Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

ST games collection - FINAL!

Επειδή διαπίστωσα ότι κάποιοι (αρκετοί, ίσως;) βαριούνται να διαβάζουν τις οδηγίες, αν βιάζεστε και θέλετε να "μπείτε στο ψητό" δώστε βάση στα παρακάτω:

- Η συλλογή είναι πλήρης, δεν χρειάζεται να κατεβάσετε ή να προσθέσετε το παραμικρό.

- Η συλλογή τρέχει σε Windows PC και όχι σε πραγματικό Atari ST.

- Κάποια (δωρέαν, κυρίως) antiviruses θεωρούν το εκτελέσιμο αρχείο της εφαρμογής ως ιό, trojan, malware ή κάτι επικίνδυνο, τέλος πάντων. Αυτό ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ: απλά δεν έχουν καταχωρημένο στην database τους το πρόγραμμα και, προκειμένου να "έχουν το κεφάλι τους ήσυχο" το κάνουν block. Μην τα πιστέψετε, βάλτο το στην λίστα με τις εξαιρέσεις και προχωρήστε άφοβα. Ή, απλά, σκανάρετε με κάτι "σοβαρό" (ESET, Kaspersky) για να εξακριβώσετε ιδίοις όμμασι ότι δεν πρόκειται για ιό! Αν μετά από όλα αυτά έχετε ακόμα αμφιβολίες, πηγαίνετε στο τέλος της ανάρτησης να δείτε την μία εικόνα που ισούται με χίλιες λέξεις!

- Κατεβάστε ολόκληρη την συλλογή από ΕΔΩ.
 

Για όσους τώρα δεν είναι βιαστικοί και μπορούν να διαθέσουν ένα τρίλεπτο προκειμένου να διαβάσουν μερικές χρήσιμες αράδες, η πλήρης περιγραφή του τι είναι αυτή η συλλογή με παιχνίδια και τι κάνει η εφαρμογή που έφτιαξε ο Δημήτρης (Dimfil) μπορεί να βρεθεί εδώ.
 
Για όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν όρεξη να ψάχνουν παλαιότερες αναρτήσεις, θα αναλύσω (περιληπτικά, όσο είναι δυνατόν) περί τίνος πρόκειται. Έχουμε λοιπόν ένα και μόνο download το οποίο περιέχει ένα συμπιεσμένο αρχείο. Αυτό το αρχείο μπορείτε να το αποσυμπιέσετε όπου επιθυμείτε στον σκληρό σας δίσκο (σε Windows PC, πάντα) και να εκτελέσετε το μοναδικό εκτελέσιμο αρχείο που έχει (το συμπιεσμένο αρχείο θα φτιάξει όσα directories χρειάζονται, δεν είναι ανάγκη να φτιάξετε εσείς κάτι).
 
Εκτελώντας λοιπόν το .exe, θα αντικρίσετε ένα ωραίο παράθυρο, όπως το παρακάτω:
 

Θεωρώ ότι θα προτιμούσατε λίγο περισσότερη αίσθηση από Atari ST, οπότε κλείστε το πρόγραμμα, ανοίξτε το directory "data" και αποσυμπιέστε το αρχείο "atari_st_8x16_system_font.zip" που θα βρείτε εκεί. Κατόπιν, κάντε δεξί click στο αρχείο "AtariST8x16SystemFont.ttf" και επιλέξτε "Install" (ή "Εγκατάσταση" αν έχετε Ελληνικά Windows). Αυτό ήταν! Τώρα πάμε ένα directory πίσω (στο αρχικό, δηλαδή) και εκτελούμε το "Atari ST Comp Disks Player.exe" για να λάβουμε ένα εντελώς... Atarικό αποτέλεσμα:
 

Πλέον, είμαστε έτοιμοι για παιχνίδι! Γράφουμε στο πεδίο στο κάτω μέρος του παραθύρου ("Search in library for") το όνομα του παιχνιδιού που μας ενδιαφέρει και πατάμε "Enter". Ας πούμε ότι ζηλέψαμε την Amiga και θέλουμε να παίξουμε Sensible Soccer:
 

Βλέπουμε ότι στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίστηκε ένα νέο section με τις δισκέτες που περιέχουν μέσα το Sensible Soccer (ναι, έχουμε πολλές επιλογές, τι νομίζατε;). Ας πούμε ότι μας γυάλισε η Dbug Disk 110(A), λοιπόν. Την επιλέγουμε από το επάνω πεδίο (το μεγάλο):
 

Πριν πατήσουμε το κουμπί "Start Disk" (επάνω δεξιά), μπορούμε να επιλέξουμε τα ακόλουθα: αν θέλουμε να παίξουμε με joystick ή με πληκτρολόγιο, και το ποιον εξομοιωτή θα χρησιμοποιήσουμε (Hatari, Steem με scanlines ή Steem χωρίς scanlines). Αφού βεβαιωθούμε για τις προτιμήσεις μας, πατάμε το "Start Disk" και ξεκινά η εξομοίωση της δισκέτας που επιλέξαμε!

Οι Emulators μοιράζονται τις εξής συντομεύσεις πληκτρολογίου:

- [ESC] για εναλλαγή μεταξύ fullscreen και windowed mode
- [F12] για είσοδο στο GUI
- [AltGr+C] για cold reset
- [AltGr+R] για warm reset
- [Q] για έξοδο από τον emulator

Για την επιλογή Keyboard ως controller η κίνηση έχει ορισθεί με τα Cursor Keys και ως Fire το RCtrl.

Επιστρέφοντας στο πρόγραμμά μας και στο Sensible Soccer, σύντομα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το "πιο απλό και λειτουργικό μενού του κόσμου" που λέει κι ένας καλός φίλος:



Εντάξει, πλέον θεωρώ ότι ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, έτσι δεν είναι; Γιατί αν περιμένετε να σας εξηγήσω εγώ πώς παίζεται το Sensible τότε... τη βάψατε!


Όπως θα διαβάσατε και παραπάνω, ανεξαρτήτως του εξομοιωτή και του τρόπου χειρισμού που επιλέξατε, οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να κάνετε εναλλαγή fullscreen/windowed mode με το [Esc] ή Quit για επιστροφή στην οθόνη του Atari ST Compilation Disk Player v2.0 με το [Q].

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω: το download αυτό που ετοίμασα, δηλαδή το Atari ST Compilation Disk Player v.2.0 του Dimfil μαζί με τα imagefiles από τα compilation disks δεν έχει σκοπό να σας δώσει έναν εύκολο τρόπο να βρείτε μαζεμένα όλα τα compilation disks (φυσικά, αν θέλετε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και έτσι, κανένας δεν σας εμποδίζει). Ο βασικός του λόγος ύπαρξης είναι να δώσει την δυνατότητα σε όλους, είτε αυτοί είχαν Atari ST παλιότερα είτε θέλουν τώρα να τον ανακαλύψουν, να μπορέσουν να χαρούν την gaming software library αυτού του υπέροχου μηχανήματος εύκολα και απλά, χωρίς να ψάχνουν για ROMs, ρυθμίσεις, imagefiles κλπ. Θέλει για παράδειγμα να δει κάποιος πώς ήταν το Afterburner στον ST;



Θέλει μήπως να ξαναθυμηθεί μέρες '89 παίζοντας Enduro Racer;




Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Δημήτρη (Dimfil) που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Atari ST Compilation Disk Player. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλα τα crews που δημιούργησαν όλα αυτά τα compilation disks και φυσικά όλους αυτούς τους προγραμματιστές που έφτιαξαν τα παιχνίδια in the first place, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μας να περνάμε τώρα, όπως και τότε, ατέλειωτες ώρες διασκέδασης και ξενοιασιάς με τον ST. Είτε αυτός είναι πραγματικός, είτε σε εξομοίωση!

Αν τυχόν έχετε κάποιες απορίες μη διστάσετε να ρωτήσετε στα σχόλια παρακάτω. Εδώ είμαστε!

Για τους άπιστους Θωμάδες!


16 σχόλια:

  1. Πως αλλάζουμε δισκέτες;Εβαλα το F1 grand prix της Microprose και μου ζήτησε την δισκέτα 4 (??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα options: δεξί Alt+O ή F12. Αλλά πρέπει από πριν να έχεις τσεκάρει ποιες είναι οι υπόλοιπες δισκέτες του παιχνιδιού. Γενικώς σε παιχνίδια με 2+ δισκέτες γίνεται κάπως πιο δύσχρηστο, αλλά γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ανεβάσουμε σύντομα μία άλλη συλλογή που το κάθε παιχνίδι θα είναι ένα .exe για το PC το οποίο θα έχει μέσα όλες τις δισκέτες περασμένες.

      Διαγραφή
    2. Συμπληρωματικά στα όσα γράφει ο Πάνος, να σημειώσω τα εξής για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα Compilation Disk images:
      Κάποια images έχουν στο όνομά τους (Α) ή (Β) (ή και C, D κάποιες φορές) που σημαίνει ότι το image αυτό περιέχει παιχνίδι που βρίσκεται σε περισσότερες της μιας δισκέτες. Φαίνεται και στην περιγραφή των παιχνιδιών.
      Πατώντας το F12 in-game μπαίνετε στο Gui του emulator και από το αντίστοιχο πεδίο (Floppy για τον Hatari και εικονίδιο File πάνω - δεξιά για τον Steem) επιλέγετε την επόμενη δισκέτα, πάντα στο drive A. Δυστυχώς, πολλά παιχνίδια θέλουν τη δισκέτα στο drive A υποχρεωτικά οπότε δεν υπάρχει εύκολος αυτοματοποιημένος τρόπος (ή δεν υπάρχει και καθόλου) για να κάνω την εναλλαγή μέσα στην εφαρμογή.
      Μικρή θυσία εκ μέρους του χρήστη μπροστά στη χρηστικότητα της εφαρμογής!

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι που το έθεσα σαν ερώτημα γιατί θα βοηθηθούν αρκετοί.Εγώ πάντως το βρήκα εύκολα με την υπόδειξη του Dony.Ευχαριστώ πολύ και τους 2 σας !

      Διαγραφή
    4. Κι εμείς σε ευχαριστούμε, να 'σαι καλά!

      Διαγραφή
    5. Σύντομα θα δώσω ένα μικρό update των ρυθμίσεων του Steem με το οποίο θα μπορεί ο χρήστης να μετακινείται αυτομάτως στα images ενός set πατώντας απλά ένα πλήκτρο.
      Δηλαδή, αν έχεις φορτώσει πχ το Automation cd 240A μόλις σου ζητηθεί η επόμενη "δισκέτα" θα πατάς ένα πλήκτρο και φορτώνεται στο drive A αυτομάτως η 240B...
      Μένει μόνο να δοκιμαστεί εκτενέστερα με τα αρχεία που θα στείλω στον Πάνο...

      Διαγραφή
    6. Τέλεια! Γιατί υπήρχε αυτό το μικρό "αγκάθι". Προσωπικά προτιμάω τον Hatari βέβαια, αλλά για να αναφέρεσαι στον Steem θεωρώ προφανές ότι εκεί θα είναι εφικτό...

      Επίσης, ερώτηση: οι scanlines του Steem σε ποια ανάλυση δείχνουν σωστά; Γιατί σε όσες τις έχω δοκιμάσει εγώ το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο (για να το θέσω κομψά)...

      Διαγραφή
    7. Ναι, δυστυχώς μόνο στον Steem έχω δει ότι υπάρχει τρόπος να γίνει. Στον Hatari ψάχνω και ξαναψάχνω και δυστυχώς δεν βρίσκω τρόπο να το πετύχω... Και εμένα ο αγαπημένος ήταν ο Hatari αλλά ψάχνοντας τον νέο Steem SSE βλέπω ότι πραγματικά έχει πολλά να δώσει οπότε... λίγα τα ψωμιά του Hatari στις προτιμήσεις μου!

      Όσον αφορά τις scanlines, ναι, δεν είναι και το καλύτερο. Στο laptop που κάνω τις δοκιμές με οθόνη high DPI και ανάλυση 1920x1080 είναι πάντως αποδεκτές και προσωπικά μου αρέσει περισσότερο από το να μην έχω καθόλου. Έχουν πολύ μικρό κόστος σε απόδοση του emulator γι' αυτό και αποφάσισα να μπουν στις ρυθμίσεις και ως επιλογή στην εφαρμογή. Μπορείς να επηρεάσεις κάπως την εμφάνιση με ρυθμίσεις στα πεδία Display και Fullscreen mode από το gui.
      Το αγαπημένο μου πάντως είναι το CRT Emu. Έχει κάποιο "κόστος" (πιο αργή εκκίνηση και τερματισμός του Steem και πιο αργές εναλλαγές μεταξύ fullscrenn/windowed mode) αλλά πραγματικά είναι πανέμορφο και πολύ παραμετροποιήσιμο! Μπορείς να το δοκιμάσεις στο πεδίο ST Video του gui. Αφαίρεσε τις scanlines και βάλε το CRT Emu. Μην βάλεις και τα δύο μαζί, αν και σε αφήνει να το κάνεις! Δείχνει χάλια.

      Διαγραφή
    8. Α, πολύ χρήσιμο αυτό το τελευταίο, Δημήτρη - θα το έχω υπόψη μου!

      Όσον αφορά τις scanlines, σε 1440p και σε 900p που τις δοκίμασα, δείχνουν χάλια. Σε 1080p δεν έτυχε να τις τσεκάρω για να είμαι ειλικρινής...

      Διαγραφή
  2. Μπράβο και στους δύο σας. Είναι ευκαιρία να δούμε και κάτι άλλο πέραν της - αγαπημένης - Amiga και με αυτό γίνεται όχι μόνο εύκολο αλλά και χωρίς ύπαρξη πραγματική δικαιολογίας να μην ασχοληθεί κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε αμφότεροι, Γιώργο! Όπως ακριβώς τα γράφεις, δεν θα συμπλήρωνα ούτε... τελεία!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο και πάλι παίδες!
    Προσωπικά, έχω καταευχαριστηθεί την εφαρμογή.

    Νομίζω πως θα πρέπει να ενημερώσετε sites όπως το IndieRetroNews για την ύπαρξη της εφαρμογής, για να την μάθει περισσότερος κόσμος.

    Επίσης, νομίζω πως η εφαρμογή χρειάζεται ένα όνομα περισσότερο "πιασάρικο" από το Atari ST Compilation Disks Player.
    Κάτι που να μένει στο μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε, Alex! Μακάρι να τα προσέγγιζαν τα πράγματα περισσότεροι με τον δικό σου τρόπο.

      Έχεις νομίζω απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφεις, είναι καθαρά θέμα του Δημήτρη θεωρώ από εδώ και πέρα. Αλλά πιστεύω κι εγώ ότι πρόκειται για κάτι που αξίζει να μπορέσει να το χαρεί κι ο υπόλοιπος κόσμος πέρα από την Ελλάδα. Άσε που αυτοί μπορεί να το εκτιμήσουν και περισσότερο!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια Alex!
      Ήδη,με το v2.1a update πιστεύω ότι έχει φτάσει η εφαρμογή να καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό το λόγο ύπαρξής της! Φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, έχω κάποια πραγματάκια στο μυαλό μου, αλλά το βασικό που σκοντάφτω είναι ο χρόνος καθώς το καλοκαίρι για εμένα είναι εξαιρετικά ζόρικο σε αυτό το θέμα...
      Ελπίζω να βρω το χρόνο αλλά κυρίως το κίνητρο να κάνω και άλλες προσθήκες/βελτιώσεις...
      Προς το παρόν μόνο στο Atari Forum και στο Atari ST FB group το έχω δημοσιεύσει. Υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον και μου έχουν στείλει αρκετές καλές ιδέες για προσθήκες, αλλά αν αρχίσω να τις υλοποιώ τότε θα πρέπει να ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτή την εφαρμογή για κάποιο διάστημα το οποίο είναι αδύνατον λόγω υποχρεώσεων! Είναι και ένας λόγος που δεν το ανακοινώνω και αλλού. Αν το κάνω θα πρέπει να μπορώ να ανταποκριθώ σωστά και επί του παρόντος... δύσκολο!

      Έχω ήδη drafts από παρόμοιες προσπάθειες και για άλλα home computers με πρώτο και καλύτερο τον ZX Spectrum. Νομίζω ότι από Σεπτέμβρη πια θα έχω χρόνο για εξελίξεις καθώς αναλόγως αποτελέσματος ενδεχομένως να έχω και ένα site να τα φιλοξενεί όλα αυτά.
      Έχω αρκετά στο μυαλό μου αλλά όπως είπα πρέπει να βρω το χρόνο αλλά και το κίνητρο!

      Όσον αφορά το όνομα, ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό! Ως πρόχειρο project ξεκίνησε, με πρόχειρο όνομα έμεινε! Δεν περίμενα, να είμαι ειλικρινής, ότι θα είχε τόση απήχηση...
      Ακούω προτάσεις για αλλαγή!

      Διαγραφή
  4. Μπράβο Dimfil.

    Ένα όνομα που μου ήρθε έτσι πρόχειρα είναι το ATARESTIA.
    Συνδιάζει το όνομα Atari ST μαζί με λίγο από Ελλάδα (βλέπε ESTIA).
    Θυμίζει και λίγο το Celestia.
    Αν σκεφτώ τίποτα καλύτερο θα γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.