food που με αγχώνει και με μπερδεύει έχοντας ως αποτέλεσμα να ψαχνω forum για να αισθανθώ ισορροπημένος. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα ένα από τα αγαπημένα μου αρθρά για αναγνωση σε αυτό εδώ το blog είναι για τον "Αtari ST - ο καλυτερος υπολογιστής του κόσμου για τις χρονιές 1985-1987" ...Δεν θα μπορούσε αυτό το άρθρο-διαμάντι να έχει την απήχηση που θα επρεπε στο fb πχ Χρειάζεται απαράιτητα αυτό το blog ή ένα forum που θα το καρφίτσωνοταν ψηλά και όλο και περισσότεροι θα μεταλαμπάδευαν την αναγνωση και την γνωση. Μου βγαίνει μια στενοχώρια σαν να έχασα μια ζεστή γωνία με το iamretro...Ισως να ειμαι υπερβολικός αλλά ετσι νοιώθω..παω να διαβάσω τώρα το περιοδικό RetroPlanet η εκτυπωμένο το περιοδικό Retroid και να ευχηθώ κάποιο από το πολυτιμο υλικό του Ιamretro να το δω και πάλι σε www συντομα...η γιατι όχι και εκτυπωμένο σε ένα έντυπο περιοδικό ...Να σαι καλά Παναγιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις τι συμβαίνει βρε Κώστα; Η στροφή της μεγάλης μερίδας του κόσμου στα social media δεν είναι τυχαία: η πλειονότητα προτιμάει τα... μονολεκτικά επιχειρήματα, την εύκολη δημιουργία εντυπώσεων, τη γνώση που scrollάρει και χάνεται. Πόσοι νομίζεις είμαστε - γιατί και εγώ, όπως και εσύ λατρεύω τα fora και απεχθάνομαι το Facebook - τελικά αυτοί που γουστάρουμε να γράψουμε σεντόνια προκειμένου να αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία μας, που μας αρέσει να διαβάζουμε μεγάλα και κατατοπιστικά άρθρα, που μας αρέσουν οι συζητήσεις με νόημα και όχι η απλή ανταλλαγή... ατάκας; Δεν έχεις προσέξει ότι σε πολλά sites αναφέρουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί να διαβαστεί ένα άρθρο; Ζούμε στον κόσμο που άπαντες (σχεδόν) προτιμούν να γίνονται τα πάντα γρήγορα και, συνεπώς, πρόχειρα. Για κάθε fοrum του iamretro και για κάθε Retro Planet υπάρχουν δεκάδες ομάδες "φίλων του τάδε υπολογιστή" στις οποίες ο καθένας απλά postάρει ένα screenshot και συμπληρώνει "το αγαπημένο μου παιχνίδι" περιμένοντας να εισπράξει μερικά likes. Επίπεδο πιο ρηχό και από... την πλαζ της Βάρκιζας! Τι να κάνεις, όλα γύρω μας δυστυχώς δείχνουν να συνηγορούν στο ότι είμαστε δεινόσαυροι, κατάλοιπα κάποιας άλλης, μακρινής εποχής που περιμένουν απλά την εξαφάνισή τους. Δυστυχώς το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω - κι ας οδεύει ολοταχώς στο να στερέψει.

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.