Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Μία ιστορική βιντεοκασέτα μέρος 2ον!

Κατάφερα - στ' αλήθεια νωρίτερα απ' ότι περίμενα - να ανεβάσω και το 2ο μέρος (την 2η βιντεοκασέτα, με λίγα λόγια) της σειράς "Sinclair ZX Spectrum Εισαγωγή στον προγραμματισμό" του David Redclift, την ελληνική έκδοση της οποίας επιμελήθηκε ο Νίκος Ρογκάκος, ο υπεύθυνος software support της ECS που εκείνα τα χρόνια ήταν η επίσημη αντιπροσωπεία της Sinclair Research Ltd. στην Ελλάδα.


Στο δεύτερο αυτό μέρος ο Redclift μας μαθαίνει τους διαφορετικούς τύπους μεταβλητών, τους πίνακες, τις εντολές READ και DATA, εντολές για τον χειρισμό των strings, τα user defined graphics και πολλά-πολλά ακόμη. Και, εννοείται, όλα αυτά στον κλασικό και πολυαγαπημένο ZX Spectrum 48K, τον πλέον επιτυχημένο home computer προερχόμενο από χώρα της Γηραιάς Ηπείρου στη δεκαετία του '80.

Οι δύο αυτές βιντεοκασέτες θεωρώ ότι μπορούν να αποτελέσουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενασχόληση εάν έχετε μπροστά σας έναν ZX Spectrum και θέλετε επιτέλους να μάθετε τη χρήση του single key keyword συστήματος εισαγωγής αλλά και τα βασικά της γλώσσας BASIC που, πιστέψτε με, μπορεί να σας χαρίσει πολλές-πολλές ώρες χαράς και δημιουργικότητας.

Το πρώτο μέρος μπορείτε να το βρείτε εδώ.


6 σχόλια:

  1. Η θέαση των δυο βιντεοκασετων που μοιραστηκες μαζι μας ξυπνα τοση νοσταλγια για τα χρονια εκεινα που με τον γομολαστιχα πληκτρολογουσαμε για ωρες listings απο περιοδικα και βιβλια. Παντως αγνοουσα την υπαρξη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπύρο, μέχρι που μου τις έφερε ο φίλος μου και εγώ αγνοούσα παντελώς την ύπαρξή τους! :D

      Αλλά ναι. η νοσταλγία για όσους τα έχουν ζήσει όλα αυτά χτυπάει κόκκινα! Εγώ να σου πω την αλήθεια επειδή είχα περάσει εκατοντάδες (!) ώρες πληκτρολογώντας listings ή γράφοντας δικά μου προγραμματάκια στον γομολάστιχα έχω αποφασίσει να το ξανακάνω και η πρώτη μου κίνηση ήταν να ξεφορτωθώ τον ZX Spectrum +2 επειδή δεν έχει τις εντολές στα πλήκτρα! :p

      Διαγραφή
    2. έΈχω μια ωραία ιστορία από εκείνα τα χρόνια. Εποχή, κάπου στο πρώτο εξάμηνο του 1985! Πληκτρολογούμε με τον αδερφό μου κάποιο listing από τις μπλε σελίδες του pixel! Μιλάμε για 600 γραμμες κώδικα! Μετά από ώρες πληκτρολόγησης είμαστε έτοιμοι πια να πατήσουμε run. Η τύχη όμως ειχε άλλα σχέδια...περνάει η μητέρα μου και άτσαλα κουνάει τον μετασχηματιστή καιο γομολάστιχας κάνει ρεσετ... Η συνέχεια γνωστή: 2 πιτσιρίκια να χτυπιούνται σαν τρελα και να φωνάζουν και η μητέρα τους απορημένη να καταριέται την ώρα και την στιγμή που τους αγόρασε το μηχάνημα που χαλάει τα μάτια και χαζεύει τα παιδιά... :)

      Διαγραφή
    3. Πωπω πίκρα ρε φίλε... Ελπίζω τουλάχιστον να κάτσατε να το ξαναγράψατε μετά. Για να διαπιστώσετε (φυσικά) ότι ήταν μια φλόμπα! :D

      Πονεμένες ιστορίες, αλλά παρόλα αυτά τις θυμόμαστε με νοσταλγία και χαμόγελα. Κι έτσι πρέπει, γιατί με τα καλά και τα στραβά της, η εμπειρία με τα 8μπιτα ήταν, απλά, μαγική.

      Διαγραφή
  2. Εύγε για το μοίρασμα και για για τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, να 'σαι καλά!

      Ελπίζω πέραν της νοσταλγίας για περασμένες εποχές, χαμένη νιότη κλπ να φανεί και ουσιαστικά χρήσιμο σε κάποιους!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.