Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ο Commodore 64 ξαναγεννιέται;

Το είχαμε στην άκρη του μυαλού μας ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Ή, για να είμαι πιο ακριβής, ότι εφόσον οι πωλήσεις του C64 Mini της Retro Games Ltd. ήταν ικανοποιητικές, η εταιρία μάλλον θα προχωρούσε σε αυτό που εδώ και καιρό είχε ανακοινώσει, ήτοι στη δημιουργία και κυκλοφορία ενός σύγχρονου κλώνου του ιστορικού Commodore 64, με πραγματικό, λειτουργικό πληκτρολόγιο.

Για σκεφτείτε το: με τις τιμές των μεταχειρισμένων μηχανημάτων να είναι πλέον αρκετά "αλμυρές", με τους Commodore 64 να χρειάζονται πάση θυσία νέο, custom made τροφοδοτικό προκειμένου να μην μας αφήσουν χρόνους, με απαραίτητη τη χρήση ενός καλού καλωδίου video και τουλάχιστον μιας συσκευής τύπου SD2IEC στη χειρότερη, το όλο "κουστουμάκι" για κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον πλέον πετυχημένο εμπορικά home computer όλων των εποχών ξεκινάει από τα 150€. Και μιλάμε για έναν υπολογιστή 30-35 χρόνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις πιθανότητες να δουλεύει χωρίς προβλήματα...

Με τα παραπάνω κατά νου, οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει γιατί η κυκλοφορία ενός ολοκαίνουριου 64άρη σε λογική τιμή, ακόμα και αν αυτός βασίζεται σε εξομοίωση, ακούγεται ελκυστική ως προοπτική. Ειδικά αν στο πακέτο περιλαμβάνονται και μερικές δεκάδες παιχνίδια και αν έχουμε τη δυνατότητα να τρέξουμε και όποιο άλλο software επιθυμούμε, όπως τελικά συνέβη και με το C64 Mini.


Ε, λοιπόν, fingers crossed, αλλά, απ' ότι δείχνουν τα πράγματα, η Retro Games Ltd. μάλλον το έκανε το θαύμα της! Το νέο της computer, που θα ονομάζεται απλά "THEC64" είναι ένας full sized κλώνος του Commodore 64, με κανονικό, λειτουργικό πληκτρολόγιο, 4 θύρες USB και έξοδο HDMI. Και όχι μονάχα αυτά, όμως. Ο νέος υπολογιστής, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, θα διαθέτει επίσης:

- συμβατότητα με VIC-20. Ναι, γιατί να μην έχετε τη δυνατότητα να χαρείτε, χωρίς ούτε ένα ευρώ παραπάνω, και το καλούδια του προγόνου του 64άρη;

- joystick τύπου Competition Pro με μικροδιακόπτες στη συσκευασία του υπολογιστή. Σίγουρα όχι η καλύτερη λύση - ειδικά για εμάς τους Έλληνες που είμαστε καλομαθημένοι με τα arcade controllers μας - αλλά δίνεται δωρεάν και μας παρέχει τη δυνατότητα να παίξουμε τα παιχνίδια μας. Έστω και με μια δόση... κουλαμάρας!

- εκκίνηση του υπολογιστή σε C64 BASIC, VIC-20 BASIC ή στο Games Carousel όπου μπορούμε να διαλέξουμε κάποιο από τα ενσωματωμένα παιχνίδια.

- δυνατότητα φόρτωσης και αποθήκευσης disk images για Commodore 64 και VIC-20 με υποστήριξη multidisk games για πρώτη φορά. Ετοιμαστείτε να χαρείτε τα demos που τόσα χρόνια ζαχαρώνατε!

Όλα τα παραπάνω έρχονται στην (προτεινόμενη) λιανική τιμή των 120€ η οποία, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι λογικότατη λαμβάνοντας υπόψη τις ευκολίες και την πληρότητα του πακέτου και του παρεχόμενου μηχανήματος. Αν όλα πάνε καλά και η Retro Games Ltd. καταφέρει να πραγματοποιήσει τα όσα υπόσχεται στον χρόνο που τα υπόσχεται, δηλώνω υποψήφιος πελάτης! Ε, ναι, εδώ αγόρασα τα C64 Mini με 80€ (τότε), τα 120€ για τον πλήρη THEC64 δείχνουν ελάχιστα συγκριτικά...

Ελπίζοντας να υλοποιηθούν τα όσα μας έταξε η Retro Games Ltd., σας αφήνω με το πολύ ωραίο teaser video που ετοίμασαν οι άνθρωποι της εταιρίας:


16 σχόλια:

  1. Για να είμαι ειλικρινής βλέπω με συμπάθεια το συγκεκριμένο project. Η συμβατότητα και η δυνατότητα να φορτώνουμε multi load games / demos είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα. Θα ήθελα βέβαια να έχω και 2SID και δυνατότητα user port και χρήση real cartridges...(είμαι πολύ ιδιότροπος! Το ξέρω :P ) αλλά η προσθήκη VIC20 mode μου ακούγεται δελεαστικότατη. Καλό το original, μα καλή και η συγκεκριμένη επιλογή για όλους εμάς που θέλουμε ένα μηχάνημα για καθημερινή χρήση και συγχρόνως ανησυχούμε για την προστασία του γνήσιου από την φθορά.

    Μάλλον θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά ( = αυτήν την φορά δεν θα προσπεράσω σφυρίζοντας αδιάφορα :D)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν με απασχολεί πλέον η φθορά, πόσο χρόνο έχουμε ακόμα?
      Ας τον περάσουμε όπως πρέπει ;-)

      Διαγραφή
    2. Εννοείται αυτό και πολύ καλά τα λες. Απλά, ένα νέο μηχανάκι σαν κι ετούτο μπορεί ίσως να μας προσφέρει και κάποιες ευκολίες που δεν προσφέρουν τα ορίτζιναλζ.

      Και, όπως και να το κάνουμε ρε φίλε, είναι καινούριο παιχνιδάκι για το μεγάλο παιδάκι, πού το πας αυτό;

      Διαγραφή
  2. Γιώργο, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Παρόλο που δεν θα γκρινιάξω πολύ για τις ελλείψεις που ανέφερες (2SID, user port, cartridge slot) έχω κι εγώ ένα μεγάλο παράπονο, και αυτό είναι η έλλειψη 9pin joystick port. Παρόλα αυτά, και με τους όποιους συμβιβασμούς χρειαστεί να κάνουμε, ένας ολοκαίνουριος full sized C64/VIC-20 στα 120€ με δυνατότητες USB/HDMI δεν νομίζω ότι μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους!

    Στα συν η όλη πολιτική της εταιρίας (Retro Games Ltd.) η οποία με συνεχή firmware upgrades βελτιώνει τα προϊόντα της σε κάθε ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο μηχανάκι έχω να πω! Με την Amiga γίνεται χαμός με τα δικαιώματα, logo, ονόματα κλπ. Εδώ άραγε δεν υπάρχει κανένα θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν υπάρχει, αυτό είναι το καλό! Όπως και στο C64 Mini, πουθενά (συσκευασία, manual, hardware, software) δεν χρησιμοποιείται η λέξη "Commodore". Για τα υπόλοιπα έχουν πληρώσει και έχουν πάρει τα δικαιώματα χρήσης. Συνεπώς, το μόνο που απομένει πλέον είναι να κυκλοφορήσει!

      Διαγραφή
  4. Ενδιαφέρον εργαλείο με σωστή τιμή.
    Όσο για το Joystick βάζεις έναν adapter και κοτσάρεις το Tomahawk.
    Για το διπλό SID με λίγη προσπάθεια θα περαστεί ο VICE (αν δεν υπάρχει ήδη) και να το.
    Τώρα προσωπική άποψη, δεν θα πάρω.
    Προτιμώ σε ότι αφορά το gaming της εποχής να το κάνω στο πραγματικό μηχάνημα και σε CRT οθόνη πάντα.
    Έχω αλλεργία στο latency και οι emulators για εμένα θα είναι πάντα εργαλεία.
    Έχω αρκετούς σε PC&Raspberry, δεν θα έλεγα όμως όχι σε FPGA λύσεις όπως το C64-DTVII όπου και κατέχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήτσο, το latency παίζει να μην το έχω εντοπίσει ποτέ μου και πουθενά! Νιώθω μια διαφορετική αίσθηση από το κανονικό μηχάνημα στον εξομοιωτή η οποία δεν ξέρω πώς λέγεται και πώς χαρακτηρίζεται, αλλά μέχρι εκεί. Εννοείται ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το original hardware, αλλά οι διαφορές είναι μικρές και πολύ συγκεκριμένες - απ' ότι λέτε - και κάποιοι μπορούν να ζήσουν με αυτές, ενώ κάποιοι όχι.

      Κατ' εμέ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η... εξομοίωση της CRT οθόνης! Εκεί εντοπίζω προσωπικά τη μεγαλύτερη διαφορά!

      Διαγραφή
    2. Είσαι από τους τυχερούς, εγώ δεν το αντέχω.
      Είναι σαν να παίζω με ελατήριο.

      Διαγραφή
    3. Όχι, τίποτα σχετικό εδώ. Όπως το είπες, μάλλον είμαι τυχερός στο συγκεκριμένο θέμα.

      Διαγραφή
  5. Είχα ξεχάσει πως είχα κάνει κάτι τέτοιο πριν λίγες ημέρες...

    https://www.youtube.com/watch?v=Bb2O0YVkD9o&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατί εμένα μου φαίνεται καλύτερο στην LCD ρε Μήτσο; :p

      Έχω θέμα γιατρέ μου, τι να κάνω; Να δοκιμάσω και το Ultrex λέτε;

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Μονάχα εσάς τους purists σας ενοχλούν πραγματικά αυτά!

      Κι εμείς έχουμε καθυστέρηση, τι πάει να πει αυτό, δεν έχουμε δικαίωμα στη ζωή; Έτσι και τα LCD screens! :D

      Διαγραφή
    2. Την εγκεφαλική μου την ανέχομαι, της ελ σι ντι όχι.

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.