Το θέμα του γούστου είναι προφανώς καθαρά υποκειμενικό: σε άλλους αρέσει το παστίτσιο, άλλοι λατρεύουν τα σνίτσελ, κάποιοι δίνουν και την ψυχή τους για πίτσα, ενώ υπάρχουν (έτσι λένε) και ορισμένοι περίεργοι που, λέει, απολαμβάνουν το μπρόκολο (ναι, καλά). Όπως και να 'χει ούτε αρέσουν σε όλους μας τα ίδια, ούτε και είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε κατά κάποιον τέτοιο, προ-προγραμματισμένο τρόπο.
Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί θέλω να αναφερθώ στα λειτουργικά συστήματα και στους υπολογιστές που μου αρέσουν περισσότερο, ως μία εισαγωγή για το κυρίως πιάτο. Από καθαρά αισθητική άποψη λοιπόν - και χωρίς όμως να έχω κάποιες σοβαρές ενστάσεις και για τη λειτουργικότητά τους - βάζω αναμφισβήτητα στο πρώτο σκαλί του βάθρου τα Mac OS X 10.4 (Tiger για τους φίλους) και τα Windows Vista. Ναι, μην χτυπιέστε και μη φωνάζετε, το έγραψα πριν 3 γραμμές "από καθαρά αισθητική άποψη" - τι δεν καταλαβαίνετε;
Και φυσικά από πολύ κοντά ακολουθούν τα OS X 10.5 (Leopard) και Windows 7. Όλη αυτή η προσέγγιση της εποχής εκείνης που προσπαθούσαν να φτιάξουν τις διαφάνειες σαν γυαλί και τα εικονίδια όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα αντικείμενα που απεικόνιζαν μου καθόταν πολύ καλύτερα στο μάτι (και στο μυαλό) από την επίπεδη, ολιγόχρωμη και "μοντέρνα" εμφάνιση των σύγχρονων λειτουργικών συστημάτων.
Αντίστοιχα, στο hardware κομμάτι, και πάλι προσεγγίζοντας το θέμα αισθητικά καταρχάς (αλλά και χρηστικά στη συνέχεια) δεν μπορώ παρά να βγάλω το καπέλο στις δημιουργίες του Jonathan Ive και της ομάδας του από τη στιγμή που επέστρεψε ο Steve Jobs στην Apple, εκεί, στα τέλη της περασμένης χιλιετίας, μέχρι και τα μέσα των '00s, τότε που η εταιρία από το Cupertino καβάλησε το τρενάκι της Intel κι έριξε μαύρη πέτρα στην PowerPC αρχιτεκτονική που άφησε πίσω της. Τι να πρωτοαναφέρω; Τον original iMac; Τα Powermac G3, G4 και G5; Τα iBooks και Powerbooks; Το Cube; Μιλάμε για πραγματικά έργα τέχνης, που το γεγονός ότι ήσουν ιδιοκτήτης τους σε έκανε να αισθάνεσαι λίγο ελιτιστής απέναντι στους υπόλοιπους, την "πλέμπα", με τα - από άσχημα μέχρι - αδιάφορα PCs τους. Όπως δηλαδή συμβαίνει και στις μέρες μας με τους κατόχους προϊόντων της Apple, μόνο που τώρα η αισθητική των μηχανημάτων και των λειτουργικών τους είναι παρόμοια με αυτή του ανταγωνισμού. Sorry, αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και όχι επειδή αποχαιρέτησε ο Ive, αλλά μάλλον επειδή χωρίς την αύρα του μοναδικού Steve Jobs (ΟΚ, και τις φωνές του) τίποτα δεν είναι πια το ίδιο...
Τέλος πάντων, όλα αυτά τα έγραψα για να εξηγήσω μέσες-άκρες το γιατί συμπαθώ ιδιαιτέρως τα PowerPC Macs. Και το Tiger, βεβαίως-βεβαίως. Και, η αλήθεια είναι, ότι αυτά τα υπέροχα μηχανήματα η μαμά εταιρία (αρχικά) και οι τρίτες εταιρίες που τα τροφοδοτούσαν με software και με hardware τα εγκατέλειψαν άκομψα και απότομα, μια εποχή που δεν βρίσκονταν δα και τόσο πίσω τεχνολογικά από όλο το υπόλοιπο υπολογιστικό σύμπαν (λέγε με Intel). Βέβαια, ας μην λέμε και ψέματα, αν τα μηχανήματα αυτά εμφανισιακά θύμιζαν τα Macs των early 90s και το λειτουργικό τους ήταν το OS9 δεκάρα δεν θα έδινα - ο πόνος με έπιασε επειδή κάτι το τόσο όμορφο εγκαταλείφθηκε εν μία νυκτί.
Φυσικά, τα fanboys της Apple δεκάρα δεν έδιναν για όλα αυτά: Intel τους είπε η Apple, Intel πήραν. Πανάκριβες μετριότητες αντικατέστησαν τα (υποτίθεται παρωχημένα) έργα τέχνης, αυτοί έσπευσαν να τις αγοράσουν. Design μετρίως μέτριο, καινοτομίες που φαίνονται ως τέτοιες μόνο στους πιστούς ακόλουθους της φίρμας με το δαγκωμένο μήλο - αυτή είναι η σημερινή Apple. Κι ας έχει τόσα χρήματα που μπορεί να αγοράσει τον μισό πλανήτη: το όραμα και η αισθητική του Jobs δεν αγοράζονται...
Επιστρέφοντας στα PowerPC Macs λοιπόν, όποιος έχει προσπαθήσει να τα χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια, θα έχει διαπιστώσει ότι όλο και πιο δύσκολη είναι η ανεύρεση software για τα μηχανάκια αυτά. Η μόδα στο σύμπαν της Apple είναι "θέλω την πιο πρόσφατη έκδοση του τελευταίου app" - ποιος θα ασχοληθεί με versions 10 και 15 χρόνων πίσω; Κι ας δουλεύουν ακόμα μια χαρά...
Δεν μπορώ να πω, υπήρχαν κάποιοι ρομαντικοί πιστοί στην παλιά Apple, αυτή του Jobs και των PowerPCs, που είχαν φτιάξει websites, blogs κλπ όπου μπορούσες να βρεις μερικά ξεχασμένα - και ίσως και σπάνια - διαμαντάκια από δω κι από κει. Αλλά εννοείται πως κάτι αντίστοιχο με το app store, με όλο το software συγκεντρωμένο κι έτοιμο για κατέβασμα, δεν υπήρχε. Άλλωστε τα app stores έγιναν μόδα μετά το τελευταίο λειτουργικό που υποστήριζε τα PowerPC Macs (το Leopard)...
Έτσι λοιπόν, όταν έπεσα κατά τύχη πάνω σε αυτό εδώ το site, είπα μέσα μου ότι παραείναι καλό για να είναι αληθινό. Δεν το άφησα έτσι, όμως. Μερικές μέρες αργότερα, εξοπλισμένος με το πανίσχυρο G4 Mac Mini μου (1,25GHz - πιο αργό δεν γίνεται) κατέβασα την εφαρμογή και την δοκίμασα, για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι αν όλα αυτά είναι αλήθεια ή μας κοροϊδεύουν. Και, guess what? Αλήθεια ήταν!
Από τα πιο μικρά και αδιάφορα utilities μέχρι το Office και το iLife είναι όλα εκεί, περιμένοντας να τα κατεβάσετε! Είναι εξαιρετική η δουλειά που έχει γίνει και πρέπει να σταθώ ιδιαίτερα στο ότι υπάρχουν μέχρι και εφαρμογές όπως το Core Player, το μόνο ίσως πρόγραμμα που εκμεταλλεύεται το Altivec πραγματικά και όχι στα λόγια (και σου επιτρέπει να παρακολουθήσεις 720p και 1080p videos, να τα λέμε κι αυτά). Και με εντυπωσίασε επίσης για άλλη μια φορά το Mini - πώς καταφέρνει ρε παιδάκι μου αυτό το μηχάνημα με σύνδεση VGA να εντοπίζει την πραγματική ανάλυση της οθόνης που έχεις συνδέσει και να δείχνει τέλεια σε 1080p με την ταπεινή ATI RADEON 9200 με τα 32ΜΒ VRAM ειλικρινά με ξεπερνάει! Γενικώς - και ξεκινώντας πάντα από το PowerPC Appstore - δοκίμασα να τρέξω πολλά πράγματα ταυτόχρονα (browser, video player, audio player κλπ) και το μικρό, κομψό μηχανάκι του 2005 με εξέπληξε με την αντοχή, την αξιοπιστία και... το πείσμα του!
Δεν ξέρω, καλό όντως και το MorphOS, αλλά θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα αν έχετε κάποιο Mac με PowerPC επεξεργαστή να του ρίξετε ένα format, να του περάσετε ένα ολόφρεσκο (!) Mac OS X Tiger 10.4.11, να βάλετε το Appstore και να το γεμίσετε με software! Δεν θα κάνετε τον TenFourFox να πηγαίνει γρήγορα (θαύματα δεν γίνονται), αλλά θα δώσετε ζωή σε ένα μηχάνημα που πραγματικά την αξίζει. Κατεβάστε το Appstore από το website του, εδώ. Να σημειώσω τέλος ότι το όλο project δεν έχει ανανεωθεί εδώ και περίπου 2 χρόνια, κάτι που σίγουρα είναι λυπηρό και σε βάζει και σε δυσάρεστες σκέψεις (μήπως κάτι συνέβη στον developer; Μήπως κάποια στιγμή η εφαρμογή σταματήσει να δουλεύει;). Από την άλλη όμως, όσα δοκίμασα, ακόμα και το iLife των 6,2GB που "στεγάζεται" στο Mega, δουλεύουν κανονικότατα. Συνεπώς δεν πρόκειται για κάποιο παρατημένο project - η χρηστικότητά του άλλωστε θα σας το αποδείξει!
Θέλω κλείνοντας να απολογηθώ που - για πρώτη φορά, αν δεν απατώμαι, είχα να ενημερώσω το blog 9 ολόκληρες μέρες. Δεν είναι ότι δεν ασχολούμαι ή δεν με ενδιαφέρει, ούτε το ότι έχω δουλειές, υποχρεώσεις και άλλα ενδιαφέροντα: αυτά ανέκαθεν ίσχυαν, δεν έχει αλλάξει κάτι. Απλά, 2 αρκετά μεγάλα θέματα με τα οποία είχα επιλέξει να ασχοληθώ και είχα ξεκινήσει ήδη να γράφω, να φωτογραφίζω κλπ μου "στράβωσαν" στην πορεία κι έτσι αναγκάστηκα να τα βάλω στην άκρη και να ασχοληθώ με κάτι άλλο. No worries λοιπόν, εδώ είμαστε. Still...
Περίπου το 2008 αγόρασα δεύτερο χέρι, ένα Mac Mini G4 στα 1.5GHz για να το χρησιμοποιήσω παράλληλα με τον βασικό μου υπολογίστή, που τότε ήταν ακόμα ένας Pentium 4 στα 3.06GHz.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αρχική μου πρόθεση για την αγορά αυτή ήταν να εγκαταστήσω το Amiga OS4 μέσω του φιλόδοξου Moana Project.
Γρήγορα οι ελπίδες μου για το OS4 διαλύθηκαν και το Mini πήρε τον ρόλο του μηχανήματος για web browsing και κατεβαστήρι.
Τα επόμενα χρόνια το Mini έβγαλε τα λεφτά του επάξια καθώς το έλιωνα καθημερινά για δουλειές του internet.
Όπως εσύ, έτσι και εγώ ψάχτηκα πολύ για εφαρμογές που να υποστηρίζουν το Leopard (την ανώτερη έκδοση που μπορεί να πάρει το PPC Mini).
Είχα ψάξει πολύ να βρώ ένα τρόπο να βλέπω βίντεο του ΥΤ εκτός browser, κάνοντάς τα stream σε εξωτερική εφαρμογή όπως το VLC και MPlayer.
Ο λόγος για το παραπάνω ήταν ότι το ΥΤ γινόταν ολοένα και πιο "βαρύ" για το Mini και δεν μπορούσα να δω βίντεο online με ικανοποιητική ταχύτητα.
Ο TenFourFox ήταν ουράνια ευλογία καθώς οι επίσημες εκδόσεις του Firefox έριξαν μαύρη πέτρα στα PPC αλλά, το πρόβλημα παρέμενε.
Οι αποκλεισμοί της PPC αρχιτεκτονικής από νεώτερες εκδόσεις προγραμμάτων έπεφταν σαν το χαλάζι.
Θυμάμαι, η γενική εντύπωση που είχα από την χρήση του Mini, ήταν ότι καθημερινά υψωνόταν ένας τοίχος που σε εμπόδιζε να χρησιμοποιήσεις το μηχάνημα όπως θα ήθελες.
Αν είχα ανακαλύψει τότε το PPCAppStore, σίγουρα θα με είχε βοηθήσει πολύ αλλά, δεν νομίζω να είχα παρατείνει πολύ πέρισσότερο την χρήση του.
Σήμερα, το Mini είναι επάνω στο γραφείο μου και πιάνει σκόνη.
Δουλεύει ακόμα μια χαρά εκτός από το άθλιο εσωτερικό του DVD-Rom.
Ουφ! Πολλά έγραψα και ξέχασα να πω μπράβο για το άρθρο σου.
Μπράβο!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την συμμετοχή σου στην κουβέντα!
ΔιαγραφήΦίλε, αυτό ακριβώς που γράφεις, "οι αποκλεισμοί της PPC αρχιτεκτονικής από νεώτερες εκδόσεις προγραμμάτων έπεφταν σαν το χαλάζι. Θυμάμαι, η γενική εντύπωση που είχα από την χρήση του Mini, ήταν ότι καθημερινά υψωνόταν ένας τοίχος που σε εμπόδιζε να χρησιμοποιήσεις το μηχάνημα όπως θα ήθελες", αυτό αποτυπώνει σε 2 προτάσεις ό,τι ακριβώς συνέβη. Σαν να υπήρξε μία συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες του τύπου "σκοτώστε τα PPC Macs, άμεσα". Μιλάμε για μια πλατφόρμα με πολύ και υπέροχο software και μηχανήματα με τεράστιες δυνατότητες (Powermac G5 dual core/2,7GHz με έως και 16GB RAM εν έτει 2005) η οποία θάφτηκε στον βωμό της μετάβασης στην Intel αρχιτεκτονική. Πραγματικά κρίμα...
Σήμερα δύσκολα θα χρησιμοποιήσεις το Mini σαν βασικό μηχάνημα - οι περιορισμοί είναι πολλοί πλέον. Έχει κλείσει και τα 15 πλέον, που σους υπολογιστές είναι... 2 αιώνες! Αλλά σαν hobby project είναι καταπληκτικό, έχει απαράμιλλη αισθητική σε hardware και software, είναι πάμφθηνο και, έστω και δύσκολα (και αργά) κάνει ακόμα σχεδόν τα πάντα. Ας είναι καλά ο TenFourFox, εννοείται.
Εν κατακλείδι, αν το έχεις κάπου εγκατεστημένο όλο και κάτι θα βρεις να κάνεις μαζί του. Δεν το λες αυτό πέραν του gaming για πολλά μηχανάκια...
Good catch το app store!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μεγάλα πνεύματα συναντιόνται καθώς μπήκες στα χωράφια του επόμενου project μου για φέτος το καλοκαίρι, πάνω στον πουσαρισμένο sawtooth μου.
Με βάση τις πληροφορίες που έχω συλλέξει, είναι εφικτό ένα triple boot με OS9, OSX PPC και Ubuntu (γίνεται πιθανώς και με Suse αλλά λέω να δοκιμάσω την πεπατημένη). Στο OS9 υπάρχει dedicated site με ειδικό ανανεωμένο distro (OS9Lives!).
Αν κάποιος έχει desktop ppc mac, δεν χρειάζεται να πετάξει έξω όμως ούτε το MorphOS, καθώς τα παραπάνω μπορούν θεωρητικά να εγκατασταθούν σε έναν 2ο σκληρό δίσκο και επιλέγεις OS πατώντας το "c" κατά το boot (ή ακόμα και με εξωτερικό σκληρό σε fw θύρα αλλά αυτό θα είναι αργό για οποιαδήποτε πρακτική χρήση imo).
Οι εσωτερικοί σκληροί δε, μπορούν να είναι SSD με χρήση δύο ide-sata Digitus πάνω στην κλασική καλωδιοταινία αν πρόκειται για ide θύρες.
Κοιτούσα τη λίστα παιχνιδιών OSX PPC και διαπίστωσα πως είχαν εκδοθεί αρκετά mainstream (περίπου 50 τίτλοι) που καλύπτουν χοντρικά μία περίοδο μεταξύ 99-2006. Επίσης, μπορείς να φορτώσεις MS Office 2008 (που είναι η σημαντικότερη έλλειψη που έχω αυτή τη στιγμή στο μηχάνημα).
Στο τέλος της διαδρομής κάποιος μπορεί να έχει ένα μηχάνημα που να καλύπτει 3 πλατφόρμες (Amiga, Apple, Linux), λειτουργικά που εκτείνονται από το 1999 ως τις μέρες μας (!), mainstream παιχνίδια αρχών της χιλιετίας, retro αλλά και "σύγχρονο" software. Νομίζω πως το πακέτο δεν γίνεται πιο πλήρες.
Δεν ξέρω κατά πόσο θα το έχω έτοιμο στο επόμενο amicamp καθώς η διαδικασία παραμετροποίησης τόσου software σε άλλα 3 λειτουργικά, νομίζω πως θα αποδειχτεί αρκετά επίπονη και χρονοβόρα (θεωρώντας πως όλα τα λειτουργήσουν κατά την εγκατάσταση των νέων OS, κάτι για το οποίο διατηρώ επιφυλάξεις καθώς το μηχάνημα φέρει έξτρα κάρτες ήδη πάνω του εκτός προδιαγραφών Apple). Οψόμεθα.
Σουλατσάροντας πάντως στα σκοτεινά σοκάκια του διαδικτύου, αυτό που μου έκανε εντύπωση (για πολλοστή φορά tbh), είναι πόσο αγόγγυστα έγινε η μετάβαση σε Intel και πόσο γρήγορα εγκαταλείφθηκαν τα Mac PPC. Πρακτικά βρίσκεις ελάχιστες πληροφορίες, repos για download, ελάχιστους πειραματισμούς για πουσάρισμα των μηχανημάτων και πατέντες για να τρέξει έστω και λίγο πιο σύγχρονο sofwtare από τις όποιες τελευταίες official εκδόσεις τους. Οκ, δεν αναφέρομαι καν σε επίπεδο λειτουργικών μιας και είναι κλειστό. Αλλά σε επίπεδο software; Wtf. Ακόμα και σήμερα πρακτικά, δεν έχει δημιουργηθεί μία retro κοινότητα πάνω σε μηχανήματα που imo πληρούν τις ιδανικές συνθήκες δίνοντας στο χρήστη την απαιτούμενη ιπποδύναμη για να καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα από retro έως πιο σύγχρονες σχετικά ανάγκες (περιήγηση internet, πακέτο εφαρμογών γραφείου, coding, emulation, video playback, gaming κτλ).
Το θετικό που απορρέει από το παραπάνω είναι πως μπορείς να αποκτήσεις έναν PPC Mac αρκετά οικονομικά αλλά οι αναβαθμίσεις του (π.χ. Sonnet ή GFX Mac cards), στοιχίζουν ποσά στα οποία είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε στην Amiga κυρίως.
Α ρε φίλε, το Sawtooth σου ποτέ δεν θα πεθάνει - ακόμα και στα στερνά μας αυτό θα είναι εκεί, αγέρωχο και αειθαλές, να δείχνει πού μπορεί να φτάσει ένα Mac που αρχικά ξεκίνησε από τα 400MHz (ή κάτι τέτοιο πάνω-κάτω, εσύ θα θυμάσαι καλύτερα...).
ΔιαγραφήΤο trible boot φυσικά και γίνεται, το είχε μάλιστα πραγματοποιήσει κάποτε ο Χρήστος (Morgana) αν δεν απατώμαι. Αν και δεν ξέρω πόσο χρήσιμο θα είναι το Linux γιατί προσωπικά δεν μπόρεσα να το δοκιμάσε καθώς σε όποιο Mac το προσπάθησα είχα ασυμβατότητες και προβλήματα συνεργασίας με την κάρτα γραφικών (για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους). Τη σήμερον ημέρα κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό που συμφέρει να αποκτήσει κανείς εάν έχει χώρο είναι ένα Powermac G5 που το πας άνετα και ανέξοδα στα 4-8GB μνήμης και μπορείς να το πάρεις με 80-150€ πάνω-κάτω.
Προσωπικά διαπίστωσα ότι η έκδοση του TenFourFox που κυκλοφορεί στις μέρες μας δείχνει αρκετά πιο γρήγορη από ότι είχαμε συνηθίσει. Αν συνυπολογίσεις την ύπαρξη σουίτας Office (και μάλιστα από την ίδια την Microsoft, όπως αναφέρεις) και email client θεωρητικά ένα ισχυρό PPC Mac μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ως κύριο μηχάνημα (με τις απαραίτητες παραχωρήσεις στα videos στο web). Η προσθήκη του Core player πάντως δίνει άλλο αέρα σε όλα αυτά τα μηχανήματα με την πλήρη εκμετάλλεσυ του Altivec και με ταχύτητες... 5πλάσιες του αυτών του VLC (δεν κάνω πλάκα, προχθές τα δοκίμαζα και πάλι).
Σε ό,τι αφορά αυτό που έγραψες, ότι "αυτό που μου έκανε εντύπωση (για πολλοστή φορά tbh), είναι πόσο αγόγγυστα έγινε η μετάβαση σε Intel και πόσο γρήγορα εγκαταλείφθηκαν τα Mac PPC. Πρακτικά βρίσκεις ελάχιστες πληροφορίες, repos για download, ελάχιστους πειραματισμούς για πουσάρισμα των μηχανημάτων και πατέντες για να τρέξει έστω και λίγο πιο σύγχρονο sofwtare από τις όποιες τελευταίες official εκδόσεις τους" θα σου πω να μην ξεχνάς σε ποιο κοινό απευθήνθηκε τότε η Apple. Στο δικό της κοινό, που στην πλειοψηφία του την ακολουθεί πιστά και ασπάζεται τις προσταγές της. Αν π.χ. η Microsoft αποφάσιζε τα Windows να σταματήσουν να υποστηρίζουν hardware 3-4 ετών εκεί να έβλεπες διαμαρτυρίες, κατάρες για τον Gates, μέχρι και... εξεγέρσεις! Το έκανε όμως η Apple και το κοινό της δεν έβγαλε ούτε "κιχ". Έτσι, όπως εν μία νυκτί σκότωσαν το Classic, παρομοίως έπραξαν και με τα PowerPCs. Οι developers θα ήταν αδύνατο να μην ακολουθήσουν, καθώς οι "επαναστάτες" δεν έχουν θέση στο οικοσύστημα του κολοσσού από το Cupertino...