Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Τα καλύτερα tunes του Commodore 64 #19: Ghosts n' Goblins

Ίσως πολλοί δεν περιμένατε ότι η σειρά αυτή αναρτήσεων με τα καλύτερα tunes του 64άρη θα είχε συνέχεια. Κάποιοι άλλοι πιθανότατα δεν την προλάβατε καν, αφού η τελευταία καταχώρηση (Monty on the Run) χρονολογείται πίσω στον Αύγουστο του 2016! Η αλήθεια όμως είναι ότι δεκάδες (εκατοντάδες;) υπέροχα SID tunes επένδυσαν ιδανικά τα αντίστοιχα video games του κορυφαίου home computer όλων των εποχών, οπότε θα ήταν άδικο να σταματήσουμε στις 18 σχετικές αναρτήσεις, δεν νομίζετε;

Επιστρέφουμε λοιπόν στα καλύτερα tunes του Commodore 64 μετά από 32 μήνες (!), με μια κλασσική δημιουργία που αποτελεί έργο ενός καλλιτέχνη με τον οποίο δεν είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν. Αναφέρομαι στο tune του Ghosts n' Goblins και στον αξιότιμο κύριο Mark Cooksey.


Ο Mark Cooksey δεν είχε το ταλέντο του Martin Galway αλλά ούτε και υπέγραψε εκατοντάδες συνθέσεις όπως ο (κορυφαίος) Rob Hubbard. Παρόλα αυτά πρόλαβε να επενδύσει ηχητικά τα Bombjack, Space Harrier και Paperboy, με κορυφαία φυσικά δουλειά του το μοναδικό, out of this world, tune του Ghosts n' Goblins. Αν το έχετε ξεχάσει, ακούστε το άλλη μια φορά για να το θυμηθείτε. Αν δεν το γνωρίζετε, απολαύστε και δώστε βάση στο μεγαλείο και τη μοναδικότητά του. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα βγείτε χαμένοι!


8 σχόλια:

  1. Πάντα προτιμούσα το απόκοσμο tune του Amstrad, όχι πως αυτό δεν είναι καλό...
    Βέβαια ήταν και το πρώτο παιχνίδι που είδα στον CPC.
    Το τρομερό soundtrack της σειράς είναι το Ghouls n Ghosts πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σου πω την αλήθεια, εγώ από τον Amstrad έχω ακούσει μονάχα το κλασικό tune που είναι μεταφορά εκείνου του coin op. Κάτι άλλο δεν θυμάμαι. Αν έχεις κάποιο link, ευχαρίστως θα το τιμήσω!

    Όσο για το soundtrack του Ghouls n' Ghosts στον 64άρη, χωρίς σε καμία περίπτωση να το θεωρώ μη αξιόλογο, έχω την αίσθηση ότι προσπαθεί περισσότερο να εντυπωσιάσει παρά να αποτελέσει μία αρμονική και ολοκληρωμένη μουσική σύνθεση με αποτέλεσμα τώρα πια το tune του Ghosts n' Goblins να αποτελεί αγαπημένη επιλογή σχεδόν όλων των Commodoreάδων. Φυσικά γούστα είναι αυτά και, όπως έγραψα, το tune του Ghouls n' Ghosts είναι πέραν κάθε αμφιβολίας αξιόλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα, για Amstrad καλό είναι. Δεν θέλω να θίξω το μηχάνημα, αλλά να, από τα 500 καλύτερα tunes της εποχής τα... 497 ήταν στον Commodore 64, οπότε...

    Όχι, εμμένω στην αρχική μου θέση. Mark Cooksey και C64 Ghosts n' Goblins. Κομματάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 18 αναρτήσεις για κορυφαία SID tunes; ...Μόνο; Έχουμε μέλλον μπροστά μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι 18, 19! Αλλά μιλάμε για κομμάτια που κάνουν την καρδιά σου να σκιρτά, για θείες μελωδίες, για μοναδικές δημιουργίες, όχι απλά για "ωραία SID tunes". Γιατί βλέπω κάτι λίστες που έχουν φτιάξει διάφοροι του εξωτερικού και, επέτρεψέ με, δεν συμφωνώ καθόλου με τα Top-100 και τα Top-200 τους. Από τα οποία μάλιστα λείπουν τα μισά από τα 19 που έχω επιλέξει! LOL!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.