Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

New stuff by the master!

Ένα νέο πακετάκι μου ήρθε πρόσφατα από την συμπρωτεύουσα, από τον φίλο μου Δημήτρη ο οποίος δεν είναι άλλος από τον γκουρού του (νέου) retro hardware που ακούει στο nickname MasterGR. Φυσικά, για όσους διαβάζουν τακτικά το παρόν ο εν λόγω κύριος κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι, αφού έχουμε αναφερθεί σε αυτόν και στις δημιουργίες του επανειλημμένα στο παρελθόν.

Τι έφτιαξε λοιπόν αυτή τη φορά ο Δημήτρης;

Καταρχάς καλύμματα. Όχι για καναπέδες (αν και θα μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ένα) αλλά για τα home 16μπιτα της Commodore, ήτοι τις Amiga 500, 600 και 1200. Χρήσιμα και πρακτικά ώστε να διατηρηθούν κάπως καλύτερα στο πέρασμα του χρόνου οι... ηλικιωμένες δεσποινίδες σας! Αλλά δεν υπάρχουν καλύμματα μόνο για αυτές, καθώς ο MasterGR δεν θέλει να μείνουν απροστάτευτοι οι Atari ST, STF, STM, STFM και STE σας.



Στη συνέχεια, επεκτάσεις μνήμης. Ναι, εσωτερικές επεκτάσεις μνήμης για Amiga 500 και Amiga 600. Σε εμένα ήρθε μια κομψότατη μπλε επέκταση 4ΜΒ Fast RAM για Amiga 600 την οποία και μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες.




Επίσης, δεν θα πρέπει να μου διαφύγει η παρακάτω πλακετούλα, η οποία είναι ένα λειτουργικότατο ρολόι πραγματικού χρόνου για τον Atari ST. Χρησιμότατη για όσους παράξενους (σαν εμένα) δεν θέλουν να βλέπουν ανοσιουργήματα του τύπου 01-14-79 στον υπολογιστή τους εν έτει 2017!


Φυσικά οι δημιουργίες του MasterGR δεν σταματούν εδώ, καθώς τον τελευταίο καιρό μας έχει παρουσιάσει Kernel adapter για Commodore 64/disk drive 1541, κλώνο του SID chip (!), πορτάκια για monitor Commodore 1084, IDE controller για Commodore VIC-20/64/128, adaptor για σύνδεση σύγχρονου PCάδικου ποντικιού σε Atari ST, και πολλά-πολλά ακόμα καλούδια τα οποία μπορείτε να τσεκάρετε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δημήτρη για να προμηθευτείτε κάποιο από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα projects του στείλτε του email ή βρείτε τον στο www.retro4fun.gr.

12 σχόλια:

  1. Η επέκταση για την A600 είναι η πασίγνωστη open source Α608 (version 2007) του lvd (NedoPC), με 4 από τα υποστηριζόμενα 8 MB RAM και τροποποιημένο firmware για autoconfig έκτασης 4 ΜΒ (δηλαδή δεν αρκεί το ξεκόλλημα του sticker και η τοποθέτηση 2 ακόμη chip για να μετατραπεί σε 8 MB version).

    Το πλήρες project: http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb/
    Η (closed source) 2008 version: http://nedopc.com/lvd/Projects/a600_8mb_2/

    Κυκλοφόρησε αρκετά στο Amibay: http://www.amibay.com/tags.php?tag=a608

    Ίσως μάλιστα το Α608 project νσ αποτέλεσε "εφαλτήριο" για τη γνωστή Vampire του Majsta:
    http://www.majsta.com/modules.php?name=News&file=print&sid=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο, απ' όσο γνωρίζω ο Δημήτρης μπορεί να φτιάξει οποιοδήποτε από τα 4 μοντέλα επιθυμεί ο αγοραστής, ήτοι 4ΜΒ ή 8ΜΒ για Amiga 500 και 4ΜΒ ή 8ΜΒ για Amiga 600. Εάν μάλιστα δεν απατώμαι, έχει στα σκαριά και κάτι ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, μία επέκταση μνήμης για Amiga 1200!

      Δεν γνωρίζω εάν το συγκεκριμένο open source project αποτέλεσε το εφαλτήριο για την Vampire, αλλά δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο: αλλιώς γιατί την (πρωτο)έφτιαξε για το πλέον "άκυρο" μηχάνημα, την Amiga στην οποία ο κάθε accelerator ή επέκταση κουμπώνει ανάποδα πάνω στην CPU με όλα τα στραβά κι ανάποδα που έχει κάτι τέτοιο ως αποτέλεσμα; It makes you wonder...

      Διαγραφή
    2. Εννοείται, εγώ απλώς σχολίασα ότι δεν αρκεί η προσθήκη των RAM. Κατά τα άλλα και το firmware για 8 MB autoconfig υπάρχει στο archive του project και JTAG connector για να (επανα)προγραμματιστεί το CPLD.
      Η A1200 RAM expansion θα έχει όντως ενδιαφέρον - μακάρι να βρεθούν εύκολα και connectors για το trapdoor, κάτι κακές γλώσσες έλεγαν ότι ο Jens είχε αγοράσει ό,τι στοκ υπήρχε και δεν υπήρχε πριν λίγα χρόνια :-)

      Για την A600 συμφωνώ 100% - και γω στο ξεκίνημα της Vampire απορούσα γιατί A600 και όχι A500, αλλά μετά πέτυχα το διάλογο και φάνηκε η σχέση.

      (κάτι παρόμοιο πρέπει να ισχύει και για τον Jens που μπορεί μεν να κράζει μέρα-νύχτα τους κλασσικούς Apollo accelerators, αλλά έχοντας αγορασμένα τα δικαιώματα είχε υλικό αναφοράς για να φτιάξει τους ACA για την Α600. Χιουμοριστική παρένθεση - με κάθε νέα κυκλοφορία "έπεφταν" τα χαρακτηριστικά αν θυμάμαι καλά - ACA630/30 και 64 MB RAM, μετά ACA630/25 και 32 MB, μετά ACA620/16.6 me 5-15 ΜΒ RAM, Bad, bad Jens :-P )

      Φυσικά τώρα που "ωρίμασε" (λέμε τώρα) η Vampire, σιγά-σιγά περνάνε την A600 στα αζήτητα :-) (και καλά κάνουν - άμα είναι να μην κουμπώνει σωστά στις μισές Α600 άνθρακες ο θησαυρός, χώρια που η φυσική υπόσταση ενός τέτοιου project είναι standalone).

      Διαγραφή
    3. Καλά, για τον Jens έχουν ακουστεί τα... απίστευτα. Ακόμα και το 50% αυτών να ισχύει τότε ο άνθρωπος κάνει τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη να ωχριά μπροστά του! :D

      Η αλήθεια είναι ότι όντως έχει υποπέσει σε ουκ ολίγα ατοπήματα αλλά, από την άλλη, είναι και η μόνη σταθερή πηγή σύγχρονων accelerators για την Amiga. Σαφώς και υπάρχουν και άλλα, εξαιρετικά παραδείγματα (Furia 020, HC508 κλπ) αλλά οι επιταχυντές αυτοί είναι ενίοτε από αρκετά μέχρι... ιδιαίτερα δυσεύρετοι με αποτέλεσμα, θέλοντας και μη, να στρεφόμαστε στην "πραμάτια" του Jens...

      Αυτό που ανέφερες με τους accelerators της Individual Computers για την Α600 θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για ολόκληρο αφιέρωμα με τον τίτλο που έγραψες (Bad, bad Jens). Απλά, επειδή ο άνθρωπος μια μικρή βιοτεχνία έχει όλη κι όλη και επειδή όντως έχει προσφέρει με τα προϊόντα του όλα αυτά τα χρόνια, δε νομίζω ότι θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσουμε όπως την (απεχθή) Sony, έτσι δεν είναι;

      Τέλος, σε ό,τι αφορά το κούμπωμα των διαφόρων accelerators και επεκτάσεων μνήμης στις 600άρες, οι εμπειρίες οι δικές μου αλλά και των γνωστών μου οδηγούν σε ποσοστά επιτυχίας της τάξεως του 25-30%. Το λες και τραγικό, έτσι δεν είναι; :D

      Διαγραφή
    4. Και γω πιστεύω ότι η κριτική που του γίνεται είναι υπερβολική.
      Αλλά είναι φυσιολογικό - τον κρίνουν χομπίστες που μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι αυτός δεν είναι χομπίστας. Ούτε και μένα μου πολυαρέσει συνολικά η πολιτική που ακολουθεί, αλλά αν εμπορικά τον εξυπηρετεί και του αποφέρει αποτελέσματα λόγος δε μας πέφτει :-) και γεγονός παραμένει ότι καθένας που κατέχει το hardware σε τέτοιο βάθος είναι κεφάλαιο για το οικοσύστημα της Amiga.

      Κάνοντας πάλι το δικηγόρο του διαβόλου, αν έφτιαχνες ένα accelerator για την A600 πώς θα σκεφτόσουν άραγε; Νομίζω λογικά το χειρίστηκε ο Jens.

      Σε 1η φάση, που δεν ξέρεις και δημογραφικά που ακριβώς βρίσκεσαι, κάνεις την εξής απλή σκέψη: "κάπου θα υπάρχουν καμιά τριανταριά πειραγμένοι κάτοχοι Α600 που δεν τους νοιάζει κόστος κλπ" οπότε κυκλοφορείς ένα wow-featured accelerator και τον πουλάς σε wow-price για να καλύψεις τα έξοδά σου και να έχεις και κέρδος. Αναγκαστικά είναι limited production για να εξασφαλίσεις ότι θα πουληθούν όλοι.

      Σε 2η φάση, εφόσον έχει δημιουργηθεί "ρεύμα" και βλέπεις ότι το προϊόν συζητήθηκε και ζήτηση/ενδιαφέρον υπάρχει αλλά φυσικά παραπονιούνται για την τιμή, ρίχνεις τιμή και specs και λες "ορίστε και για σας - δεν είναι όπως η 1η παρτίδα αλλά είναι αρκετά κοντά, και σε τιμή που θέλετε/μπορείτε να πληρώσετε". Το τρικ είναι ότι παραμένει αρκετά κοντά στην 1η έκδοση ώστε να μην πολυστενοχωρεθεί όποιος δεν πρόλαβε (bonus και η χαμηλότερη τιμή). Από τη βαβούρα που έχει ξεκινήσει βλέπεις πλέον δημογραφικά που βρίσκεσαι.

      Σε 3η φάση, σχεδόν όλοι οι κάτοχοι Α600 έχουν "τσιμπήσει" και θέλουν accelerator ("because it's a cute little machine" και άλλα τέτοια βαθυστόχαστα επιχειρήματα :P) αλλά σε (φυσικότατα) ακόμη χαμηλότερες τιμές, οπότε κυκλοφορείς και ακόμη πιο πετσοκομμένη version (και με πολύ μικρότερες απαιτήσεις after-sales support) υπονοώντας "πάρτε και σεις για να παίζετε WHDLOAD" γνωρίζοντας ότι κατά βάση η "μάζα" του "cute little machine" αυτό ακριβώς θέλει.

      Φυσικά πάντα θα υπάρχει κάποιος που "έχασε το τρένο" και παραπονιέται που δε μπορεί πια να αγοράσει "brand new" αυτό που θέλει, αλλά καλώς ή κακώς αυτός είναι στατιστικά αδιάφορος/εκτός δείγματος - εμπορικά ο στόχος ήταν π.χ. να πουληθούν 30 κομμάτια v1, 100 v2 και 300 v3 και όχι να εξυπηρετηθούν ονομαστικά συγκεκριμένοι αγοραστές.

      Νομίζω η ομοιότητα/αναλογία με τα περί Playstation δεν είναι τυχαία - ξεκινάς με μια wow-featured κονσόλα για τους λίγους και εκλεκτούς που βλέπουν το gaming ως την συνολική ιεροτελεστία που (πρέπει να) είναι και σταδιακά περνάς στην 3η μετενσκάρκωση για τη μάζα που κατά βάση θέλει λίγο gaming ξεχαρμάνιασμα, που θεωρεί δεδομένα αυτά που βλέπει στην οθόνη και δε θα κάτσει να "θαυμάσει" το προϊόν και τη σύλληψή του, και που φυσικά δεν έχει καμιά ιδιαίτερη διάθεση να το ψάξει βαθύτερα...

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου: οι απανταχού Αμιγκάδες δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο Jens δεν κάνει το hobby του αλλά ΖΕΙ από την Individual Computers. Ο άνθρωπος έχει έδρα, γραφείο, κρατάει βιβλία, κόβει τιμολόγια, αποδίδει ΦΠΑ - είναι, με λίγα λόγια "κανονική" εταιρία και όχι κάποιος ηλεκτρονικός που φτιάχνει ένα project για χαβαλέ για να "βολέψει" 2-3 κολλητούς του!

      Φυσικά και ο ίδιος έχει δώσει αφορμές για το κράξιμο που έχει φάει καθώς ναι μεν έχει να κάνει ως επί το πλείστον με... τετράποδα (!), αλλά δεν γίνεται από ένα σημείο και μετά να αντιμετωπίζει τον οποιονδήποτε εξ ορισμού ως τέτοιο. Τον νιώθω που χάνει την υπομονή του καθώς είναι απίστευτα δύσκολο (και αποδεικνύεται και μάταιο) το να προσπαθείς να εξηγήσεις τα αυτονόητα σε... Αυστραλοπιθήκους (εντάξει, το ξεφτίλισα) αλλά αυτό όπως και να 'χει δεν του δίνει άλλοθι για ανεκδιήγητες συμπεριφορές και (φαινομενικά) αδικαιολόγητες εκρήξεις...

      Σε ό,τι αφορά ομοιότητες/διαφορές με το Playstation θεωρώ ότι προϊόντα που απευθύνονται σε niche markets δεν μπορεί να κατασκευάζονται/πωλούνται με την ίδια λογική και τον ίδιο τρόπο με τα προϊόντα που απευθύνονται σε mass markets.

      Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι ο Jens είχε ως στόχο τον ACA 630/25 αλλά διαπίστωσε ότι είχε και κάποιους 68030 που "ανέβαιναν" μέχρι και τα 50MHz, οπότε κυκλοφόρησε και το μοντέλο ACA 630/50 (με 64ΜΒ RAM μάλιστα, αν θυμάμαι καλά) σε πολύ περιορισμένο αριθμό. Στην πραγματικότητα, ο "κανονικός" ACA 630/25 με τα 32ΜΒ μνήμης ήταν υπερεπαρκής για όλους, αφού μέχρι και DOOM έπαιζες με αυτόν (τον είχα κι εγώ - από τα ελάχιστα κομμάτια που μετάνιωσα που το αποχωρίστηκα). Όταν - πολύ σύντομα - εξαντλήθηκε όλο το στοκ των ACA 630 ο Jens κράτησε τους 68030 που του είχαν μείνει για να τους χρησιμοποιήσει αποκλειστικά στους (πολύ ακριβότερους) ACA 123x accelerators για Α1200 και έφτιαξε τον "τίμιο" ACA 620 ο οποίος μια χαρά έκανε σε όλους, αφού έτσι κι αλλιώς για WHDload αγόραζαν τους accelerators όπως πολύ σωστά έγραψες κι εσύ!

      Επί της ουσίας δεν είναι να πεις ότι έχει κάνει και τίποτα "εγκληματικό": στην πραγματικότητα το κράξιμο που τρώει είναι υπερβολικό δυσανάλογο με την προσφορά του...

      Διαγραφή
  2. Το project βέβαια ειναι γνωστό, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι κάποιος αναλαμβάνει να το κατασκευάσει, να το δοκιμάσει και να το υποστηρίξει το οποίο τις περισσότερες φορές είναι εξίσου σημαντικό. Διαφορετικά όλα αυτά τα projects θα απευθύνονταν στους λίγους που έχουν τις γνώσεις και το χρόνο να το κάνουν.

    Well done Μητσάρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς: ο συνονόματός σου είναι ο άνθρωπος ο οποίος κάνει πραγματικότητα projects για τα οποία μπορεί να είχαμε διαβάσει αλλά δεν αποτελούσαν τίποτα περισσότερο από ευσεβείς πόθους. Και, όχι μόνο αυτό, αλλά μας έχει εφοδιάσει ακόμα και με προϊόντα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές.

      Θα έλεγα ότι τέτοια άτομα σπανίζουν στην ελληνική retro σκηνή και μάλλον δεν θα υπερέβαλα καθόλου καθώς, πλην του Δημήτρη, δεν γνωρίζω κάποιον άλλο στην Ελλάδα που να φτιάχνει κάτι παραπάνω από 2-3 καλώδια!

      Συνεπώς, όπως έγραψες κι εσύ, well done Μητσάρα!

      Διαγραφή
    2. Μα ακριβώς - εφόσον πρόκειται για γνωστό project, καλό θα ήταν να αναφερθεί και με το γνωστό του όνομα :-)

      Διαγραφή
    3. Φυσικά να αναφερθεί και καλά έκανες που το έθιξες.

      Διαγραφή
  3. Να μην αφήσουμε όμως την εντύπωση ότι "οικειοποιήται" παρόμοια ανοικτά projects προς ίδιον όφελος γιατί θα ήταν εντελώς άδικο! Τα υλοποιεί προς όφελος όλων μας και δε νομίζω να έχει κανείς πρόβλημα με αυτό...
    Σιγά το κέρδος που βγάζει στο κάτω - κάτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, δε νομίζω ότι μπορεί να έμεινε κάποιος με αυτή την εντύπωση. Αλλά, για όσους δεν γνωρίζουν τον Δημήτρη προσωπικά θα πω ότι το κέρδος του είναι ελάχιστο και, όχι μόνο αυτό, αλλά και πολύ συχνά χαρίζει σε φίλους τα προϊόντα του!

      Ο άνθρωπος συνεπώς ούτε "εμποράκος" είναι, ούτε καιροσκόπος, ούτε οτιδήποτε σχετικό: ευεργέτης της ρετρο-κοινότητας είναι και όποιος δεν φοράει παρωπίδες το καταλαβαίνει.

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.