Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Wonderland XIII demo για Commodore 64

Εντάξει, ΟΚ, το ξεφτιλίσατε πια! Έλεος δηλαδή, έχω βαρεθεί να σκέφτομαι όλο και πιο συχνά "αυτά δεν γίνονται" καθώς παρακολουθώ τις νέες παραγωγές της demoscene για τα 8bit μηχανήματα που μεσουράνησαν στα 80s.

Κι όμως, αυτή δεν ήταν η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό αντικρίζοντας το Wonderland XIII των Censor Design για τον Commodore 64, ένα demo που παρουσιάστηκε στο demoparty X'2016 την προηγούμενη εβδομάδα. Το Wonderland XIII είναι ένα "κλασικό" multipart demo με κάποια ενδιαφέροντα parts, κάποια λιγότερο ενδιαφέροντα, κάποιες εκλάμψεις αισθητικού οίστρου αλλά και κάποια σχετικά αδιάφορα γραφικά και εφέ και μουσική που δεν λέει και κάτι το ιδιαίτερο.

Όλα αυτά όμως ισχύουν μέχρι να φτάσουμε "στα μισά" της δεύτερης πλευράς της δισκέτας του Wonderland XIII, γιατί εκεί το σκηνικό αλλάζει ριζικά και το εν λόγω demo μεταμορφώνεται από κάτι σχετικά αδιάφορο στο... απόλυτο showroom των 80s! Τι κάνει; Παίζει sampled σχεδόν όλο το Smack My Bitch Up των Prodigy (ελάτε τώρα που δεν το ξέρετε)! "Γουάου", θα αναφωνήσετε - και με το δίκιο σας. Ναι, αλλά δεν είναι μόνο αυτό: το (εντυπωσιακό) ηχητικό αποτέλεσμα συνοδεύεται από τα ανάλογα εφέ στην οθόνη και, ειδικά από ένα σημείο και μετά αρχίζουν τα... χορευτικά (!), με υπέροχο animation, ταχύτητα και αριθμό frames που κάνουν του κατόχους Amiga που λάτρεψαν κάποτε το State Of The Art των Spaceball να αρχίσουν να κοιτάνε το μηχάνημά τους με... δυσπιστία!


Αλλά, τι να λέμε τώρα, άλλο να τα διαβάζετε κι άλλο να τα βλέπετε/ακούτε. Παρακολουθήστε απλά το video και, εάν είστε τυχεροί (ήτοι: έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε) και μερακλήδες μεταφέρετε τα .d64 σε μια πραγματική δισκέτα και τρέξτε το Wonderland XIII σε έναν πραγματικό 64άρη!

Ουφ! Τα 'πα! Α, ναι, μπορείτε να κατεβάσετε το Wonderland XIII από εδώ. (Πηγή: Vintage Is The New Old).

4 σχόλια:

  1. Ωραίος Πάνο ! Thumb Up!...
    Είναι να μην τρελαίνομαι με όλα αυτά τα θαυμαστά που βλέπω για τα παλιά μηχανάκια μας;!
    Ζω το όνειρο! Χα!Χα!Χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά βρε Γιώργο, δεν ξέρω τι να πω με αυτά που βλέπω στα 8μπιτα τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε, εάν όλα αυτά είχαν κυκλοφορήσει το 1985 σιγά μην αγόραζε κανένας Amiga ή Atari ST - με Spectrum και Commodore θα είχαν μείνει μέχρι τα μέσα του '90! :D

      Διαγραφή
  2. Στο τέλος όντως είναι απίστευτο! Ο C64 είναι τελικά το καλύτερο home και από την μεγάλη κυρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, ναι, αναλογικά με την εποχή του πρέπει να είναι. Η Amiga είχε μηχανήματα στην εποχή της με specs που πλησίαζαν τα δικά της - o 64άρης, εν έτει 1982, δεν είχε. Αν και τελικά, αν υπάρχει μεγάλη και ενεργή demoscene γύρω από ένα μηχάνημα, μετά από κάποιο διάστημα αρχίζεις να βλέπεις πολύ εντυπωσιακές παραγωγές. Τα τελευταία χρόνια ας πούμε έχουν κυκλοφορήσει καταπληκτικά demos για Spectrum και Commodore Plus/4...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.