Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Ένας ταλαίπωρος Atari 1040STF - μέρος 3o

Αφού καθάρισα το floppy disk drive και έπλυνα σε χλωρίνη τα καπάκια του Atari 1040STF που μου έδωσε ο φίλος μου ο Βασίλης, αποφάσισα να καθαρίσω και το πληκτρολόγιο, αλλά με τον "τεμπέλικο" τρόπο. Ήτοι, ναι μεν να καθαρίσω κάθε πλήκτρο ξεχωριστά αλλά χωρίς να μπω στη διαδικασία να τα αφαιρέσω. Το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο καθαρισμού είναι ότι έτσι τα πλήκτρα καθαρίζονται μόνο από την επάνω πλευρά τους και όχι από τις πλαϊνές, αλλά υπόσχομαι ότι στο μέλλον θα τα καθαρίσω και κανονικά. Για τον καθαρισμό χρησιμοποίησα το Νο.1 καθαριστικό πάσας χρήσεως, δηλαδή... μωρομάντηλα!

Στη συνέχεια, είχε φτάσει πια η ώρα να δω τι γίνεται με το motherboard. Για να συμβεί αυτό έπρεπε να αφαιρέσω την κάτω θωράκιση (ναι, είπαμε, ο Atari 1040STF είναι τίγκα στο σίδερο - heavy metal φάση λέμε!), η οποία και βγήκε πολύ πιο εύκολα απ' όσο περίμενα.


Μεταξύ της θωράκισης και του motherboard μεσολαβεί ένα... χαρτόνι (!) ώστε να αποφευχθούν τυχόν βραχυκυκλώματα. Το motherboard δεν φαινόταν να έχει κάποια ιδιαίτερη φθορά ή οξείδωση πάντως...


...εκτός από το σημείο αυτό που δεν μου πολυάρεσε:


Παρόλα αυτά, και αφού δεν είχα και άλλα μέσα στη διάθεσή μου, ξεκίνησα τον καθαρισμό του motherboard χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα, ισοπροπυλική αλκοόλη και (ξανά!) μωρομάντηλα. Το αποτέλεσμα; Εκ πρώτης όψεως αρκετά ικανοποιητικό...


...όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία:


Αφού λοιπόν έκανα ό,τι ήταν να κάνω (διόρθωση: ό,τι δεν βαριόμουν να κάνω!) ήταν πλέον ώρα να ξαναμοντάρω το μηχάνημα!


Μπορεί να μην είναι σε tip-top κατάσταση, αλλά σίγουρα ο Atari πλέον είναι σε καλύτερη μοίρα απ' ότι ήταν όταν πρωτοέπεσε στα χέρια μου!


Το κάτω καπάκι και το floppy disk drive καθάρισαν ομολογουμένως εντυπωσιακά και δείχνουν σχεδόν σαν καινούρια!


Αφού θυμήθηκα τι έμπαινε πού και δεν μου περίσσεψαν και βίδες, τότε καλά πάμε!


Έτοιμος! "Ωραίος φαίνεται!" θα πείτε, αλλά, για να σας προλάβω, τον κολακεύει η φωτογραφία. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, το μηχάνημα χρειάζεται απαραιτήτως ένα retr0bright κάποια στιγμή (προσφέρεται κανείς;)...




Το χειρότερο δεν είναι ένα μηχάνημα που έχει κιτρινίσει, αλλά ένα μηχάνημα που έχει κιτρινίσει μερικώς. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στην περίπτωσή μας - και μάλιστα έντονα! Αλλά, ας αφήσουμε το αισθητικό κομμάτι, τι γίνεται άραγε με τον υπολογιστή από άποψη λειτουργικότητας; Υπάρχει άραγε περίπτωση να δουλέυει; Θα το δούμε στο επόμενο επεισόδιο - μέχρι τότε, λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.