Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

T.G.S.: το νέο ελληνικό arcade χειριστήριο αποκαλύπτεται!

Πέρασαν κιόλας 21 ολόκληρες μέρες από τότε που είχα γράψει για πρώτη φορά για το νέο arcade χειριστήριο που ξεκίνησε να παράγει ο Κώστας Χατζηβασιλείου (dinohatzi). Ήταν μάλιστα και Πρωταπριλιά τότε κατά διαβολική σύμπτωση, οπότε αρκετοί μπορεί να θεώρησαν ότι η όλη φάση ήταν ψιλο-φούσκα ή, κατά το Αμιγκικό, vaporware. Όμως όχι, δεν ήταν. Και άλλωστε, όσοι με γνωρίζουν καλύτερα μπορούν από πρώτο χέρι να σας διαβεβαιώσουν ότι σταμάτησα τις Πρωταπριλιάτικες πλάκες την εποχή που ακόμα πήγαινα στο δημοτικό. Κοινώς, δεν με πολυδιασκεδάζουν, οπότε...

Ας επανέλθουμε όμως στο joystick του dinohatzi, του οποίου, όπως σας είχα αποκαλύψει, είχα την τύχη να είμαι beta tester (του joystick, όχι του dinohatzi) μιας - τι άλλο; - beta έκδοσής του. Πλέον, και με την άδεια του δημιουργού του χειριστηρίου, μπορώ να σας γράψω κάποιες πρώτες εντυπώσεις και κάποια τεχνικά στοιχεία. Ας μπούμε λοιπόν στο ψητό, shall we?

Ain't she a beauty?

Καταρχάς, όπως πληροφορήθηκα, μία πιθανή ονομασία του περί ου ο λόγος χειριστηρίου είναι The Greek Stick ή, εν συντομία, T.G.S.. Δεν γνωρίζω εάν αυτό θα υιοθετηθεί τελικά, αλλά προσωπικά μου φαίνεται μια χαρά και, εν πάσει περιπτώσει, επειδή κάπως πρέπει να αποκαλώ το χειριστήριο στη συνέχεια της ανάρτησης, T.G.S. it is.

Μαζί με το θρυλικό Pac-man...

...και το επίσης θρυλικό Tomahawk.

Το T.G.S. λοιπόν, όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, έχει μέγεθος που πλησιάζει αυτό του κλασικού Tomahawk, ενώ είναι αισθητά μικρότερο από το - για μένα all-time favorite - Pac-man. Έχω στη διάθεσή μου τη δίκουμπη έκδοση του T.G.S., η οποία, συν τοις άλλοις, είναι εφοδιασμένη και με διακόπτη για autofire - κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι λάτρεις των shoot 'em ups όπως ο γράφων. Ασχέτως έκδοσης πάντως (1 ή 2 fire buttons) το T.G.S. τοποθετείται σε ένα εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής αλουμινένιο case, κάτι που το διαφοροποιεί από τα πλαστικά cases των Pac-man και Tomahawk. Για να μιλήσουμε πάντως πιο συγκεκριμένα, ήτοι με στοιχεία, οι διαστάσεις των cases των τριών χειριστηρίων σε mm χωρίς να υπολογίζονται οι βεντούζες, τα fire & autofire buttons και ο μοχλός είναι οι παρακάτω:

- Tomahawk: 126x92x43mm

- Pac-man: 149x103x40mm

- The Greek Stick: 120x94x34mm

Όλα παρέα!

Λόγω των κάπως μικρότερων διαστάσεων, του κάπως μεγαλύτερου βάρους (είπαμε, μεταλλικό case) και των υλικών κατασκευής, το T.G.S. δίνει την εντύπωση ότι είναι ακόμα πιο συμπαγές από τα Pac-man και Tomahawk, κάτι που ισοδυναμεί με... θαύμα! Το βέβαιο είναι ότι, χάρη στον τρόπο με τον οποίο έχει κατασκευαστεί αλλά και στην επιλογή ακριβών και ανθεκτικών υλικών, το ολοκαίνουριο ελληνικό arcade stick είναι κατασκευασμένο για να αντέξει δεκάδες χρόνια, όπως ακριβώς έκαναν και τα χειριστήρια που δημιούργησε ο Νίκος Ανερούσης 30 και βάλε χρόνια πριν.

From the top.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσω ότι το 2ο fire button, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην περίπτωση του Pac-man, δεν κάνει την ίδια δουλειά με το πρώτο, αλλά είναι όντως 2ο fire button. Πράγμα που σημαίνει ότι σε παιχνίδια που υποστηρίζεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρίψη smart bomb, για άλμα κλπ. Ειδικά στην περίπτωση της Amiga δεν είναι σπάνια τα παιχνίδια τα οποία είναι φτιαγμένα με πρόβλεψη για δίκουμπα joysticks. Λίγα sessions με τα κλασικά Hybris και Battle Squadron επιβεβαίωσαν το αληθές των παραπάνω ισχυρισμών...

Εκτοξεύει τις επιδόσεις!

Προς το παρόν δεν θα γράψω περισσότερα για το T.G.S.: θα το κάνω στο (κοντινό) μέλλον, ενώ αναλυτική παρουσίαση θα υπάρχει - εκτός απροόπτου - στο επόμενο, 24ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο. Μην ξεχνάτε ότι έχω στα χέρια μου την beta έκδοση του T.G.S., πράγμα που σημαίνει ότι κάποια χαρακτηριστικά του ίσως μεταβληθούν μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του, αλλά και ότι δεν έχω την συσκευασία του, η οποία, όπως πληροφορήθηκα, θα είναι πολύ "ιδιαίτερη". Καταλαβαίνετε συνεπώς ότι κάποια πράγματα είναι ακόμα, ας πούμε "ρευστά", οπότε... keep in touch για ό,τι νεότερο!

Greeks do it better!

4 σχόλια:

  1. Είχα την ευκαιρία να το δώ από κοντά στο Amicamp.
    Χρειάζεται λίγες ακόμα "πινελιές" για να αγγίξει το τέλειο κυρίως στην αίσθηση του μοχλού όταν κινείται.
    Πιστεύω ότι μπορεί να "σκορπίσει" άνετα κάθε Ευρωπαϊκό σύγχρονο joystick.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλό είναι ότι συνεχώς βελτιώνεται - η τωρινή έκδοση είναι πολύ ανώτερη αυτής του Amicamp και έχω την αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα θα αγγίξει την απόλυτη τελειότητα (fingers crossed).

      Ευρωπαϊκός ανταγωνισμός δεν νομίζω ότι υφίσταται: όπως και στα '80s-'90s, τα joysticks που χρησιμοποιούσαν οι λοιποί Ευρωπαίοι ήταν για γέλια συγκριτικά με τα ελληνικά "τανκς"!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ευχάριστα νέα, αναμένουμε την τελική έκδοση! Ελπίζω και σε USB...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω πληροφορηθεί ότι θα υπάρχει και έκδοση με USB βύσμα με επιβάρυνση +10€ για το έξτρα κύκλωμα που απαιτείται εσωτερικά στο χειριστήριο...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.