Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Once We Were Kings #5 - Το διαχρονικό παζάρι

Δεν έχει νόημα να κοροϊδεύεις κάποιον - πόσο μάλλον όταν αυτός ο κάποιος είναι ο εαυτός σου, έτσι δεν είναι; Πολλές χιλιάδες ευρώ ξοδεύτηκαν από εμένα αλλά και από όλους όσους ασχολούνται με το hobby του retro computing όλα αυτά τα χρόνια. Τσάμπα; Δύσκολο να το πει κανείς. Κάθε νέο μηχάνημα ήταν μια εμπειρία, κάθε άνοιγμα πακέτου που ερχόταν στο ταχυδρομείο σε έκανε να νιώθεις ξανά σαν παιδάκι που ανοίγει τα Χριστουγεννιάτικα δώρα του. Μόνο και μόνο αυτό το τελευταίο, ίσως να δίνει νόημα και αξία στην όλη ιστορία, αξία που ξεπερνάει την χρηματική...

Φυσικά, ένα είναι το να αγοράζεις συνεχώς κι άλλο είναι το να τα διατηρείς στην κατοχή σου όλα αυτά που απέκτησες: εκτός του ότι απαιτείται (πολύ) μεγάλος χώρος, από κάποιο σημείο και μετά, όταν σφίξουν τα γάλατα σε οικονομικό επίπεδο, αναπόφευκτα η retro συλλογή σου αρχίζει να μεταφράζεται σε ευρώ, σε πληρωμένους λογαριασμούς, σε τακτοποιημένες οικονομικές υποχρεώσεις. Και, σιγά-σιγά, αφενός διαπιστώνεις ότι τα παλιά μηχανήματα που έχεις στην κατοχή σου μειώνονται με γοργούς ρυθμούς κι αφετέρου αισθάνεσαι ότι τελικά καθόλου (μα καθόλου!) δεν σου λείπουν τα μηχανήματα που έδωσες τα οποία για τον Χ ή Υ λόγο έτσι κι αλλιώς σπάνια χρησιμοποιούσες. Έτσι κι εγώ λοιπόν, τα τελευταία 10+ χρόνια έχω πουλήσει χωρίς υπερβολή εκατοντάδες μηχανήματα και, ειδικά τα ακριβότερα εξ αυτών δεν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη να τα ξανααποκτήσω γιατί στο μυαλό μου η αξία τους σε χρήματα δεν πλησίαζε επ' ουδενί την αξία τους σε... επιδόσεις (χα-χα!) ή σε retro εμπειρία/ικανοποίηση. Ας κόψω όμως την πάρλα και ας σας παρουσιάσω μερικές φωτογραφίες από μηχανήματα, περιφερειακά κλπ σχετικά με Amiga που πέρασαν από τα χέρια μου τα τελευταία χρόνια και τελικά κατέληξαν σε άλλες, ξένες αγκαλιές!


Amiga 500




"Κουτάτη" Amiga 500








Amiga 1200







Mediator PCI 1200 + PCI cards




Scandoubler




Blizzard 1230 Mk. IV






Blizzard 1260







Cyberstorm PPC




Floppy disks




Amiga 2000T






2 x Lyra


4 σχόλια:

  1. Έχεις σπρώξει και εσύ πολύ χρήμα στο παρελθόν!
    Τελικά μόνο εγώ απ' όσους ξέρω και ασχολούνται με τα ρετρο home micros ξόδεψε στοχευμένα τα χρήματα του και πήρε μόνο όσα ζήλευε τότε! Μόνο ένα ατάρι στ λείπει και κάποια στιγμή θα το προσθέσω για να κλείσει η συλλογή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ξόδεψα, λέει... Κάτσε να δεις και τις επόμενες αναρτήσεις της σειράς "Once We Were Kings" να τραβάς τα μαλλιά σου!

      Πάντως, αυτό για το οποίο μετανιώνω βασικά είναι ο χαμένος χρόνος, όχι τα χαμένα χρήματα. Αλλά, ρε φίλε έφαγα πραγματικά ΠΟΛΥ χρόνο για να κάνω ας πούμε 2 κάρτες επέκτασης να μην κάνουν conflict στην Α2000 (και άλλα τέτοια καμμένα σκηνικά) που δεν άξιζε με τίποτα...

      Διαγραφή
    2. Για τον χρόνο που έχεις -όπως όλοι έχουμε άλλωστε- σπαταλήσει κατά καιρούς σε άσκοπα πράγματα δεν έχει νόημα να λυπάσαι διότι πολύ απλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι' αυτό! Βέβαια σ'εκείνη την φάση της ζωής σου, μπορεί να σε γέμιζε η συγκεκριμένη δραστηριότητα άρα να μην ήταν ακριβώς χαμένος ο χρόνος σου! Αυτό που μας συμβαίνει είναι ότι μεγαλώνοντας αρχίσαμε να εκτιμάμε τον χρόνο διαφορετικά! Αυτό θα μας συντροφεύει όλους εφεξής οπότε ας το αποδεχτούμε! Αναμένω τις νέες δημοσιεύσεις σου για τα μηχανήματα που είχες στο παρελθόν και ξαναμιλάμε! :)

      Διαγραφή
    3. Σπύρο, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που γράφεις: μεγαλώνοντας αρχίσαμε να εκτιμάμε τον χρόνο διαφορετικά. Κι επειδή, καταπώς θα έλεγαν κι οι αγαπημένοι Iron Maiden "the sands of time for me are running low", τα τελευταία χρόνια αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι να καταπιαστώ με κάτι που θα με ταλαιπωρήσει χωρίς προφανή λόγο. Φυσικά αυτός είμαι εγώ, ο καθένας μπορεί να το βλέπει διαφορετικά το πράγμα...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.